Banca de os din Clinica de Ortopedie a Spitalului de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitala este inventia unui medic roman, Mihai Jianu.
Brevetata in 1998, banca este furnizorul de tesuturi osoase si cartilaginoase, necesare medicilor in diverse interventii chirurgicale. Pana acum, numai in operatii de scolioza doctorii au recurs la materialul osos din banca in peste 300 de cazuri.
Operatiile, mai scurte datorita grefoanelor
Tesuturile osoase si cartilaginoase (grefoane) sunt conservate vreme de 2-3 ani prin criogenie, la o temperatura de -196 grade Celsius, data de vaporii de azot lichid.
Avantajul folosirii acestor grefoane este in primul rand faptul ca medicii nu mai trebuie sa recurga la autogrefa (sa ia tesut osos de la pacient).
Datorita bancii de os, doctorii pot face direct allogrefa: transplanteaza tesutul din banca de os. "Timpul operator se scurteaza (de exemplu, recoltarea unei coaste de la pacient ar prelungi operatia 30-40 de minute), ingrijirile postoperatorii sunt reduse, iar suferinta de asemenea. In plus, costurile spitalizarii scad si se inlatura posibilitatea de aparitie a unei infectii", explica beneficiile bancii de os creatorul ei, conferentiar doctor Mihai Jianu.
Grefoanele se iau de la bolnavi care au accidente rutiere si care au nevoie de amputatii. Niciodata nu se recolteaza grefoane de la cadavre. Inainte de recoltarea grefoanelor, pacientii sunt supusi unor investigatii amanuntite.
Grefoanele sunt conservate in mai multe etape: intr-o prima faza se pun la o temperatura de -35 grade C, timp de doua ore. In a doua etapa, grefoanele sunt introduse in compartimentul de azot lichid la -196 grade C. Cand trebuie folosite la un pacient in cadrul unei interventii chirurgicale, tesuturile sunt introduse timp de 30 minute la 37 grade C.
TRATAMENT PENTRU SCOLIOZA
Tije, carlige, racorduri, grefe osoase
Scolioza presupune o deformare a coloanei vertebrale (copilul vazut din spate are coloana vertebrala in forma de C sau S). La curburi ale coloanei de peste 50 de grade se ia in consideratie operatia.
Scopul interventiei chirurgicale este de a indrepta coloana, cat de mult si sigur posibil. Indreptarea se face prin fuzionarea vertebrelor de-a lungul coloanei si sprijinirea acestora cu instrumente destul de sofisticate: tije, carlige, racorduri. Operatiile sunt destul de complicate (in multe cazuri fiind nevoie si de grefe de os) si pot dura chiar 7-8 ore.
POVESTE
"Mi-am revenit complet dupa operatie"
Ramona Darida este o adolescenta de 17 ani, din Resita, care, in urma cu un an, a fost operata de scolioza de medicul Mihai Jianu. In cazul ei, medicul a folosit un grefon din banca de os. Acesta a fost introdus in momentul in care, in cadrul operatiei, s-au pus tijele metalice care indreapta coloana vertebrala a fetei.
"Aveam 11 ani cand a aparut problema. Coloana mi se stramba de la zi la zi, iar indicatiile medicilor care m-au vazut au fost aceleasi: masaj, gimnastica medicala si corset. Nu s-a vazut niciun rezultat, din contra. In februarie 2005, am venit in Bucuresti, la medicul Mihai Jianu. Cum m-a vazut, mi-a spus ca e nevoie de operatie. Nimeni nu credea ca voi avea coloana dreapta din nou. Sunt un caz fericit, fiindca m-am prezentat la timp la doctor", povesteste incantata Ramona, mai ales ca aceasta interventie chirurgicala ii ofera sansa sa aduca pe lume propriii copii.