Tremuri de frig sau de emotie?

Vremea s-a racit, incepem sa tremuram pe strada, prin statiile de autobuz sau pe potecile din munti. Tremuratul pare un capriciu deranjant al corpului, pe care nu-l putem controla. De fapt e un mecanism "serios" de incalzire, o contractie a tuturor muschilor(in afara de cei ai ochiului) in ritmul potrivit pentru a produce caldura.

Tremurul din cauza emotiei e diferit: de frica sau anxietate iti tremura mainile sau coltul gurii; adica doar o parte din corp, insa la fel de incontrolabil. In limba engleza exista 2 termeni diferiti pentru fiecare stare - "shiver" pentru tremuratul de frig si "trembling" cand se refera la emotiile coplesitoare pentru corp.

 

 

Tremuri de cald


Ocazional, cand ai febra, poti sa tremuri desi temperatura corpului este ridicata. Centrul care regleaza caldura din creier se deregleaza si "seteaza" temperatura standard la o valoare ridicata. Fata de aceasta temperatura aerul pare foarte rece si determina corpul sa tremure pentru a se proteja de scaderea temperaturii.

Cand febra ajunge din nou prea mare va fi scazuta prin transpiratie. Asa se explica alternanta de bufeuri si frisoane.

 

Omul - 36,9 grade, dar nu si ficatul

Temperatura normala a corpului se mentine in jur de 36,9 grade. Suntem mai reci decat vacile , care traiesc la 38, 3 grade iar la temperatura specifica gainilor nu am putea supravietui - 41, 7 grade. Pestii si soparlele sunt poichiloterme, adica isi schimba temperatura corpului in functie de mediu. Noi, oamenii, mai rigizi si incapatanati ne straduim se ne pastram acceasi temperatura a corpului, indiferent de exterior - suntem homeotermi.
Totusi in interior corpului, temperatura variaza cu cateva diviziuni in functie de organ.

De exemplu ficatul, care e foarte activ, e cel mai "fierbinte" organ.

La polul opus sunt lobii urechilor, si extremitatile fara muschi.

 

Termostatul uman

Creierul monitorizeaza temperatura corpului cu mare precizie. Hipotalamusul functioneaza ca un termostat. Cand afara e frig sangele este directionat spre organele interne, pentru a le proteja. Pielea se invineteste si se face "de gaina". Mecanismul de erectie a firelor de par ar trebui sa mentina caldura, dar la omul recent "blana" e prea subtire pentru a servi nevoia. Nu-i bai, se cumpara de la magazin.

 

 

Tremuri de frig


Tremurul cauzat de frig porneste de la cap si gat, ne "clantane dintii", si coboara pe spate spre muschii picioarelor.

Cand temperatura scade excesiv, tremuratul devine violent. Maximumul se intalneste la 34-35 grade. Hipotermia moderata, cand tremurul este depasit si se opreste apare pe la 33 grade spre 30. Sub 30 de grade hipotermia este deja foarte severa, mintea se incetoseaza pana la pierderea constientei, si intra in coma.

 

Bebelusii nu tremura

Batranii si copiii nu raspund bine la frig. Incep sa tremure cand temperatura corpului e deja foarte scazuta, de aceea sunt foarte expusi la hipotermie. Bebelusii pana la varsta de 1 an nu tremura. Ei isi genereaza caldura de care au nevoie prin metabolizarea tesutului adipos. Bebelusii sunt la fel de expusi la hipotermie din cauza suprafetei mari, prin care pot pierde caldura, fata de volumul mic al corpului.


 

 

Alcoolul te incalzeste - fals


Alcoolul poate inhiba tremurul fiindca induce creierului o temperatura corporala mai mare decat cea reala. Dupa cateva pahare vasele de sange se dilata, inducand senzatia de caldura, desi in jur poate fi foarte frig.  Majoritatea celor care isi pierd viata din cauza hipotermiei sunt alcoolici.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod