Implantul dentar este un corp strain, metalic care se introduce in os pt a inlocui radacina dentara lipsa. El prezinta un filet in interiorul sau in care se va insuruba viitoarea constructie dentara (dintele propriu-zis). Implanturile dentare sunt tratamentul preferat pentru dintii lipsa si asigura suport pentru intreaga dantura sau partial
Materialul din care este facut implantul la ora actuala este titanul.
Acest metal oxideaza instantaneu in aer, formandu-se la suprafata lui un strat de dioxid de titan care stabileste o legatura bivalenta la nivel molecular cu tesutul osos asta inseamna ca titanul este un material bio compatibil.
De asemenea, rezistenta titanului este comparabila cu cea a otelurilor speciale, dar greutatea sa este mult mai mica si este imposibil de corodat.
Avantajele implanturilor: estetica, permanenta si fiabilitate, confortabilitate, ajuta la pastrarea sanatatii danturii, economie.
Problema care apare in tratamentul prin implanturi este igiena deficitara a pacientilor. Un pacient purtator de implant dentar trebuie sa stie ca pastrarea implantului in gura depinde exclusiv de curatarea gingiei din jurul implantului.
De asemenea un pacient purtator de implanturi trebuie obligatoriu sa vina o data la 3 luni la medicul stomatolog pentru evaluarea periodica a acestora si pentru igienizare.
Contraindicatiile absolute ale implanturilor: diabetici, uremici, bolnavi cardiaci, reumatismul articular acut, hipertensivi, bolnavi cu tare sanguine, bolnavi iradiati.