Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) s-a lansat, joi, 20 noiembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, în cadrul Academiei Oamenilor de Știință din România, sub egida D-lui Prof. Dr. Vasile Cândea. Lansarea a avut loc concomitent, la București și la Cluj-Napoca.
ARMPF este asociația profesională și științifică dedicată promovării și dezvoltării practicii pediatrice în cadrul specialității de medicină de familie și are ca scop educația populației pentru prevenție.
În România anului 2014, avem o rată a îmbolnăvirilor la copii din ce în ce mai mare, de aceea avem nevoie de medici de familie cu practică pediatrică dedicați profesiei lor, care să ofere copiilor și familiilor o adevarată educație pentru sănătate.
La conferința de presă pentru lansarea AREPMF, din București, au participat personalități marcante din sistemul de sănătate, care s-au alăturat și susțin eforturile asociației: Prof. Dr. Doina Pleșca – Decan Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Vicepreședinte SRP, Președinte Comisia de Pediatrie din Ministerul Sănătății; Conf. Dr. Monica Luminos – Șef Secție Pediatrie Matei Balș, catedra de Boli Infectioase Universitatea de medicina si Farmacie „Carol Davila”; Conf. Univ. Dr. Alexandru Rafila – Consilier în Ministerul Sănătății, Comitetul General al Organizației Mondiale a Sănătății, Catedra de Microbiologie, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”; Conf.
În Cluj, AREPMF a avut invitați personalități din administrație și sănătate: Dr. Dorina Duma – Director Direcția Sănătate Publica Cluj; Emilia Groza – Președinte CAS Cluj; Conf. Dr. Călin Lazăr – Director Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Cluj; Conf. Dr. Aurel Bizo – Președinte Colegiul Județean al Medicilor Cluj; reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj; Dr. Emiliana Costiug – Secretar General AREPMF; Dr. Mihail Lupu – Coordonator Județean AREPMF; Dr. Raluca Achim Secretar regional AREPMF; Dr. Mihai Moisescu Goia – Director adjunct DSP Cluj.
Vorbitorii au abordat teme stringente legate de situația din România. În contextul în care rata acoperirii vaccinale în România este în scădere, sub nivelul de protecție optimă de 95% (cf.INSP), inițiativa demarării programului de educație al populației, prin AREPMF (medicii de familie cu practică pediatrică) este un lucru extrem de important. Natalitatea este în scădere – 200.000 în 2010, 180.000 în 2013 (cf. INSP), procentul copiilor născuți prematur este în creștere. Numărul medicilor de familie cu practică pediatrică, care preiau pe liste nou-născuți cu nevoi speciale, este din ce în ce mai mic.
În contextul exodului medicilor din România înregistrat în ultimii ani se impune în mod stringent îmbunătățirea comunicării și colaborării interdisciplinare, atât la nivelul corpului medical, cât și cu societatea civilă.
Educația populației înseamnă prevenție. În lume, prevenția este baza oricărui sistem de sănătate eficient și performant. Scopul final al prevenției îl reprezintă scăderea numărului de îmbolnăviri (reducerea morbidității), creșterea calității vieții individului și prelungirea duratei de viață.
”La nivel microeconomic, o familie sănătoasă, consiliată corect de către medicul ei de familie, pentru a adopta un stil de viață sănătos, poate investi în educația copiilor ei. La nivel macroeconomic, o societate mai puțin bolnavă, poate investi în propriul progres. Dezvoltarea armonioasă a copiilor și tinerilor, investiția de acum în programele educaționale derulate cu și prin medicina de familie cu practică pediatrică, rămân garantul viitor al unei societăți sănătoase și puternice”, declară Dr. Valeria Herdea, medic primar în medicina de familie și Președinte AREPMF.
ARMPF va promova modele inovative de practică profesională pediatrică în medicina de familie destinate trecerii parteneriatului medic-familie de la stadiul de concept la implementare practică. AREPMF vine cu oferta educațională către medicii de familie cu practică pediatrică și își propune un model educațional menit să dezvolte și să consolideze relațiile interumane aflate la baza practicii pediatrice în medicina primară prin doi piloni: prin actualizarea informațiilor medicale și dezvoltarea abilităților de comunicare, în practica pediatrică a echipei medicului de familie (pilon profesional dedicat medicilor și asistenților medicali); educația pentru optimizarea stilului de viață al familiei, prin programul educațional ”Școala Familiei Mele” (pilon educațional prin prevenție dedicat familiei).
AREPMF are ca direcții de acțiune: puericultura (monitorizarea dezvoltării fiziologice a copilului 0-18 ani), nutriția (0-18 ani), imunoprofilaxia, repere temporale ale dezvoltării neuro-psihice ale copilului de la naștere până la 18 ani, rolul familiei în dezvoltarea personalității copilului 0-18 ani, depistarea precoce și managementul factorilor de risc implicați în etio-patogeneza bolilor cronice: anemie, rahitism, HTA, dislipidemie, obezitate, boli respiratorii, disfuncții endocrine, afecțiuni neuro-psihice, afecțiuni hepatice, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice etc.
Programul de activități al AREPMF cuprinde: organizarea de programe, proiecte, conferințe, cursuri, ateliere cu tematică specifică, în cadrul proiectului național “Școala familiei Mele”; dezvoltarea unei conduite unitare în practica medicului de familie pentru supravegherea activă a sănătății copilului; dezvoltarea abilităților de consiliere a familiilor pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copilului.
Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie – AREPMF va demara, din 20 noiembrie, acțiunea umanitară "Cutia Bucuriei", prin care oferă sprijin și ajutor copiilor și familiilor aflate în situații grele. Acțiunea umanitară va implica toți medicii de familie ai asociației, care la rândul lor vor implica pacienții pentru a strânge alimente, haine, încălțăminte, jucării, cărți sau rechizite școlare. ”Așteptăm alături de noi reprezentanți ai întregului corp medical, precum și reprezentanți ai societății civile, pentru a extinde acest program la nivelul întregii țări”, a declarat Dr. Valeria Herdea.
Înainte de Crăciun, în săptămâna 15-21 decembrie, pachetele vor fi dăruite copiilor din mediul rural, din sate îndepărtate și uitate de lume. Medicii de familie din satele defavorizate vor identifica familiile care au cu adevarat nevoie de ajutor. AREPMF își propune să ajungă la 3000 de familii din toate colțurile țării.
www.arepmf.ro