Antiinflamatoarele pot declansa ulcerul

Adevărata "durere de stomac" este cea situată în epigastru (capul pieptului), că poate fi însoţită de arsuri şi foame dureroasă şi că nu are nici o legătură cu durerea abdominală inferioară, care apare frecvent în boala diareică şi în infecţiile urinare. Există ulcer duodenal manifestat prin durere epigastrică, pirozis (arsuri epigastrice care cedează la ingestia de alimente şi medicaţie antiacidă), dar există şi ulcer gastric, când pacientul slăbeşte, nu mănâncă, pentru că alimentaţia îi generează dureri la 2-3 ore după masă.
În ambele cazuri este necesară prezentarea de urgenţă la medic. Formele acute, erozive, hemoragice au cauze legate de ingestia medicamentelor antiinflamatoare (aspirina, indometacin, diclofenac etc.), consulmul excesiv de alcool şi de stres, pe când cele neerozive sunt cauzate cel mai frecvent de o infecţie. Studiile recente au confirmat existenţa unui agent infecţios, Helicobacter pyllori (HP), a cărui transmitere se face pe cale digestivă, afectând mai ales tinerii şi fiind favorizat de condiţii de igienă precară.
"HP" colonizează mucoasa gastrică determinând leziuni specifice. Pe lângă tratamentul medicamentos de eradicare a infecţiei cu HP, de reducere a secreţiei gastrice acide şi de protecţie a mucoasei gastrice sunt importante anumite reguli de viaţă şi regim alimentar: eliminarea stresului, evitarea sau chiar renunţarea la fumat, reducerea consumului de alcool, dulciuri, cafea, ceai negru, condimente şi mâncăruri grase, consumarea de lapte şi legume fierte, carne slabă fiartă sau friptă, fructe bine coapte.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod