Un tratament experimental, dezvoltat de o echipa de medici americani, a reusit sa trezeasca din coma un barbat, dupa sase ani.
O echipa de cercetatori de la Cleveland Clinic, din Ohio, a pus bazele unui tratament care ofera mari sperante pacientilor cu rani grave in regiunea capului. Acesta consta in implantarea de electrozi in talamus, regiunea care controleaza starea de constienta, vorbirea si semnalele de miscare.
Experimentul a stirnit mari dezbateri in SUA asupra dreptului de a incheia o viata, unii fiind de parere ca medicii nu ar trebui sa renunte la speranta ca un pacient in coma se poate recupera.
De altfel, oamenii de stiinta de la clinica din Cleveland au declarat ca vor continua sa perfectioneze aceasta tehnica de stimulare a creierului, care este folosita deja la bolnavii care sufera de maladia Parkinson.Comele pot varia in profunzime, au explicat ei. Exista pacienti intr-o stare de minima constienta, care indica faptul ca recunosc mediul in care traiesc si sint mai alerti decit cei aflati in stare de coma profunda sau vegetativa persistenta. Perioadele de veghe sint insa fluctuante, pe piata exista putine medicamente eficace, iar recuperarea nu este garantata.
Ceea ce a adus in atentia publicului tratamentul dezvoltat de medicii din Cleveland este trezirea, cu ajutorul lui, a unui barbat care a fost in coma timp de sase ani. Americanul, in virsta de 38 de ani, a intrat in coma dupa ce a fost victima unui jaf si este capabil in prezent sa formuleze fraze scurte, sa mestece, sa inghita si sa-si miste partial si membrele. Inainte de tratament, pacientul nu putea inghiti sau mesteca, era alimentat artificial si comunica doar prin slabe miscari ale ochilor si degetelor.
(A.B.)
Posteaza comentariu