Se pare ca vinovat de aceasta situatie este stresul care determina ca sistemul iminitar sa nu functioneze eficient, precizeaza echipa de cercetatorii in publicatia "Brain, Behavior, and Immunity".
Studii anterioare au scos la suprafata efectele negative care se abat asupra persoanelor varstnice care au grija de sotii lor, dar acum a fost identificat un efecte similar in cazul persoanelor tinere, puncteaza cercetatorii.
Astfel, a fost realizat un studiu la care au participat 60 de parintii carora le s-a facut vaccinul pneumococal - primul pas al studiului.
In pasul doi al studiul, au fost realizate testele de sange, care au aratat ca cei care aveau grija de copii cu dizabilitati de dezvoltare aveau nivelul de anticorpi scazut, in comparatie cu parintii care nu trebuiau sa treaca prin aceste probleme.
Dupa o luna, 20% dintre parintii cu copii bolnavi prezentau un raspuns ineficient al sistemului imunitar, in comparatie cu 4% dintre parintii din cealalta grupa. Dupa 6 luni numarul parintilor din grupul cu afectiuni ale sistemului imunitar a crescut la 48% in timp ce numarul din celalalt grup a ramas neschimbat.
Cercetatorul Stephen Gallagher sustine ca nivelul scazut de anticorpi sugereaza ca abilitatea corpului de a se lupta cu infectia este mica:" Acesta este un bun indicator al faptului ca sistemul lor imunitar nu functioneaza eficient".
Este foarte probabil ca stesul sa fie responsabil de afectiunea sistemului imunitar a adaugat acesta. "Acesti parinti sunt uneori extrem de stresati si ce au ei nevoie este sprijinul si ajutorul apropiatilor dar si antrenament".