In urma unui studiu efectuat pe un esantion de 62.000 de femei, un grup de specialisti de la Universitatea Maastricht din Olanda au constatat o legatura directa intre "ingerarea" acestei substante nocive si numarul crescut al cazurilor de cancer ovarian. Astfel, cu cat corpul unei femei va absorbi mai multa acrilamida, cu atat creste si riscul de aparitie a cancerului ovarian. Participantele la studiu care au ingerat cea mai mare cantitate de acrilamida au consumat zilnic o jumatate de pachet de biscuiti sau o punga de cipsuri sau o portie de cartofi prajiti.
Aceasta problema a fost scoasa la iveala in anul 2002, cand Administratia Nationala pentru Alimentatie din Suedia a descoperit pentru prima data urme de acrilamida in cateva produse alimentare fabricate prin coacere si prajire. Pana la momentul respectiv nimeni nu a investigat problema, deoarece acrilamida nu era utilizata in alimentatie. Insa, de atunci acrilamida a inceput sa devina o problema de sanatate publica, generand numeroase controverse si solutii pentru a limita pe cat posibil ingerarea acestei substante.
Ce este acrilamida?
Acrilamida este o substanta chimica folosita pentru purificarea apei, fabricarea unor cosmetice, a lipiciului, hartiei sau ca intaritor in constructii. Cercetatorii au descoperit ca ea se formeaza si in urma procesului de preparare la temperaturi ridicate a numeroase alimente. Factorul ingrijorator este reprezentat de faptul ca aceasta substanta favorizeaza aparitia cancerului la animale. De asemenea, anumite doze de acrilamida s-au dovedit a fi toxice atat pentru sistemul nervos al animalelor, cat si pentru cel al oamenilor.
Cum se formeaza acrilamida?
Administratia Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) sustine ca exista foarte putine informatii cu privire la acest subiect si ca tot ce se cunoaste este faptul ca acrilamida se formeaza in mod natural in anumite alimente preparate la temperaturi foarte ridicate (peste 120 de grade Celsius, inclusiv in cazul fierberii). Continutul de acrilamida creste pe masura ce timpul de preparare este mai lung. Cel mai ridicat continut de acrilamida se gaseste in alimentele bogate in amidon (cartofii, produsele cerealiere).
Ce putem sa facem?
Desi este imposibil sa evitam cu totul acrilamida, singurul lucru pe care il putem face este sa evitam ingerarea unor cantitati mari. Mai mult, expertii sustin ca este de preferat sa consumam mancarea gatita in casa care contine mai putina acrilamida decat cea de la fast-food sau restaurant. O prima regula pe care trebuie sa o retinem este sa reducem timpul de preparare a mancarii si sa nu o gatim la temperaturi foarte ridicate. De asemenea, carnea sau orice alt produs din carne trebuie foarte bine gatite pentru a distruge bacteriile daunatoare.
Deoarece Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) nu recomanda eliminarea acestor alimente din regimul nostru alimentar au oferit cateva sugestii pentru a limita continutul de acrilamida:
- prin prajire, cartofii au cel mai mare continut de acrilamida. Daca ii preparam pe gratar sau copti intregi se formeaza mai putina acrilamida. Cartofii fierti sau copti in coaja la cuptorul cu microunde nu favorizeaza formarea acrilamidei;
- dupa ce ai taiat cartofii, scufunda-i in apa pentru 15-30 de minute inainte de a-i prepara in vreun fel. Astfel vei reduce cantitatea de acrilamida;
- pastrarea cartofilor in frigider poate sa creasca cantitatea de acrilamida care se va forma la prepararea acestora. De aceea este recomandat sa depozitezi cartofii intr-un spatiu intunecat si racoros, cum este camara;
- prajeste mai putin cartofii, deoarece cu cat sunt mai inchisi la culoare cu atat au un continut mai ridicat de acrilamida. Daca esti un mare "fan" cartofi prajiti si nu te poti abtine, incearca sa limitezi consumul lor si sa-i lasi o culoare galbuie in timp ce-i prajesti;
- painea prajita trebuie sa aiba o culoare deschisa, nicidecum sa para arsa. Evita partile mai prajite, deoarece acestea contin cea mai multa acrilamida;
- acrilamida se formeaza la prajirea boabelor de cafea, nu atunci cand o preparam noi acasa. Pana in prezent, expertii nu au gasit solutii pentru a reduce continutul de acrilamida care se formeaza la prajirea boabelor.
Comentarii (23)
Obiceiuri proaste sa ai cancer ....
Cu burtica e gravida rau di tat?
< < < < HAHAHAHAHAHAAHAHAHA
PAranoia e intr-adevar mare
Paranoia e mare.
aveti dreptate stramosii nostri mancau de toate dar nu comparati mancarea de atunci cu cea de astazi,de ex atunci se facea agricultura merele erau mere rosiile rosii.azi ce se intampla?se importa rosii din iordania unde sunt cultivate direct in nisip sau din spania unde sunt cultivate direct in stanca sau olanda direct in burete.mare diferenta intre mancarea de acum 200-300 de ani si cea de azi
ai dreptate...o sa ajungem sa nu mai mankm shi sa bem nimic! nimik nu e sanatos in totalotate....nu o sa moara nimeni din gratare..in fine :-j numai tampenii vad pe net
Vom ajunge sa nu mai mancam nimic, ieri citeam intr-un ziar ca si fructoza din fructe ingrasa si atunci ce si cum sa mai mancam? Stramosii nostri nu mai cercetau tot ce mancau si erau sanatosi tun....
Asa o fi dar ce ar trebui sa mancam doar "mere"... dar oare sunt sanatoase, nu sunt pomi stropiti... ?
CEL MAI TARE CONTEAZA PROSTIA. AIA NU, AIA NU, AIA NU. CATE PUTIN DIN FIECARE SI GATA. PROSTIA NE OMOARA CA RESTUL VIN DE LA SINE. LA MAI MARE SI LA MAI MULTA PAINE PRAJITA. A... DAR CUM E CU EFECTUL DE SERA? HAI SA MERGEM ECOLOGIC. CU VACA PE AUTOSTRADA SAU CALUL SAU BICICLETA PENTRU CEI MAI AVUTI.
foarte bun articol succes mai departe
Iata cateva linkuri cu informatii despre acest subiect si atentia sportita pe care o acorda Organizatia Mondiala a Sanatatii si Administratia pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor (FDA): http://www.euro.who.int/eprise/main/who/progs/fos/Chemical/20020725_2 http://www.cfsan.fda.gov/~dms/acryfaq.html
Nu stiu de unde reusiti sa scoateti toate ineptiile astea...
Pana la urma nu o sa mai putem nimic :D Cred ca ma dezabonez de la top sanatate :)) De cand tot citesc newsletterele astea imi gasesc simptome pe care le am si io:))
Mai lasati-ne fartilor, ca ne bagati voi in mormant paina ne baga painea prajita. Parca bunicii nostri se intrebau atata cand mancau ditamai slaninuta cu ceapa si-au trait 100 de ani. Aia nu-i voie, ailalta nu-i voie, lasati-ne in durerea noastra si-om mai vedea. Numai bine si la multa paine prajita.
Oare ce mai putem manca sa fie si sanatos si bun si placut ochiului? Orice ne place este contraindicat.
Sfaturi, opinii, dar oare cei care le dau le si urmeaza intocmai? As fi curioasa sa vad ce "halesc" cei care ne dau asemenea sfaturi...
E-urile care se regasesc in toate almentele, legumele tratate cu tot felul de ingrasaminte si de spray-uri, fructele iradiate acestea trebuie evitate. Ar trebui sa consumam alimente ecologice si sa facem putina miscare. A crescut alarmant de mult numarul cazurilor de cancer datorita E-urilor, a bolilor cardiovasculare. Fructele sunt exagerat de scumpe chiar si in sezonul in care se coc. Sfatul meu: daca vreti sa traiti sanatosi mutati-va la tara.
Mi se pare aberant... sincer. Daca nici gratar nu am voie, ce naiba sa mananc? Legume fierte si atat? E absurd!
Ce mai mancam noi astazi si este sanatos? Pana si fructele (unele) au injectate in ele diverse substante pentru a fi pastrate sau daca nu apar sub forma nu stiu cui E, apare altfel: agent de..., corector de... si n astfel de tampenii. Intr-o zi cred ca nu vom mai manca nimic din cauza E-urilor.
NU MAI STII CUM SA FACI SI CE SA FACI... FIERT NU E BINE SA MANCAM (SE PIERD VITAMINELE), PRAJIT NU, FRIPT NU... PAI EU ZIC SA NE INFIGEM DIRECT IN GAINA, SA O MANCAM CRUDA, DAR OATE NICI ASA NU E SANATOS SA MANCAM... O ZI BUNA!
Trist pentru ca cei tineri nu prea tin cont de sfaturi, cam de nici un fel, ce vor face...
Este absolut imposibil sa evitam tot ce ne produce rau! Doar la nivel de rege, sa ai un regat in care sa-ti cultivi propriile legume si fructe si o armata de bucatari care sa-ti gateasca sanatos! O utopie!
Posteaza comentariu