93% dintre prescolari au deficiente de calciu

Desi recomandarile medicilor nutritionisti si pediatri prevad consumul zilnic a cat mai multor portii din alimentele principale, rezultatele studiului arata ca circa 70% dintre copii consuma legume, fructe, carne de 2-3 ori pe saptamana. Laptele este consumat in medie de 2-3 ori pe saptamana de 51% dintre copii, iaurtul de 74% iar branza de 66% dintre copii.
Doar un procent redus dintre copii consuma zilnic categoriile principale de alimente; astfel, doar 16% consuma legume, 18% fructe si 15% carne, respectiv 27% lapte. Iaurtul este consumat doar in proportie de 10% cu toate ca acesta contine o forma de calciu care este mai usor de asimilat de organism.

Mai mult, 93% dintre copiii cu varsta de 3-6 ani din Romania au deficiente de calciu, potrivit studiului MAMM (Masurarea Aportului de Macro si Micronutrienti la copii prescolari), menit sa evalueze carentele alimentare ale copiilor din mediul urban. La fel de critic stau lucrurile si in cazul aportului de vitamina D, rezultatele aratand faptul ca 99,7 % dintre copii au deficiente la acest nutrient.
Aportul mediu de vitamina D reprezinta, conform constatarilor studiului, doar un sfert din doza zilnica recomandata, de 200 UI pe zi.

Studiul MAMM, initiat de Danone, ofera totodata si informatii importante privind obiceiurile alimentare ale copiilor; 100% dintre copii consuma masa de pranz si cina, 99% micul dejun, iar 78% consuma o gustare in cursul  diminetii.

Mai mult, 54% dintre copii depasesc ratia calorica standard de 1800 kcal, adica tot mai multi copii din Romania devin obezi. Desi numarul recomandat de mese pe zi este, in general, respectat, o concluzie interesanta este ca in weekend, copii consuma mai multe alimente, in general mai putin sanatoase.
Din studiu s-a desprins si preferinta copiilor pentru consumul de dulciuri, in detrimentul altor categorii de alimente.

Studiul MAMM a fost realizat sub coordonarea prof.dr.  Andrei Achimas, prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj Napoca, si a avut ca obiectiv inregistrarea pe parcursul a 7 zile consecutive a aportului alimentar integral, in conditiile mentinerii alimentatiei obisnuite, la copii intre 3-6 ani, din Romania. MAMM s-a desfasurat in mediul urban, pe un esantion reprezentativ la nivel national si regional, de 394 de respondenti (persoane responsabile cu alimentatia copilului).


Totodata, MAMM a beneficiat de sprijinul Societatii Romane de Nutritie, al Societatii Romane de Pediatrie si al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Dr. Alfred Rusescu".
 
"Studiul initiat de Danone este primul de acest tip, iar rezultatele sale sunt foarte interesante si foarte importante pentru medicii practicieni. In contextul in care obezitatea in randul copiilor este in crestere, iar boli precum rahitismul au o prevalenta cu mult superioara in Romania, comparativ cu alte tari europene, investigarea cauzelor acestor evolutii este de importanta majora si o conditie necesara in vederea elaborarii unui plan de actiune privind imbunatatirea starii de sanatate la copii", a declarat prof.
univ. dr.  Dimitrie Dragomir, presedinte al Societatii Romane de Pediatrie.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod