2% dintre romani sufera de psoriazis

Facebook Twitter Comenteaza
2% dintre romani sufera de psoriazis

Psoriazisul este una dintre cele mai frecvente patologii cutanate si afecteaza 2% dintre romani, sustin dermatologii.

 

"Boala are o evolutie lenta si pe o perioada lunga de timp, fiind genetica, dar fara sa fie contagioasa. Daca ai o gena si intalneste factorii favorizanti se declanseaza un puseu al bolii. Pacientul cu psoriazis are cel putin o gena din cele noua cunoscute pana in prezent de psoriazis", explica prof. dr. Calin Giurcaneanu, seful sectiei de dermatologie a Spitalului Universitar Elias din Bucuresti.

Este o afectiune care afecteaza in egala masura barbatii si femeile, iar debutul bolii survine cel mai adesea intre 15 - 20 de ani.

"Al doilea varf de debut poate sa survina intre 50 - 55 de ani, al treilea fiind in copilarie in general intre 8 - 10 ani. Cu toate acestea exista si cazuri raportate de la nastere sau la o varsta extrem de inaintata", adauga prof. dr. Calin Giurcaneanu.

Boala are mai multe forme de manifestare, insa cea mai frecventa forma este psoriazisul in placi (numit si psoriazis vulgar) care reprezinta 80% dintre cazuri. Placile de psoriazis sunt portiuni de piele ingrosata, rosie, inflamata, acoperite cu scuame alb-argintii.
Ele pot fi pruriginoase si dureroase si pot aparea in orice regiune a corpului. In 10-30% din cazuri, pacientii cu psoriazis pot dezvolta artrita psoriazica ale carei simptome constau in dureri articulare, rigiditate si tumefactia articulatiilor si a tesuturilor moi din jurul articulatiilor.

Potrivit specialistului, cele mai afectate regiuni ale corpului sunt coatele si genunchii, palma si talpa, zona lombara, scalpul (la liziera liniei de par), ombilicul, mucoasele, axilele, organele genitale si unghiile.
Prezenta puseurilor pe fata se intalneste destul de rar.

Pe plan mondial, statisticile arata ca aceasta afectiune dermatologica afecteaza 2 -3% din populatia globului, ajungandu-se in unele cazuri chiar la procentul de 5%. Cele mai afectate sunt persoanele cu pielea alba care detin cele mai multe gene de psoriazis in comparatie cu persoanele de culoare care au foarte putine gene. Specialistii sustin ca in special in zonele cu clima calda sunt mai putine cazuri de psoriazis pentru ca "radiatiile ultraviolete fac bine la psoriazis", potrivit specialistului.
De aceea incidenta acestei boli este mult mai ridicata in tarile nordice (peste 3%) si mai scazuta in tari precum Spania (1,3%).

Credit foto psoriazis: Courtesy of Professor J Prinz.
 


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ioanin pe 8 Iul 2012, 23:45
    pentru maria

    mariageorge, poate vrei sa incerci biomagnetoterapie www.biomagnetismus.com BAFTA!

    0
    0

  • maria george pe 3 Feb 2012, 16:05
    tratament naturist psoriazis

    de citeva luni cu un tratament naturist reusesc sa tin psoriazisul sub control...pastile,o crema si un gel de dus.Detalii mes/mail mariageorge11

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod