Reducerea inflamatiei
Celulele din sange si cele ale mucoasei sinusului pot lupta normal impotriva "invadatorilor". Momentul in care esti cotropit de virusuri sau de bacterie, la care se adauga un sistem imunitar slabit si o reactivitate peste masura la alergeni, rezultatul este inflamatia asociata sinuzitei. Cu ajutorul unui tratament adecvat, infectia care s-a instalat de putin timp poate fi tratata eficient, insa fiindca substantele straine genereaza numeroase reactii, majoritatea tratamentelor disponibile ajuta numai la ameliorarea simptomelor inflamatiei.
Decongestionanatele ajuta la reducerea blocajelor aeriane si sunt importante in tratamentele initiale pentru eliminarea simptomelor.
Spray-urile nazale sunte cele mai indicate, deoarece dau revultate favorabile dupa umai 3 minute. Cu toate acestea, spray-ul nu ar trebui folositi mai mult de 3 zile, deoarece eficacitatea lui scade si devine necesara aplicarea frecventa pentru a curata caile respiratorii, adica apare dependenta. Acest fenomen poate fi redus prin alternarea narilor cand pulverizezi spray-ul si prin scaderea medicamentelor administrate.
Decongestionantele, care se administreaza oral (tableta sau sirop), contin ingredienti activi: pseudoefedrine si orfenilefrine. Majoritatea farmaciilor ofera o varietate de decongestionante orale, insa toate dau aceleasi rezultate, in concecinta numai pretul este factorul care le diferentiaza. In general, medicamentele nu sunt costisitoare si trebuie luate la fiecare 4 sau 6 ore sau ori de cate ori este nevoie. Acestea nu dau rezultate imediate ca spray-urile, primele efecte se obsrva dupa 30-60 minute.
Ca si in cazul preparatelor nazale, decongestionantele isi pierd eficacitata cu cat sunt folosite un timp mai indelungat, insa efectele contrare nu sunt la fel de severe ca in cazul spray-urilor nazale.
Atat decongestionantele nazale, cat si cele orale au efecte secundare, cum sunt: grabirea batailor inimii sau cresterea presiunii sangvine, insomnie, nervozitate, anxietate, frisoane, gura uscata, dureri de cap si vedere incetosata. De asemenea, acestea pot determina o incapacitate urinara, iar combinate cu alte medicamente pot cauza complicatii periculoase. Persoanele care au suferit sau sufera de afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala, anxietate sau probleme urinare ar trebui sa consulte un medic inainte de a folosi decongestionante.
Eliminarea infectiei
Scopul pe care il urmareste tratamentul este curatarea cavitatilor sinusurilor de bacterii cu ajutorul antibiotecelor. Acestea ajuta si la prevenirea complicatiilor, la ameliorarea complicatiilor si reduce riscul dezvoltarii unei sinuzite cronice.
Pentru tratarea cazurilor acute este indicata adimistrarea penicilinelor sintetice, cel mai des utilizata este amoxacilina. In general, acest antibiotic are eficienta maxima impotriva microorganismelor si nu este foarte costisitoare. Cu toate acestea amoxacilina poate avea si efecte secundare, printre acestea fiind incluse reactiile alergice (gat inflamat, urticarie) si deranjarea la stomac.
Persoanele alergice la ampicilina pot lua un antibiotic care contine sulfura, denumit trimefoprim. Totodata, persoanele care s-au tratat in repetate randuri cu amoxacilina pot deveni imune la aceasta, si in acest caz nu mai este recomandata in tratamente. Este recomandat ca tratamentul cu antibiotice sa fie urmat pana la capat, adica intre 14-21 de zile. Daca este intrerup boala poate reaparea, se reia administrarea antibioticelor si in acest fel se poate ajunge la imunitatea organismului la medicamentul respectiv.
Incurajarea drenajului
Tratamentele realizate acasa pentru deschiderea si hidratarea sinusurilor pot declansa procesul de drenaj.
Un mediu inconjurator alergic cauzeaza sinuzite, insa administrarea histaminelor ar putea ajuta la reducerea inflamatiei membranelor mucusului. Alergenii stimuleaza globulele albe din sange si tesuturile pentru a elibera histaminele in sange. Acestea declanseaza scurgerea lichidelor din vasele de sange in tesuturile cailor nazale, conducand la aparitia simptomelor congestiei nazale.
In acest caz, antihistaminele nu mai sunt recomandate deoarece acestea au tendinta de a usca si de a ingrosa mucusul, in acest caz drenajul se realizeaza mai greu.
Mentinerea sinusurilor deschise
Pentru tratarea sinuzitei acute este necesar un tratament, sau cel mult doua care sa fie prescrise de medic. Cu toate acestea, pentru persoanele carora sinuzita acuta sau cronica recidiveaza mereu, adaugarea la tratament a unui steroid intranazal va reduce simptomele.
Steroizii sunt potentiali inhibitori ai inflamatiei. Steroizii intranazali (spary nazal) lucreaza direct asupra cailor nazale si sinuzale cu cel la mic efect secundar asupra organismului, insa numai cand iei o doza prescrisa de un medic.
Ca si celelalte tipuri de medicamente, spray-urile nazale pe baza de steroizi sunt disponibile in toate farmaciile. Unele sunt mai usor de tolerat decat altele, motiv pentru care, de obicei, acestea sunt prescrise de medic. Acest medicament nu amelioreaza simptomele imediat, asa cum se intampla in cazul decongesionantelor nazale sau orale, dar odata ce s-a ajuns la un nivel al tratamentului simptomele se imbunatatesc, iar administrarea decongestionantelor nu mai este necesara.
Tratamentul medical al sinuzitelor
Punctul central in tratarea infectiei sinusurilor sau sinuzitei implica reducerea umflaturii sau inflamatiei din caile nazale si din sinusuri. Acestea sunt posibile prin elinimarea infectiei, prin reducerea inflamatiei, prin declansarea drenajului la nivelul sinusurilor si prin mentinerea sinusurilor deschise.