Ca si primavara, toamna da nastere sau acutizeaza alergiile de tip respirator respectiv rinitele alergice. Desi sunt mai blande si variaza de cele ale primaverii, simptomele lor se manifesta prin:
- stranuturi;
- dureri de cap;
- scurgeri nazale;
- congestii nazale;
- mancarimi ale ochilor si lacrimarea acestora.
Daca nu sunt tratate cum trebuie, simptomele de mai sus se pot asocia cu semne ce pot sugera si aparitia unei sinuzite. Unele semne sunt comune: dureri de cap, scurgeri nazale, congestii nazale. Sinuzitele sunt afectiuni ce se caracterizeaza prin inflamatia si infectia mucoasei nazale si sinuzale, precum si prin obstructia orificiilor de comunicare a sinusurilor fata de cavitatea nazala.
Sinusurile sunt cavitati pline cu aer, captusite cu o mucoasa, deschizandu-se in cavitatea nazala si denumite dupa oasele in care se afla:
- sinusurile frontale;
- sinusurile maxilare;
- sinusurile etmoidale;
- sinusurile sfenoidale.
Trebuie sa fii atent sa nu confunzi manifestarile alergiilor de tip respirator cu banale raceli. Din aceasta cauza se impune consultul la medicul specialist alergolog, eventual si la un medic ORL-ist pentru stabilirea diagnosticului de alergie, precum si a diagnosticului diferential de alte afectiuni (sinuzite, de exemplu). Medicul specialist va stabili tratamentul pe care pacientul va trebui sa-l urmeze.
In general urmatoarele tipuri de medicamente sunt cel mai des recomandate in tratarea alergiilor sezonale:
- Antihistaminice - Histamina este eliberata de corp sub forma de reactie alergica, provocand stranuturi, dureri de cap, de ochi si scurgeri nazale. Antihistaminicele previn efectele histaminei in organism si pot fi luate sub forma de tablete, capsule, spray-uri, lichide, injectii si creme.
- Decongestivii - Alergiile si racelile irita de cele mai multe ori fosele nazale. Decongestivii actioneaza asupra vaselor de sange foarte subtiri si inguste pentru a reduce congestia nazala. Acesti agenti pot fi aplicati local sub forma de picaturi sau spray nazal ori pe cale bucala sub forma de pastile.
- Corticosteroizii/corticoizii intranazali - Congestiile nazale desemneaza o componenta importanta a alergiilor. Corticosteroizii intranazali se gasesc sub forma de picaturi nazale si actioneaza pentru reducerea inflamatiei din fosele nazale.
Daca un pacient cu rinita alergica prezinta tuse persistenta, scurgeri nazale cronice (rinoree), astenie si nu raspunde la terapia cu antihistaminice si decongestivi nazali, poate fi considerat ca avand sinuzita.
Articol scris in colaborare cu Dr. , medic specialist medicina generala pediatrie Elena Oprea