Spune si tu "Stop fumat"!

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, consumul de tutun este cea mai importanta cauza de deces ce poate fi prevenita. Statisticile arata ca, atat in lume sunt fumate aproximativ 20 de miliarde de tigari pe zi.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, consumul de tutun este cea mai importanta cauza de deces ce poate fi prevenita. Statisticile arata ca, atat in lume sunt fumate aproximativ 20 de miliarde de tigari pe zi.

Cei mai multi dintre fumatorii romani afirma ca si-ar dori sa renunte la fumat, insa cand trebuie sa treaca la fapte multi renunta. De ce? Motivele sunt diverse: pentru ca le este greu sa deprinda alte obiceiuri, pentru ca se ingrijoreazã de tot felul de cauze dar, mai ales, pentru ca la inceput se pot simti rau.


"Conform statisticilor, in ultimul an, 51,1% din fumatorii zilnici au incercat sa abandoneze tigara, iar 77,1% dintre acestia au rezistat cel putin o saptamana tentatiei de a fuma.

Multi fumatori neglijeaza, insa, faptul ca fumul de tigara contine peste 4000 de compusi nocivi sanatatii. Sute dintre acesti compusi sunt toxici, iar cateva zeci sunt chiar cancerigeni. Fumul de tigara afecteaza atat sanatatea fumatorului, cat si sanatatea persoanelor din jurul sau - fumatorii pasivi", a declarat dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului National de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti.

Spune si tu "Stop fumat"


Dorinta este cel mai important pas in renuntarea la fumat si absolut necesar. Insa nu si suficient. Daca doresti sa te lasi de fumat, al doilea pas important este sa faci ceva in acest sens.


"Studiile efectuate in cadrul Institutului nostru au relevat faptul ca 47,6% dintre fumatori afirma ca doresc sa renunte la fumat in urmatoarele 6 luni, iar 20,1% sunt nehotarati. Pe de alta parte, aproape trei sferturi dintre fumatori (72,9%) afirma ca simt nevoia sa fumeze imediat dupa trezire, ceea ce denota o dependenta medie si mare de nicotina, deci pot fi ajutati de tratamentul farmacologic pentru a depasi perioada de sevraj nicotinic", a mentionat prof. univ. dr. Miron Bogdan, presedintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sanatatii din Romania si sef de catedra la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti.

Ca in fiecare an, Ministerul Sanatatii deruleaza si in 2009, Programul national dedicat renuntarii la fumat- "Stop Fumat".
In cadrul programului, au fost implicati in consiliere 70 de medici si 30 de psihologi, iar in 36 de judete exita cate un medic specialist in terapia tabagismului care ofera gratuit consultatii pentru cei care intentioneaza sa renunte la acest viciu.

In perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2009, un numar de 24431 fumatori s-au adresat medicilor specialisti din cabinetele de consiliere deschise in program, iar numarul de fumatori care au primit tratament a fost de 23500. La sfarsitul acestui tratament un procent de 39,1% au reusit sa devina nefumatori.


Daca te-ai hotarat sa renunti la fumat, poti gasi ajutor aici www.stopfumat.eu.