Alimentatia persoanelor cu HIV/SIDA

Infectia cu HIV provoaca modificari in organism, determinand o crestere cu 10 - 15% a consumurilor energetice in repaus. Corpul are deci o mai mare nevoie de calorii pentru a-si putea indeplini functiile (circulatie, digestie, respiratie, mentinerea temperaturii etc.).

Infectia cu HIV provoaca modificari in organism, determinand o crestere cu 10 - 15% a consumurilor energetice in repaus. Corpul are deci o mai mare nevoie de calorii pentru a-si putea indeplini functiile (circulatie, digestie, respiratie, mentinerea temperaturii etc.).


Concret, un adult seronegativ de 30 de ani are nevoie de 2500 - 2700 kcal/zi. Daca este seropozitiv, consumurile sale energetice vor creste cu 100 - 150 kcal/zi. Acest hipermetabolism caracteristic infectiei cu HIV necesita asadar un aport suplimentar de 1000kcal/saptamana, deci o masa in plus. In cazul infectiei cu HIV survin adeseori carente nutritionale.
Numeroase simptome asociate cu HIV survin din cauza acestora. O alimentatie rationala este esentiala in cazul persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA.


Principalele componente ale alimentatiei


Cele mai importante componenete ale alimentelor sunt:

Proteinele
- sunt niste molecule mari, alcatuite din aproximativ 20 de aminoacizi, adica niste molecule mici, esentiale oricarui organism viu. Cele mai bune surse de proteine sunt: carnea rosie, pestele, ouale, nucile, fasolea, mazarea si cerealele. Carnea rosie este singura sursa naturala de carnitina, un nutrient esential de care are nevoie corpul pentru a transforma grasimile si unii aminoacizi in energie.
Carnea rosie este si o buna sursa a antioxidantului coenzimei Q-10. Vegetarienii trebuie sa manance o varietate de cereale si de legume pentru a evita o carenta in lisina, metionina sau cisteina.

Glucidele - molecule mari, formate plecand de la zaharuri simple, dintre care glucoza este cea mai curenta. Ele dau energie corpului. Fibrele alimentare sunt, de asemenea, glucide. Fibrele insolubile raman, in mare parte, nedigerate. Ele pot agrava diareea si trebuie evitate de cei care sufera de aceasta boala. Fibrele solubile constituie o buna sursa de hrana pentru flora intestinala, favorizand sanatatea si cresterea acesteia.
Printre cele mai bune surse de fibre solubile se numara: merele, bananele, broccoli, varza de Bruxelles, morcovii si murele salbatice. Alimentele bogate in glucide ca: orezul, cartofii si pastele fainoase constituie cea mai buna sursa de calorii pentru persoanele seropozitive sau bolnave de SIDA.

Grasimile - sunt compuse din molecule care sunt, de obicei, mai simple ca structura si mai mici decat cele care compun proteinele si glucidele. Grasimile sunt bogate in calorii. Numeroase membrane ale celulelor corpului au nevoie de ele. Atunci cand trigliceridele serice sunt ridicate, este bine sa nu se consume multe grasimi, cu exceptia uleiului de nuca de cocos. Uleiul de peste creste nevoia in vitamina E a organismului.
Uleiul de masline contine acid oleic, care are proprietati antifungice. Untul este preferat margarinei. Grasimile sunt adeseori greu digerate in prezenta unei infectii cu HIV. O suplimentare a vitaminelor C si E si a betacarotenului ar putea fi benefica.