Alimentatia persoanelor cu HIV/SIDA

Vitamine esentiale

Betacarotenul este un important antioxidant liposolubil care ajuta organismul sa fabrice vitamina A. Legumele portocalii sau galbene (morcovul) si legumele verzi sub forma de frunze sunt cele mai bune surse ale acestui antioxidant esential.

Vitaminele B (B1, B6 si B12) sunt importante pentru a combate stresul, boala si indeosebi, pentru a transforma proteinele, grasimile si glucidele in energie. Fasolea, mazarea, legumele cu frunze verzi, laptele, carnea de vita si ficatul sunt surse de vitamine B.


Vitamina C este cea mai importanta dintre toti antioxidantii hidrosolubili, avand un rol primordial in lupta impotriva stresului si a maladiei. Vitamina C este necesara sistemului imunitar si ajuta la conservarea rezervelor celorlalti antioxidanti, ca, de exemplu, vitamina E. Conform unor rapoarte, vitamina C a ucis HIV in timpul unor experimente de laborator. Ea se gaseste in fructele proaspete si in legume.

Vitamina E este un alt antioxidant liposolubil. Este importanta pentru functia pulmonara, pentru circulatia sangelui, pentru protectia organismului impotriva radicalilor liberi si pentru functia membranelor.
Surse alimentare ale vitaminei E le gasim in germenii de grau, uleiurile cerealelor, legumele cu frunze verzi si fasole.


Minerale esentiale

Seleniul este necesar Vitaminei E si unei enzime esentiale. Sursa alimentara de seleniu depinde de originea geografica. De aceea, este recomandabila o multivitamina care sa contina 50 mcg. Unele persoane iau intre 200 si 400 mcg pe zi.

Zincul si cuprul
sunt necesare actiunii mai multor enzime, inclusiv celor ale stomacului, intestinului si sistemului imunitar.
Aportul zilnic de zinc nu trebuie sa depaseasca 150 mg. Surse naturale de zinc se gasesc in fructele de mare, grauntele de floarea-soarelui si de dovleac, ciuperci, spanac si soia. Cuprul se gaseste in: legumele cu frunze verzi, cirese, nuci, oua, peste si carne de pasare.

Magneziul si calciul sunt necesare organismului pentru a mentine sanatatea oaselor. Un regim normal de lactate ar trebui sa furnizeze destul calciu, fara a fi nevoie de o suplimentare. Magneziul se gaseste abundent in legume, nuci, orez brun, spanac si alte legume cu frunze verzi.

Fierul
este esential organismului, indeosebi pentru schimbul de oxigen prin sange.
Se gaseste, in stare naturala, in spanac, varza de Bruxelles, peste, oua, germeni de grau, mazare, fasole si ficat. Carentele in magneziu, vitamina B sau fier dau nastere la anemii.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • baboi adrian pe 28 Oct 2016, 13:14
    o poveste de viata

    salut vreau sa cant la vocea romaniei

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod