Stai toata ziua pe scaun, fie ca e la birou, in masina, acasa sau la la restaurant. In aceste conditii, durerile de spate sunt greu de evitat. Pe de alta parte, daca scaunul pe care stai este asezat in forma optima, adaptata tie, daca vei face, la fiecare ora, cateva miscari cu picioarele pe sub birou, daca vei potrivi tastaura si monitorul in pozitia potrivita tie, o parte din neplacere va disparea.
Inaltimea ideala a scaunului de birou
Te sustine intre sapte, opt ore pe zi. Poate si mai mult. Cand l-ai reglat ultima data, in asa fel incat sa ti se potriveasca? Jocelyne Geffroy, medic specialist ortoped spune ca inaltimea scaunului trebuie potrivita, in asa fel incat marginea biroului sa corespunda partii inferioare a sternului (la cosul pieptului), daca stai cu spatele perfect drept.
In plus, picioarele trebuie sa faca in spatele genunchiului, unghi drept, daca stai cu talpa piciorului pe podea. Important este ca nivelul biroului sa fie in pozitia corecta, pentru ca sub picioare, iti poti pune un dosar, un teanc de ziare sau un scaunel. Cele mai multe dintre scaunele ergonomice permit reglarea spatarului. Spatarul este facut sa-ti sustina spatele, nu este doar de decor. Asa ca potriveste-l, astfel incat sa te ajute. "Aceste modificari minime te pot scapa de durerile de spate, spune Jocelyne Geffroy, medic specialist ortoped, ale carui sfaturi au fost preluate de Sympatico.msn.ca.
Ce sa nu faci!
- Nu sta picior peste picior sub birou;
- Nu sta cu picioarele incolacite sub birou;
- Nu sta cu cotul maini drepte atarnat in aer (si cu mana pe mouse), ci cu tot antebratul sprijinit pe masa;
- Nu sta cu barbia in mana stanga (pozitia tipica a celui care citeste ceva in monitor);
- Nu sta cu fundul pe marginea scaunului;
- Nu vorbi la telefon tinand aparatul intre ureche si umar, in timp ce scrii la calculator.
Toate aceste pozitii vicioase afecteaza pozitia normala a coloanei vertebrale, contracta muschii doar pe o parte a coastelor si vertebrelor si produc tensiuni, care se traduc prin durere de spate.