10 solutii pentru intarirea imunitatii

Odata cu schimbarile bruste de temperatura, sistemul de aparare al organismului nostru scade, de aceea acesta trebuie sustinut. Iata 10 moduri prin care iti poti intari imunitatea in mod natural.
1. Redu cantitatea de zahar, mai ales pe cel rafinat

Studiile arata ca functionarea sistemului imunitar este compromisa timp de 5 ore chiar si dupa ce a fost consumata o cantitate mica de zahar pentru ca interfereaza cu absorbtia de vitamina C.

2. Consuma alimente bogate in vitamina C

Vitamina C este un nutrient esential pentru buna functionare a sistemului imunitar si iti ajuta organismul sa lupte impotriva racelii si gripei. Bucura-te toamna asta de legumele bogate in vitamina C: patrunjelul, legumele cu frunze verzi, broccoli, conopida, ardeii, rosiile. Nu neglija nici fructele care contin aceasta vitamina: lamaile, portocalele, afinele, merele, perele etc.

3. Dormi suficient

Un organism odihnit este mai rezistent. Fiecare dintre noi este diferit, astfel ca si nevoia de odihna este diferita. Uneori insa, pentru ca sunt mult prea ocupati, oamenii uita de acest aspect si neglijeaza odihna. Totusi, incearca sa iti organizezi timpul in asa fel incat sa-ti termini treburile in timp util, sa ai vreme si pentru iesiri in oras cu prietenii sau sa te uiti la televizor si sa stai pe internet, dar si sa dormi zilnic 7-8 ore, atat cat este recomandat.


4. Consuma legume radacinoase si alte alimente care stimuleaza sistemul imunitar

Nu ocoli cartofii, sfecla, morcovii, pastarnacul sau ceapa. Poti combina multe dintre acestea in delicioase mancaruri cu legume. De asemenea, nu uita de legumele din familia cruciferelor (broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida), dar si usturoiul si legumele cu frunze verzi.

5. Spala-te des pe maini

O igiena corespunzatoare a mainilor te fereste de multe pericole. Asadar, spala-te frecvent cu apa si sapun. Lucrul acesta ar trebui sa dureze cam 20 de secunde si ar trebui sa-ti speli bine si degetele, incheieturile si spatiul dintre degete. Nu trebuie sa folosesti neaparat un sapun antibacterian pentru ca acesta este inutil impotriva virusurilor si daunator pentru mediu. Opteaza pentru un produs cat mai natural.

6. Ai grija de tine cand esti bolnava

Daca ai racit sau ai gripa, asculta sfatul medicului si nu te duce la serviciu. In felul acesta vei evita raspandirea virusului si te vei recupera mult mai repede. Daca in colectivitate sunt persoane care au astfel de probleme de sanatate, recomanda-le sa faca acelasi lucru si indeamna-i sa mearga la doctor.


7. Acopera-ti gatul

In medicina chineza se spuna ca boala cuprinde organismul din partea din spate a gatului care de multe ori este lasata descoperita. Daca transpiri sau daca afara bate vantul, risti sa racesti imediat. De aceea, este bine sa ai mereu la indemana un sal sau o esarta cu care sa-ti protejezi aceasta zona sensibila. De asemenea, pentru a preveni imbolnavirile, trebuie sa te imbraci mereu corespunzator, in functie de vremea de afara.

8. Practica sport cu regularitate

Activitatea fizica moderata efectuata regulat ajuta la intarirea sistemului de aparare al organismului. De asemenea, sportul se recomanda pentru buna functionare a sistemului cardiovascular si pentru reducerea stresului. Mersul la sala, inotul, dar si cateva exercitii simple pe care le poti efectua seara acasa sunt efeiciente. Unii specialisti recomanda pentru intarirea imunitatii chiar si exercitiile de relaxare si meditatia.  

9. Consuma suficiente proteine

Deficitul de zinc este unul din cele mai comune afectiuni nutritionale in randul adultilor, mai ales in randul vegetarienilor si a celor ca au intors spatele carnii de vita - prima sursa de zinc.
Lipsa zincului din organism poate creste riscul aparitiei infectiilor in organism. Zincul in alimentatia zilnica este necesar pentru dezvoltarea celulelor albe din sange - sistemul de celule care recunoaste si distruge invazia bacteriilor, virusurilor si a altor "personaje" negative din organism.   

10. Renunta la cafea

Cafeaua si ciocolata sunt doua alimente care nu ii fac deloc bine sistemului tau imunitar si, implicit, starii generale de sanatate. Cafeina favorizeaza deshidratarea si pierderea vitaminelor si a mineralelor din organism. Daca totusi nu poti renunta la acest viciu, pentru a-i reduce efectul nociv, bea doua pahare de apa dupa fiecare ceasca de cafea pe care ai consumat-o.


Sfatul specialistului

Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, "pentru intarirea sistemului imunitar trebuie sa consumam foarte multe fructe si legume colorate de sezon. De asemenea, suplimentele alimentare de calitate sunt si ele eficiente. Suplimentele de seleniu si zinc sunt cele mai recomandate, dar neaparat sa fie sub forma bio.
Unele dintre alimentele imunostimulatoare foarte bune sunt ciupercile. Acestea se pot consuma atat crude, cat si gatite. Atentie insa, nu trebuie prajite. Se poate opta pentru mai multe soiuri de ciuperci, de exemplu pleurotus (manatarci, alburii, vinetii, cum sunt denumite popular). Acestea sunt la fel de bune pentru sanatate ca si ganoderma, una dintre ciupercine 'in voga' in vremurile noastre. De asemenea, nu trebuie neglijata hidratarea. Se poate opta pentru apa plata cu lamaie sau diverse tipuri de ceai: din plante medicinale, echinaceea, maces sau lemn dulce. Acesta din urma insa nu e recomandat persoanelor cu hipertensiune".


In ceea ce priveste vaccinarea antigripala, specialistul o recomanda mai ales persoanelor cu risc: copii, batrani, personal medical, functionari publici, persoane care calaroresc mult cu avionul etc.