De cele mai multe ori oamenii sunt suparati atunci cand doctorii le spun ca problemele de sanatate au cauze psihosomatice, termen pe care oamenii il interpreteaza ca fiind "totul in mintea lor". Adesea aceasta inseamna ca doctorii nu sunt capabili sa gaseasca o rezolvare fizica iar acest fapt esta dat pe seama cauzelor psihologice. Oricum, afectiunile psihosomatice sunt foarte adevarate dar adesea nu sunt intelese, deoarece oamenii cred ca mintea si trupul sunt doua entitati total diferite.
In realitate, termenul "psihosomatic" provine din limba greaca unde doctorii au inteles ca mintea si corpul sunt intim conectate.
Tipul de personalitate si medicina psihosomatica
Unele persoana cred ca Sigmund Freud a renascut ideea medicinii psihosomatice la sfarsitul sec.19. Acesta a descoperit ca in timp ce marea majoritate a pacientilor sai prezentau simptome fizice evidente, acestia nu au avut intotdeauna cauza identificate clare. Se referea la acele conditii asementatoarea isteriei.
Mult timp, pacientii sai erau tinere femei bogate care prezentau simptome dramatice, cum sunt: paralizia, atacuri epileptice si chiar probleme de exprimare. Freud i-a ajutat pe cativa dintre pacientii sai prin intermediul unui proces care implica psihoanaliza. Prin aceasta credea ca va optine rezultate pozitive din interior, de unde veneau si cauzele problemelor.
Psihologul american, Walter Cannon, este primul care a creat expresia "lupta sau zbori", prin care identifica modul in care corpul poate reactiona ca raspuns la amenintare sau la stres. Cercetarile sale au condus mai tarziu la miscarea psihosomatica medicala consusa de Helen Dunbar si Franz Alexander. Dunbar era de parere ca medicina psihosomatica poate combina tratamentul pentru suferintele fizice, psihice si emotionale.
Alexander, de asemenea, a incercat sa actualizeze teoriile lui Freud pe care le considera cele din urma transformari in psihologia umana. Acestia au identificat ca agresiunile reprezentative au o deosebita importanta asupra cauzelor afectiunilor psihosomatice.
Clinicile prezinta o varietate de fete ale medicinii psihosomatice (psihologi, psihiatrii, doctori) care de obicei nu mai diagnostigheaza isteria. Oricum, sunt implicate conditii medicale frecvent intalnite, cum este sindromul oboselii cronice pentru care cauzele fizice nu sunt evidente.
De asemenea, doctorii au inceput sa se ingrijoreze serios din cauza numerosilor factori implicati in variate afectiune, care contribuie sau agraveaza simptomele asociate astmului, eczemelor, problemelor digestive si chiar afectiunilor cardiace. Aceste afectiuni au mai urcat o treapta in medicina psihosomatica contemporana.
© Copyright:
Poate afecta personalitatea sanatatea?
Cercetatorii au vrut sa arate ca tipul de personalitate dar si alti factori psihologici pot juca un rol important pentru mai multe afectiuni, de la problemele de inima pana la
raceala. Sanatatea fizica adesea este dependenta de sanatatea mintala, si aceasta este frecvent influentata, cel putin in unele boli, de tipul de personalitate.
Posteaza comentariu