Cat de siguri sunt colorantii?

Colorantii sunt cei care dau culoare alimentelor si bauturilor pe care le consumam sau nuanta aceea verzuie pe care o are pasta de dinti si pe care o folosesti zilnic. Aici intra vopseaua, pigmentii sau alte substante care pot colora alimentele, medicamentele, produsele cosmetice sau corpul uman.
Si, bineinteles gama de produse este extrem de diversificata: de la siropul de tuse pentru tine sau copil pana la dermatograful folosit pentru conturarea ochilor, la lentilele de contact pe care le introduci in ochi si la cerealele de la micul dejun.


Cat sunt de siguri colorantii?

"Substantele colorante sunt foarte sigure, numai in cazul in care sunt utilizate in mod corespunzator. Bineinteles, ca niciun colorant nu prezinta o siguranta de 100%. La aparitia unui nou colorant, FDA determina daca este sigur, daca se respecta regulile de utilizare", sustine dr. Linda Katz, director al departamentului pentru siguranta cosmeticelor din cadrul FDA (Administratia Alimentelor si Medicamentelor).
Iata cateva informatii pe care trebuie sa le cunosti despre siguranta colorantilor.

Exista doua categorii de coloranti acceptati de catre FDA. O categorie care se afla in curs de aprobare si care se numesc "constatabili". De regula, in aceasta categorie intra in primul rand, colorantii derivati din petroleum sau carbune. Producatorul trimite o mostra pentru a obtine aprobarea, FDA efectueaza testele necesare pentru verificarea sigurantei. Daca trece de aceste teste, substanta primeste aprobarea.

Substantele colorante aprobate au denumiri speciale, cu un prefix !(FD&C, D&C, Ext. D&C) urmat de un numar. De exemplu: FD&C Yellow No. 6 pe care il gasim adesea in cereale, inghetata si produsele de patiserie.
Uneori se foloseste o prescurtare a denumirilor, cum ar fi culoarea si numarul (Yellow 6).

A doua mare categorie de substante colorante sunt "scutite" de testele necesare pentru aprobare, deoarece sunt obtinute din surse vegetale, animale sau minerale. De exemplu: culoarea caramelului sau a extractelor din struguri. Sunt scutite de testele necesare aprobarii, insa sunt tot coloranti artificiali care trebuie sa respecte conditiile standard in privinta utilizarii lor.


Colorantii pentru tatuaje si machiaj permanent nu au aprobarea FDA

Daca o substanta coloranta este aprobata si poate sa fie folosita intr-un anumit produs, nu inseamna ca ea poate fi adaugata si in alte produse. Spre exemplu, nicio substanta coloranta nu a fost aprobata pentru a fi injectata in piele, cu toate ca saloanele de tatuaje ofera garantia ca pigmentii din cerneala folosita au "aprobarea FDA", potrivit informatiilor precizate pe site-ul oficial al FDA.
De asemenea, exista si referinte cu privire la faptul ca nicio substanta coloranta nu a primit aprobarea necesara pentru a fi utilizata in machiajul permanent. Iar, henna este aprobata doar in produsele pentru par, nicidecum in cele pentru piele.

Reactiile adverse la o substanta coloranta sunt destul de rar intalnite. De exemplu, FD&C Yellow No. 5 poate cauza senzatii de mancarime si urticarie la unele persoane. Acest colorant se gaseste in bauturi, deserturi, legume procesate, medicamente, produse cosmetice si nu numai. Cerintele FDA sunt clare: produsele care contin acest colorant trebuie sa-l specifice in lista de ingrediente, iar consumatorii sensibili la el sa aiba optiunea de a-l evita.
In prospectul medicamentelor, acest colorant este precizat si sub denumirea de "tartrazine".

Liste complete cu substantele colorante aprobate, restrictionate si interzise gasiti in urmatoarele materiale de pe site-ul oficial FDA:

Lista substantelor colorante
Informatii despre colorantii alimentari
Colorantii si produsele cosmetice
Colorantii, tatuajele si machiajul permanent

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod