Care sunt simptomele depresiei clinice?

Stare depresiva. Orice persoana poate a vea o zi proasta, in care nu are chef de nimic, isi poate anula niste intalniri, pentru a se retrage sau pentru a sta doar alaturi de cei foarte apropiati. In cazul unui depresiv clinic, aceasta stare de depresie este una de prabusire, in care nu exista nici un fel de iesire. Cum recunoastem o depresie clinica, situatie in care e bine sa ajutam persoana de langa noi sa caute ajutor specializat?
Stare depresiva mai accentuata dimineata

Stare depresiva aproape tot timpul de-a lungul zilei, cu perioade mai accentuate de multe ori dimineata, stare de melancolie sau de detasare. Adesea iti dai seama ca cel de langa tine este cu gandul in alta parte, sau pare detasat de conversatie, fara a putea sa iti spuna la ce se gandea, daca il intrebi. Ii este foarte greu sau imposibil sa rada la glume sau sa le inteleaga, preferand sa se retraga decat sa stea intr-un mediu plin de viata.


Fara initiativa si capacitatea de a socializa

O persoana foarte sociabila poate ajunge retrasa si sa evite compania celor din jur, chiar discutii la telefon sau intrebari despre ea.
Nu mai are nici initiativa, nici capacitatea de a socializa si a iesi in locuri publice asa cum o facea sau o fac cei de varsta si conditia sa. Pentru copii, pierderea interesului poate sa se transforme in iritabilitate, pentru ca ei nu isi pot exprima prea bine starea si nu inteleg ce li se intampla.


Diminuarea sau pierderea interesului in aproape toate activitatile zilnice

Acest lucru se observa analizand persoana in raport cu prezentul. Cu cat schimbarea este mai semnificativa, cu atat simptomele sunt mai accentuate.


Schimbare de greutate peste 5% intr-o luna

In depresia medie, poate sa apara cresterea apetitului si chiar cresterea in greutate. In depresiile majore, de obicei apare scaderea apetitului si o scadere in greutate semnificativa intr-o perioada scurta de timp.



Insomnie sau hipersomnie

In prima perioada, persoana se poate refugia in somn, sau dimpotriva, nu poate dormi. In ambele cazuri, apare o stare de letargie si somnul de multe ori nu este odihnitor, este agitat, cu multe vise.


Persoana depresiva este agitata intr-un mod neproductiv

Pe de alta parte, poate aparea retradul psihomotor, incapacitatea de a se misca in ritm normal, de a participa activ, de a face miscari repezi. Persoana pare a fi "in reluare", sau ca fiind in convalescenta. Expresia fetei este similara unei persoane bolnave, triste, cu ochii si sprancenele cazute, iar privirea poate greu focusa pe cel de langa.


Oboseala sau pierdere de energie aproape in fiecare zi

Persoana depresiva se simte obosita pe mai tot parcursul zilei, acuzand epuizare, chiar daca nu a depus nici un efort fizic deosebit.


Sentiment de devalorizare, vina excesiva sau nejustificata

Depresivul se simte vinovat pentru toate suferintele lumii, se simte vinovat pentru ca e bolnav, pentru ca e trist, pentru tot ceea ce face si nu face in acelasi timp.
Sentimentul de vinovatie nu ii poate decat accentua depresia si neputinta.


Dimiunarea abilitatii de a gandi, a se concentra, neputinta de a lua decizii

Depresia ca boala afecteaza capacitatile cognitive, persoana simtind adesea ca este "incetosata", ca nu se poate concentra, ca nu poate retine, ca nu poate sa ia hotarari si sa si le asume. Este ezitanta si nesigura pe ea.


Ganduri de moarte

Suferinta poate deveni atat de mare, inca multe persoane depresive au ganduri suicidare, pentru ca se simt descurajate si nu vad solutia problemei. Cu cat aceasta comunica mai bine si este inteleasa mai bine de cei din jur, cu atat se poate trece mai usor peste perioada bolii.

Articol aparut la sugestia unei cititoare, careia ii multumim pentru initiativa.

Articole utile
Depresia vazuta de pe partea cealalta
Simptomul depresiv sau sentimentul depresiv?