Primul ajutor in cazul fracturilor

Primul ajutor Orice suspiciune de fractura trebuie imobilizata cu atele care trebuie sa "prinda" articulatiile de deasupra si dedesubtul leziunii. In cazul fracturilor deschise trebuie sa avem grija sa evitam contaminarea plagii cu pamant sau alte posibile surse de infectie; iar in cazul fracturilor inchise inainte de imobilizare se efectueaza o tractiune usoara, nedureroasa a segmentului in ax.

Imobilizarea provizorie a fracturilor se face in scopul impiedicarii miscarilor fragmentelor osoase fracturate, pentru evitarea complicatiilor care pot fi provocate prin miscarea unui fragment osos.
Mijloacele de imobilizare sunt atelele speciale sau cele improvizate, de lungimi si latimi variabile, in functie de regiunile la nivelul carora se aplica.

Medicul ortoped, Marius Uscatu sustine "ca nu exista o regula de prim ajutor, deoarece aceasta variaza in functie de tipul de fractura si de locul unde s-a produs. De exemplu, intr-un accident rutier exista un tip de saltea gonflabila sau cu memorie de forma, care se muleaza pe forma corpului si il imobilizeaza temporar. Obligatoriu este si coller-ul cervical".


"Fiecare tip de fractura prezinta un tip de imobilizare specifica: cu membrul in rectitudine uneori, alteori cu membrul flectat, uneori imobilizare relativa, alteori imobilizare absoluta", a adaugat specialistul.

Controlul de specialitate al medicului ortoped este obligatoriu in cazul oricarei forme de fracturi.


In timp ce astepti salvare, iata cateva masuri care pot fi aplicate:

1. Opreste orice sangerare
Cu ajutorul unui bandaj steril, vata curata sau o bucata de imbracaminte curata se apasa cu putere rana;

2.
Imobilizeaza zona afectata

Nu incerca sa "repari" fractura, decat daca ai o anumita pregatire in domeniu;

3. Aplica pachete de gheata
 Acestea vor evita inflamarea zonei si reduc din intensitatea durerii pana la sosirea personalului de la salvare. Atentie! Este foarte important sa nu pui gheata direct pe piele, ci infasurata intr-un prosop sau orice bucata de material;

4. Tratamentul socului
 Daca persoana lesina sau intampina probleme in respiratie este indicat sa o asezi culcat pe o suprafata care sa permita capului sa fie mai jos decat trunchiul si ridica-i picioarele (daca este posibil).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod