Unde apar fracturile?
Teoretic, fracturile pot aparea la nivelul oricarui os, dar cele mai des intalnite sunt fracturile membrelor superioasa si inferioare.
Fracturile membrului superior
1. Fracturile claviculei
Se produc frecvent prin traumatisme indirecte si mai rar directe, sediul de predilectie constituind-ul zona medie a claviculei. Pozitia in care trebuie sa se efectueze imobilizarea provizorie este cu cotul de partea bolnava impins catre spate si in sus.
2. Fracturile humerusului (bratului)
Se produc mai frecvent prin traumatism direct. La imobilizarea fracturii, ca si atela, putem folosi chiar toracele de care se fixeaza segmentul fracturat cu ajutorul unei esarfe.
3. Fracturile antebratului
Se produc mai frecvent prin traumatism direct. Imobilizarea fracturii se poate face cu oricare tip de atela speciala sau folosind atele improvizate.
4. Fracturile oaselor mainii
Se imobilizeaza pe fata palmara de la cot la degete.
Fracturile membrului inferior
1. Fracturile femurului
Se produc prin traumatism direct sau indirect. Pentru imobilizare se folosesc doua atele inegale. Atela mai lunga se aplica pe fata laterala externa a membrului inferior si se intinde de deasupra oaselor bazinului pana la calcai. Atela mai scurta se aplica pe partea interna si se intinde de la regiunea inghinala pana la calcai.
Cand femurul este fracturat in apropierea genunchiului imobilizarea se poate realiza folosind o singura atela trecuta prin partea din spate a membrului din regiunea fesiera pana la calcai.
2. Fracturile gambei
Sunt foarte frecvente iar imobilizarea poate fi facuta cu orice tip de atela.
3. Fractura de rotula
Se produce prin cadere in genunchi, se imobilizeaza in atele posterioare.
Alte tipuri de fracturi
1. Fracturile costale
Acestea nu se imobilizeaza, exceptie face voletul costal (dubla fractura la 2 coaste invecinate). Imobilizarea se face prin infundarea zonei respective impiedicand astfel, miscarile segmentelor la acest nivel.
Semnele si simptomele constau in dificultatea respiratiei, miscarea paradoxala a segmentului (in timpul inspiratiei si expiratiei), durere, cianoza (coloratie a pielii si a mucoaselor din cauza unei insuficiente oxigenarii a sangelui).
2. Fracturile la nivelul bazinului
Odata depistata fractura la acest nivel pacientul ramane nemiscat, nu se mai permite mobilizarea lui. Acesta trebuie tinut pe un plan dur in pozitia culcat pe spate.
Posteaza comentariu