Ortopedia pediatrica, o specialitate aparte care trebuie reinfiintata

Desi foarte multi copii sufera de afectiuni ortopedice si au nevoie de interventii chirurgicale care nu se pot efectua in spitalele pentru adulti, ortopedia pediatrica este o specialitate care nu mai figureaza in nomenclatorul Ministerului Sanatatii. Specialistii de la noi fac demersuri pe langa acesta si spera ca ortopedia pediatrica sa redevina un domeniu de sine statator.
"De patru ani nu am mai avut in pregatire niciun medic rezident pentru ortopedia pediatrica", atrage atentia prof. dr. Gheorghe Burnei, presedintele Asociatiei Romane a Traumatologilor si Ortopezilor Pediatri. "Noi operam in fiecare zi de dimineata de la ora 7 pana seara la ora 19. In tara sunt 20 de astfel de specialisti, din care 14 sunt ortopezi pediatri si 6 sunt chirurgi si ortopezi pediatri", adauga prof. Burnei.


Ce este ortopedia pediatrica?


Ortopedia pediatrica presupune ingrijirea unei categorii aparte de pacienti, nou-nascuti, copii mici si adolescenti care sufera de afectiuni ortopedice. Interventiile chirurgicale pentru copii nu pot si nu trebuie facute in spitale de adulti, asa cum nu se face in nicio tara membra UE sau in SUA si nu numai.

In ultimii ani, s-a reusit ca in marile centre medicale din Romania, respectiv Bucuresti, Iasi, Timisoara, Tg. Mures si Constanta,  sa se trateze pacienti la nivelul marilor clinici din lume pentru ca activitatea ortopezilor pediatri romani se desfasoara la standarde internationale.

"Maladii precum boala oaselor de sticla, displazii femurale, scolioze congenitale, scolioze idiopatice severe, scolioze idiopatice infantile si juvenile, diformitati din cadrul paraliziilor cerebrale, malformatii grave ale piciorului, tumori maligne ale aparatului locomotor, malformatii congenitale complexe ale membrelor toracice si pelvine sunt cele mai dificile afectiuni ale copilului care sunt tratate in aceste centre din tara, cu rezultate bune si prin metode moderne.
Astfel, se degreveaza in mod serios cheltuielile statului roman, nemaifiind necesar tratamentul acestor pacienti in clinici de peste hotare"
, sustine dr. Burnei.


De ce este nevoie de reinfiintarea acestei specialitati?

In perioada 1997-2006, cat a functionat ca specialitate in nomenclatorul Ministerului Sanatatii, in toate centrele mari din tara s-a acumulat un nivel teoretic si practic similar marilor clinici din lume. "Ar fi bine sa intelegem solicitarile celor peste 100 de medici din tara care practica aceasta specialitate, sa intelegem dorintele miilor de bolnavi care au beneficiat de serviciile acestei specialitati si a miilor de pacienti care sunt programati pentru interventii operatorii in urmatorii 2 ani. In fiecare an la spitalul M.S. Curie din Bucuresti se fac aproximativ 1.200 de operatii, dintre care 800 sunt interventii dificile ce nu pot fi efectuate in spitalele pentru adulti", ne spune prof. dr. Gheorghe Burnei.

Uniunea Europeana nu impune specialitatile din nomenclatorul Ministerului Sanatatii, ci incurajeaza prestarea de servicii de sanatate de o cat mai buna calitate si profesionalism.

In 1997, chirurgia si ortopedia pediatrica, alaturi de inca alte 9 specialitati, s-a divizat in chirurgie pediatrica si ortopedie pediatrica. S-a reusit astfel infiintarea unui sistem de pregatire in domeniu si din punct de vedere practic, ridicarea ortopediei pediatrice la nivel european si international, astfel incat in acest domeniu sa poata fi efectuata orice operatie care se face in Europa sau in alte centre ale lumii.
In 2006 insa s-a sistat sistemul de pregatire in acest domeniu, iar ortopedia pediatrica a fost desfiintata, prin ordinul 1044. La fel s-a intamplat si cu alte specialitati: expertiza medicala a capacitatii de munca, genetica medicala, medicina sportiva, neurologia pediatrica, oncologia medicala, epidemiologia, industria farmaceutica si cosmetica, dar acestea din urma au fost reinfiintate prin hotarare judecatoreasca si actualmente figureaza ca specialitati in nomenclatorul Ministerului Sanatatii, avand fiecare sistem de pregatire separat.

"Desfiintarea acestei specialitati va afecta foarte multi pacienti, iar unii dintre acestia vor trebui sa mearga in strainatate, desi in Romania se pot efectua in acest moment toate interventiile care se fac si in clinicile din lume", declara prof. Burnei.


5% din interventiile din domeniul ortopediei pediatrice sunt efectuate de alti specialisti

Copiii au o patologie specifica si cu toate acestea aproximativ 5% dintre cazurile care necesita interventii facute de ortopezi pediatri sunt tratate de alti specialisti, de exemplu de ortopezi pentru adulti. Acestia din urma insa fac intamplator si selectiv operatii.

"In prezent sunt foarte multi specialisti traumatologi pentru maturi. Spre de osebire de acestia, un ortoped pediatru are foarte multi pacienti. Un copil nu poate fi tratat ca un adult. Sunt foarte multi care vin cu malformatii congenitale, care la ora actuala pot fi corectate si copilul poate duce o viata normala.
De asemenea, in ortopedie anumite patologii se trateaza pe tot parcursul vietii individului care are nevoie mereu de medicul specialist",
ne spune prof. dr. Petru Moroz, seful Clinicii de Ortopedie Pediatrica din Chisinau. De aceea, pentru a da o sansa acestor copii, ortopedia pediatrica reprezinta o specialitate extrem de importanta care nu ar trebui sa lipseasca din nomenclator.

Aceasta specialitate s-a dezvoltat atat in lume cat si in tara noastra ca raspuns al corpului medical la necesitatile unui segment de populatie extrem de bine individualizat, si anume, copiii cu maladii ortopedice. Malformatiile grave ale aparatului locomotor, tratamentul cancerelor osoase la copil, fracturile complexe nu pot fi tratate corect decat in spitalele de copii. De aceea este nevoie permanenta de specialisti care sa rezolve cazurile grave din domeniu fara ca pacientii sa mai solicite plecarea in strainatate unde tratamentele sunt de 4-10 ori mai scumpe.


In spitalele din tara numarul specialistilor este insuficient

Cu exceptia judetelor Giurgiu, Covasna si Harghita, in toate judetele din tara exista centre de chirurgie si ortopedie pediatrica. Interventii de inalt nivel tehnic si stiintific se fac doar in Ploiesti, Pitesti, Baia Mare, Galati, Bacau. In aceste centre exista doar cate un medic chirurg si ortoped pediatru. In Bucuresti, Iasi si Cluj exista sectii de ortopedie pediatrica in care se efectueaza interventii operatorii de inalt nivel tehnic, dar personalul este insuficient.
La spitalul M.S. Curie din Bucuresti, de exemplu, exista un singur doctor, restul activitatii fiind desfasurata cu ajutorul a 4 medici specialisti fara post si a 2 medici rezidenti, in anul VI si respectiv, IV.

Numarul total de medici ortopezi pediatri, tineri specialisti si rezidenti din intreaga tara este total insuficient pentru a acoperi necesarul de personal din centrele universitare si pentru a evita prabusirea asistentei medicale si in aceste centre. Potrivit estimarilor ARTOP, daca ortopedia pediatrica va fi inclusa in nomenclatorul de specialitate a Ministerului Sanatatii, va fi nevoie de 10 medici rezidenti pe an in primii 6 ani, apoi cate 8 rezidenti pe an in urmatorii 5 ani, ulterior necesarul fiind determinat de fluctuatiile demografice si de reevaluarea necesarului de medici specialisti.