Oasele sunt ţesuturi vii ce se află într-un continuu proces de creştere şi regenerare. Dacă în jurul vârstei de 20-35 de ani acestea ating apogeul de rezistenţă şi sănătate, după această vârstă cresc riscurile instalării unor afecţiuni ale oaselor, aşa cum este osteoporoza.
Osteoporoza afectează ambele sexe, însă incidenţa ei în rândul persoanelor de sex feminin este cu până de 4 ori mai mare decât în rândul bărbaţilor. Această afecţiune modifică ţesutul osos, transformându-i densitatea într-una mai scăzută şi reducându-i, implicit, rezistenţa.
Ce factori de risc ai osteoporozei poţi controla
Ca orice altă afecţiune, osteoporoza apare din cauze controlabile şi incontrolabile.
Alimentaţia care previne apariţia osteoporozei
Calciul este un element vital pentru sănătatea oaselor, iar acesta nu se poate fixa în organism fără ajutorul vitaminelor şi al mineralelor. Astfel că magneziul şi vitaminele D, B6, C şi K nu pot lipsi nici ele dintr-o dietă sănătoasă, care să ţină departe osteoporoza.
Iată o listă a celor mai eficiente alimente în menţinerea calităţii oaselor:
Migdalele sunt bogate în magneziu, dar sunt şi o importantă sursă de calciu. Proprietăţile lor benefice nu se limitează însă la sănătatea oaselor, ci au şi rolul de a preveni afecţiunile cardiace.
Spanacul este o sursă bogată de calciu, care asigură rezistenţa oaselor, dar şi buna funcţionare a musculaturii. În plus, este un aliment bogat în săruri minerale, în lipide, în proteine şi în glucide.
Posteaza comentariu