Studiul a evaluat nivelul de stres de la nivelul genunchilor afectati de artrita in cazul purtarii unor saboti, pantofi sport care asigura stabilitate piciorului, pantofi cu talpa joasa pentru mers, slapi si in cazul mersului descult. "Nivelul cel mai scazut de stres a fost inregistrat in cazul pantofilor cu talpa joasa si al slapilor", a declarat pentru WebMD autorul studiului, dr. Najia Shakoor de la Centrul Medical Universitar Rush din Chicago.
Slapii: amelioreaza durerile, dar nu dau stabilitate
"Stim deja din studiile anterioare ca mersul descult este benefic pentru genunchi, iar cu ajutorul studiului am vrut sa vedem ce efecte au asupra genunchiului diferitele tipuri de incaltaminte. Am fost surprinsi sa descoperim ca incaltamintea pe care o consideram buna in acest caz s-a dovedit a fi cea care streseaza cel mai mult genunchiul," explica dr. Shakoor.
Desi rezultatele cele mai bune le-au obtinut slapii, specialistii nu ii recomanda. "Pantofii cu talpa joasa ofera mai multa siguranta decat slapii si asta pentru ca dau stabilitate si reduc riscul de cazaturi," spune dr. Shakoor.
Cercetarile vor continua la Universitatea Rush, specialistii de aici dorind sa creeze pantofi speciali pentru persoanele afectate de artrita la genunchi.
Recomandare: pantofii cu talpa joasa si flexibila
"Rezultatele sunt suprinzatoare. Ma asteptam ca studiul sa arate ca pantofii sport sunt cei mai buni in acest caz. Insa, ca medic, voi continua sa recomand pacientilor cu artrita la genunchi sa poarte pantofi sport cu talpa joasa si flexibila. In cazul pacientilor cu aceasta afectiune, pantoful trebuie sa se indoaie usor, fara sa streseze in plus piciorul," declara Jeffrey A. Ross, purtator de cuvant al Colegiului american de Medicina Sportiva.
Specialistii avertizeaza. Desi slapii nu cresc nivelul de stres asupra genunchiului, nu reprezinta cel mai bun tip de incaltaminte, mai ales in cazul persoanelor in varsta cu artrita la genunchi pentru ca pot creste riscul de cazatura.
Informatii generale despre artrita
"Artrita" este un termen general folosit in cazul a peste 100 afectiuni diferite care provoaca durere, rigiditate si uneori inflamatii la una sau mai multe articulatii.
Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna care duce la aparitia inflamatiilor cronice in randul articulatiilor, tesuturilor din jurul articulatiilor si in cazul unor organe interne. Afectiunile autoimune apar cand tesuturile organismului sunt atacate din greseala de catre propriul sistem imunitar.
Articulatia inflamata in cazul artritei provoaca umflaturi, durere, anchilozare si inrosirea locului cu pricina. Inflamatia bolilor reumatoide, de asemenea, poate aparea pe tesut in jurul articulatiei, cum ar fi pe tendoane, ligamente si muschi. Afectiunea se poate declansa la orice varsta, dar adesea apare la persoanele care au trecut de varsta de 60 ani.
Posteaza comentariu