- tratament chirurgical;
- radioterapie;
- chimioterapie.
Cancerul pulmonar cu celule mici si cancerul pulmonar cu celule non-mici sunt diferite si ca urmare, tratamentele difera. In functie de stadiul bolii se va stabili si varianta terapeutica cea mai buna. Aceasta difera in functie de pacient, starea generala de sanatate, alte afectiuni etc.
Optiuni in tratamentul cancerului pulmonar cu celule non-mici:
Stadiul I
Zone afectate: cancerul a afectat doar o parte a plamanului.
Tratament: tumora poate fi adesea indepartata chirurgical. Chimioterapia este uneori folosita dupa interventia chirurgicala (chimioterapie adjuvanta), pentru a reduce riscul reaparitiei.
Stadiul II
Zone afectate: cancerul s-a extins la nodulii limfatici sau la tesuturile din zona, de exemplu la peretele pieptului.
Tratament: tumora poate fi indepartata chirurgical, dupa interventie apelandu-se la chimioterapie sau radioterapie pentru a reduce riscul reaparitiei.
Stadiul III
Zone afectate: cancerul s-a extins in zona pieptului si la principalii noduli limfatici.
Tratament: desi interventia chirurgicala poate constitui o optiune de tratament in acest stadiu al bolii, adesea o astfel de interventie nu poate fi efectuata, deoarece cancerul s-a extins prea mult. Chimioterapia singura sau in combinatie cu radioterapia pot fi efectuate inaintea unei operatii. Daca interventia chirurgicala nu este posibila, se poate face radioterapie. In unele cazuri, chimioterapia singura sau in combinatie cu radiografia constituie singurul tratament administrat. In cazul anumitor pacienti cu cancer pulmonar cu celule non-mici la care chimioterapia nu are efect, un tratament mai nou, precum erlotinib poate fi folosit.
Stadiul IV
Zone afectate: cancerul s-a exins la alte zone ale corpului, precum ficatul sau oasele (metastaza).
Tratament: obiectivul principal al tratamentului este controlarea simptomelor si mentinerea unei calitati a vietii ridicate pe cat de mult posibil. Se poate apela la radioterapie pentru a micsora tumora si pentru a reduce durerea. Se poate administra si chimioterapie inainte sau dupa radioterapie. Si in acest caz, pentru anumiti pacienti cu cancer pulmonar cu celule non-mici la care chimioterapia nu are efect, poate fi folosit un tratament mai nou, precum erlotinib.
Informatii oferite de Boehringer Ingelheim.
Comentarii (2)
buna ma numesc gina an si eu o prietena cu cancer la plamani nu se poate opera ce este de facut
Care sunt masurile practice de prevenire sau depistare timpurie a cancerului pulmonar? Va rog sa ne informati mai concret printr-un articol .Tocmai acum 2 luni i s-a diagnosticat sotului meu CPCM si deja este spre final.Salvati ,prin informare completa depistare timpurie acestei boli "subtile" .Multumesc.
Posteaza comentariu