Ecografia sanului este una dintre metode. Este recomandata si inainte de varsta de 35 de ani, spre deosebire de mamografie care poate fi efectuata doar dupa aceasta varsta. Daca tesuturile sanului sunt mai dense, daca sanul a fost operat sau iradiat, da rezultate mai bune decat mamografia. Dupa varsta de 40 de ani este indicat sa fie asociata cu aceasta.
"Ecografia mamara nu prezinta ricuri. Totusi, nu este o metoda 100% sigura pentru depistarea tumorilor. De exemplu, nodulii foarte mici nu sunt descoperiti cu ajutorul ei. Mult mai sigura si mai eficienta este mamografia" - precizeaza dr. ginecolog rezident Mihaela Lumei.
Ecografia nu este o metoda dureroasa. Este complemantara mamografiei si permite diferentierea dintre o masa solida si un chist, dar si vizualizarea leziunilor atunci cand sanii sunt densi.
Cum se efectueaza?
Ecografia foloseste ultrasunete, adica unde sonore de frecventa inalta pentru diferentierea leziunilor solide de cele lichidiene, pentru detectia si evacuarea chisturilor si pentru examenul sanilor.
Potrivit specialistului nostru, ecografia mamara se realizeaza la fel ca orice alta ecografie: se aplica un gel pe piele pentru ca transductorul sa se miste usor si pentru a elimina aerul dintre piele si acesta. Transductorul va fi presat pe piele si miscat pe toata suprafata sanului care trebuie evaluat. Odata ce procedura a fost efectuata, gelul se va inlatura de pe san si te vei putea imbraca.
Tehnica examinarii ecografice este facila si se realizeaza cu un aparat modern de radioterapie. Se examineaza toata suprafata sanului, inclusiv regiunile axilare. Eventualele modificari sunt inregistrate pe o hartie speciala (fotografie) sau pe un CD.
Dupa o ecografie mamara nu este necesar sa adopti un anumit stil de viata, o alimentatie sau o activitate anume, decat daca acest lucru este recomandat de catre medic.
Daca este realizata cu un aparat performant si interpretata de un specialist, ecografia sanului poate constitui un examen extrem de precis.
RMN-ul - o metoda costisitoare
O alta metoda prin care se poate depista cancerul la san este rezonanta magnetica. RMN-ul realizeaza o serie de imagini detaliate ale organelor interne, prin utilizarea unui magnet, a undelor radio si a unui computer.
"Este o metoda sensibila pentru depistarea tumorilor, dar se foloseste in special pentru depistarea metastazelor. mamografia", declara specialistul nostru. Pentru nodulii la san cea mai utilizata si mai simpla ramane
Este insa o investigatie foarte costisitoare. Din cauza faptului ca este foarte scumpa, este utilizata foarte putin. Este neiradianta, dar costul foarte mare nu justifica folosirea ei decat in anumite situatii, precum:
- descoperirea unei recidive locale;
- evaluarea tumorii inainte si dupa chimioterapie;
- descoperirea unei metastaze la celalalt san;
- examinarea sanului reconstruit dupa operatie.
Foarte important: specialistii afirma ca prin teste precum ecografia sau mamografia se depisteaza existenta tumorii maligne, diagnosticul cert de cancer mamar se pune numai dupa biopsie.
Iti mai pot fi utile articolele:
Ghid de autoexaminare a sanilor
Ce presupune mamografia?
Ecografia: cum se realizeaza?