Machiajul si afectiunile ochiului

Persoanele care poarta lentile de contact ori sufera de diverse alergii sunt cele mai predispuse la afectiuni ale ochiului datorate folosirii produselor cosmetice. Cu toate acestea, orice persoana care foloseste produse cosmetice pentru ochi trebuie sa stie sa previna posibile infectii sau leziuni datorate machiajului.
Ce probleme pot aparea?

 Cea mai serioasa problema legata de folosirea produselor cosmetice este ranirea corneei. Periuta de la rimel sau creionul de ochi pot zgaria din greseala corneea . De foarte multe ori, asemenea zgarieturi se pot infecta, ducand la formarea unui ulcer corneean. Leziunile la nivelul corneei sunt foarte dureroase si solicita interventie medicala urgenta.

Toate produsele cosmetice contin conservanti care inhiba aparitia bacteriilor din produs. Cu toate aceste precautii luate de firmele producatoare, in contact cu pielea, periuta de la mascara sau creionul se pot contamina cu bacterii care traiesc pe suprafata corpului tau. Unele persoane chiar pot sa contacteze diferite tipuri de conjunctivita, ca urmare a contaminarii cosmeticelor sau a aplicatorului de la rimel.

Conservantii din produsele cosmetice, in afara faptului ca inhiba aparitia bacteriilor, au si un rol negativ: pot sa irite ochiul si pielea in cazul persoanelor foarte sensibile. De asemenea, exista persoane alergice la anumite arome sau ingredienti, cum ar fi colofoniul si lanolina. Acesti ingredienti pot cauza lacrimare, mancarime si roseata la nivelul ochiului sau chiar inflamarea pleoapei.

Persoanele alergice trebuie sa incerce mai multe produse cosmetice hipoalergice pana sa gaseasca unul care sa li se potriveasca. De exemplu, creioanele de ochi si fardurile tip pudra pot fi mai putin iritante decat tusul sau fardurile de ochi lichide. Persoanelor sensibile la rimelul rezistent la apa ar putea sa li se potriveasca mai bine rimelul care se inlatura cu apa.

Daca problema persista si dupa ce ai schimbat rimelul, s-ar putea sa nu fie problema alergia, ci sa ai o blefarita, o inflamatie cronica a pleoapelor, pe care numai un doctor o va diagnostica.


Cum poti folosi produsele cosmetice de ochi in siguranta?

  • Aplica creionul de ochi in afara liniei pleoapelor pentru a evita contactul direct a produsului cu ochiul. In acest caz este un risc minim ca produsul cosmetic sa intre in ochi.

  • Tine creionul intotdeauna ascutit ca lemnul sa nu zgarie pleoapa sau chiar globul ocular. Pe masura ce creionul se invecheste, devine mai dur, ceea ce te determina sa apesi mai mult pe el. Cand se intampla acest lucru, ar fi bine sa il inlocuiesti cu unul nou.

  • Inlocuieste produsele cosmetice o data la sase luni (chiar mai des daca porti lentile) ca sa eviti contaminarea excesiva cu bacterii.

  • Nu introduce niciodata un aplicator vechi intr-un tub de rimel nou. Aplicatorul va transfera bacterii in produsul nou.
  • Daca ai avut o infectie a ochiului, cum ar fi conjunctivita, cumpara produse noi, nu le folosi pe cele vechi.

  • Cu toate ca demachiantele de ochi sunt speciale pentru zona ochilor, ele pot irita ochii. Aplica-le incet, numai pe pleoapa si evita contactul direct cu globul ocular.

  • Nu te machia la ochi niciodata intr-o masina aflata in miscare. Poti din greseala, la un stop sau la o frana brusca, sa scapi aplicatorul in ochi.

  • Nu folosi niciodata saliva sa inmoi varful unui creion de ochi, deoarece aceasta contine bacterii dezvoltate in interiorul gurii.

  • Nu folosi un ac sa iti desparti genele lipite.

  • Daca folosesti un instrument special de intors genele, asigura-te ca este moale, si nu rigid. Intotdeauna intoarce genele inainte de aplicarea rimelului.

  • Nu folosi in comun rimelul cu nimeni, deoarece poti sa dobandesti o infectie.

  • Consulta-ti medicul oftalmolog daca consideri ca ai o alergie la produsele cosmetice folosite.


Masuri speciale pentru purtatoarele de lentile de contact

Daca porti lentile de contact, esti predispusa la eroziuni ale corneei sau la ulcer corneean daca lentilele tale nu sunt potrivite sau daca ti se strecoara firicele de praf intre lentila si ochi. De asemenea, lentilele se pot contamina usor cu rezidurile si cu bacteriile din produsele cosmetice. In acest caz, trebuie luate simple masuri de siguranta:

  • Aplica lentilele de contact inainte sa te machiezi si scoate-le inainte sa te demachezi. Intotdeauna sa te speli pe maini inainte sa atingi lentila.
  • Aplica machiajul cat de departe poti de ochi. De exemplu, rimelul ar trebui sa fie aplicat numai la varful genelor.

  • Cumpara produse cosmetice la fiecare trei sau patru luni.

  • Nu purta niciodata machiaj daca intentionezi sa iti faci un control oftalmologic.

Daca te-ai ranit la ochi in timp ce iti aplicai machiajul, prezinta-te la un medic pentru un examen. Uneori, o leziune minora poate sa se transforme in ceva mai grav. Daca este posibil, prezinta doctorului aplicatorul de la rimel pentru a fi testat.


Cand pot purta machiaj dupa o operatie la ochi?


Numai medicul oftalmolog va decide acest lucru. Ca sa nu risti contaminarea cu bacterii, este indicat sa nu te machezi cel putin cateva zile de la operatie. In functie si de tipul de operatie, este posibil sa reincepi sa porti machiaj chiar la cateva zile dupa interventia chirurgicala. Cel mai indicat este rimelul care se poate inlatura cu apa. Astfel, nu vei rani ochiul, care e mai sensibil dupa operatie prin miscarile de demachiere.

Intr-adevar, folosite corect, produsele cosmetice iti accentueaza frumusetea ochilor. Insa, un ochi frumos este mai degraba unul sanatos, decat unul machiat.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • daniela pe 6 Dec 2008, 17:26
    Machiajul...

    E bine de stiut si de spus mai deprte. O sa tin cont de toate sfaturile. Va multumesc

    0
    0

  • bebe pe 5 Ian 2008, 20:22
    Intrebare

    Dar daca te-ai operat la ochii pe pleoapa, mai poti sa te machezi?

    0
    0

  • 9 iulie pe 9 Iul 2007, 19:56
    o intrebare

    port ochelari de vedere fiind diagnosticata cu miopie de la varsta de 13 ani acum am 21 de ani dar am inceput sa resimt o ardere continua pe fundul ochiului, ( ambii ochii) simt nevoia in permanenta de ai tine inchisi ce ar putea sa insemna . Va multumesc si va doresc o zi buna in continuare

    0
    0

  • dorinaliciu pe 22 Sep 2006, 23:15
    leziuni oculare

    am luat tratament prescris de medic pentru leziune corneeana,de cateva zile am reinceput sa folosesc aceleasi produse cosmetice...credeti ca afecteaza corneea? nu am stiut ca tre'sa le schimb,e tarziu de acum ? multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod