Cauzele arsurilor de natura chimica
In mod normal, arsura chimica intervine la locul de munca, prin expunerea ochilor la substante chimice industriale. Cu toate acestea, se intalnesc cazuri si de arsuri cu substante chimice de curatenie folosite in gospodarii, care pot fi la fel de periculoase.
Arsurile chimice pot fi grupate in trei categorii:
- Arsuri cu substante alcaline. Acestea sunt cele mai periculoase. Substantele alcaline penetreaza suprafata ochiului si pot cauza rani grave. In general, ochiul este afectat foarte rau daca PH-ul substantei este mare.
- Arsuri cu substante acide. Acestea rezulta ca urmare a contactului cu substante cu un PH scazut si sunt mai putin grave decat arsurile cu substante alacaline. Exceptia o face arsura cu acidul hidrofluoric, care este la fel de periculoasa ca si arsurile cu substante alcaline.
- Arsuri cu substante iritante. Iritantii sunt substante care au un PH neutru si care, in contact cu ochiul, cauzeaza mai mult disconfort decat il afecteaza. Multi detergenti casnici sunt incadrati in aceasta categorie. Spray-ul cu piper este si el un iritant. Poate sa cauzeze durere in zona ochilor, insa nu afecteaza vederea.
Aciditatea - PH-ul unei substante- este masurata pe o scara de la 1 la 14. Cu cat este mai mic numarul, cu atat este mai acida substanta. Cu cat este mai mare, cu atat are proprietati alcalinice. Daca o substanta nu este nici acida, nici alcalina, este neutra si are PH 7. Simptomele arsurilor chimice O scadere a acuitatii vizuale si chiar pierderea vederii indica o afectiune grava a ochiului.
Simptomele care apar imediat dupa contactul cu substanta sunt:
- durere
- iritatiea ochiului
- lacrimare
- roseata
- neputinta de a-ti tine ochiul deschis
- senzatie de corp strain in ochi
- inflamarea pleoapei
- incetosarea vederii, datorata durerii sau lacrimarii ochiului
Autoingrijire
- Incepe prin a-ti clati ochiul timp de 10 minute inainte de a-l trata. Cu cat substanta chimica sta mai mult timp in ochi, cu atat devine mai periculoasa.
- Ideal ar fi ca la locul de munca sa fie instalat un dispozitiv de clatire a ochilor cu substanta salina izotonica sterila. Daca, insa, te afli acasa sau la serviciu nu exista o asmenea instalatie, atunci, foloseste apa rece de la robinet din abundenta. Daca ai conditiile necesare, clateste-ti ochii in dus, lasand apa sa iti curga pe intreaga fata.
- Tine-ti ochii cat poti de larg in timp ce ii clatesti
Medicatie
Pana la vindecarea suprafetei ochiului, este un risc mare de infectie. De aceea, medicul specialist o sa iti prescrie antibiotice sub forma de picaturi sau unguent. Interventie chirurgicala In mod obisnuit, nu se apeleaza la astfel de interventii. Insa in cazul arsurilor severe, poate fi nevoie de operatie la nivelul pleoapelor si a suprafetei oculare. Daca corneea devine opaca sau are un aspect incetosat, este nevoie de un transplant de cornee. Arsurile chimice, in special cauzate substante alcaline, pot provoca diferite afectiuni ale ochiului, cum ar fi cataracta sau glaucomul, care, ulterior, vor necesita interventie chirurgicala. Prevenire
- Poarta ochelari de protectie atunci cand manipulezi substante chimice industriale
- Urmeaza cu atentie instructiunile de folosire a detergentilor
- Depoziteaza substantele chimice in locuri unde copiii nu au acces. Copiii sufera astfel de arsuri chimice in marea majoritate a cazurilor atunci cand nu sunt supravegheati.
Recuperare
Iritatiile ochiului cauzate de contactul cu diferite substante nu cauzeaza afectiuni grave ale ochiului decat in cazuri rare. Recuperarea in urma arsurilor chimice cu substante alcaline sau acide difera in functie de adancimea ranei la nivelul ochiului.
- Arsura de gradul 1: te vei recupera 100%
- Arsura de gradul 2: vei ramane cu cicatrice, dar iti vei recapata acuitatea vizuala
- Arsura de gradul 3: nu iti vei recapata acuitatea vizuala 100%
- Arsura de gradul 4: ochiul iti va fi afectat, fara sanse de recuperare majora.
Comentarii (6)
e aproape 2014....dupa 3 ani de la accidentul cu vopseaua de par situata e cam aceeasi...am facut un transplant de cornee si vederea e la fel...am inceput sa port lentile cosmetice sa acopar defectul ...a facut cineva transplant cu celule stem ?de fapt stie cineva daca e disponibil in romania?
in urma cu doua luni si jumatate in timp ce deschideam un tub cu vopsea de par mi s`a spart capatul posterior al tubului cu vopsea care mi`a intrat in ochi.am mers imediat la medic,`am fost curatata dar se pare ca acea vopsea mi`a afectat destul de mult corneea.momentan vederea mea este foarte slaba ..sunt la a doua lentila de protectie ,a treia luna de tratament cu picaturi ,unguente si o internare si vindecarea nu accelereaza .as dori sa stiu daca este o chestiune de timp pentru ca vederea sa se refaca ,daca o operatie ar imbunatati situatia sau daca va trebui sa ma resemnez .multumesc
acuma 24 de ore mia sarit apa fiarta in ochi si pe jumatate din fata(partea q ochiul) ce trebuie sa fac mai exact ????
Am suferit un accident la ochii cu o petarda acum 9 ani si din pacate ochiul meu drept nu a mai putut fi salvat. Oare se v-a descoperi vreodata transplantul ocular? Sa am speranta ca odata si odata voi mai vedea cu el?
as dorii sa imi fac o operatie la fata sunt arsa de 8 anii si ma deranjeaza si ochii.as dori sa stiu unde pot sa imi fac o astfel de operatie in bucuresti si cat mar costa.daca se poate un raspuns urgent pe adresa criss_swe3t@yahoo.com,urgent.rog seriozitate
Stimata Clinica! Suntem in dificultate privind situatia unui nepotel de-al nostru (3 ani si 8 luni), respectiv este diagnosticat cu "ARSURA CORNEANA GRADUL III" in urma accesului de var nestins in ochiul drept. In acest moment este stabilizat (16 zile de la accident) si suspectat de vascularizarea ochiului!!?? Diagnosticarea a fost facuta la Cluj - Clinica de oftalmologie a spitalului judetean! Rugamintea nosatra este, daca aveti amabilitatea sa cititi acest mesaj si sa ne raspundeti, sa ne recomandati pasii urmatori in stabilizarea copilului si modul in care-si poate recapata vederea! Apelam la dumneavoastra cu speranta gasirii unei cai corecte si deosebite pentru nepotel. Va multumesc de rabdarea de a ma citii si astept cu nerabdare raspuns! O zi buna va doresc si numai bine, Ionel Manea, inginer - Bistrita. io_manea@yahoo.com
Posteaza comentariu