Invata sa mananci pentru ochi sanatosi

Ca si in cazul altor afectiuni si problemele de sanatate ale ochilor pot fi prevenite sau ameliorate printr-o alimentatie adecvata. Afla ce trebuie sa incluzi in dieta ta si ce trebuie sa eviti pentru a-ti pastra o vedere buna pentru perioada lunga de timp.
Iata ce te sfatuiesc medicii specialisti in oftalmologie, dr. Whye Onn Ho si dr. Caroline MacEwen.


Ce este recomandat sa mananci?

Oamenii de stiinta au descoperit ca introducerea in dieta a unor alimente cu un continut bogat de antioxidanti, precum vitaminele C, E si beta-caroten ajuta la prevenirea degenerescentei maculare legata de varsta. Aceste vitamine se gasesc in cantitati mari in special in legumele de culoare verde inchis. Cu cat culoarea este mai inchisa, cu atat cantitatea de vitamine continuta este mai mare. Specialistii recomanda ca aceste legume sa fie consumate in mod regulat.

Luteina si zeaxantina sunt alti antioxidanti care protejeaza macula de efectele nocive ale radicalilor liberi. Macula este responsabila pentru vederea culorilor si a detaliilor. Pot fi gasiti in legume precum varza, spanac sau in oua.
Suplimentele de luteina si zeaxantina sunt recomandate pacientilor cu degenerescenta maculara legata de varsta, studiile demonstrand ca acesti antioxidanti pot incetini evolutia bolii. Degenerescenta maculara este caracterizata prin distrugerea progresiva a maculei(zona retiniana cu diametrul de cativa milimetri care permite vederea precisa). Degenerescenta este mai frecventa dupa 70 de ani.

Vitamina A mentine celulele sanatoase din zonele importante ale ochiului. Deficienta de vitamina A poate duce la schimbari progresive la nivelul ochiului. Primul semn ca ochiul a fost afectat este dificultatea de a te acomoda la vederea pe intuneric. Carenta in vitamina A provoaca aparitia xeroftalmiei (uscarea conjunctivei si a corneei), ulcerele corneene si umflarea pleoapelor.

Procesele de preparare a alimentelor bogate in vitamina A (morcov, cartofi dulci, untul de arahide, ficat, varza, mango, pepene galben) modifica valorile vitaminei.
Daca nu consumi fructe si legume proaspete, opteaza pentru cele congelate si pentru cele conservate (prin conservare se distrug cantitatile de vitamine si betacaroten).

Acizii grasi sunt importanti pentru functionarea organismului. Deficientele de omega 3 pot provoca tulburari de vedere si studiile au aratat ca prelungirea acestor deficiente pot cauza retinopatii. Conform studiilor efectuate, acizii grasi omega 3 (gasiti in pesti precum somon) incetinesc si chiar stopeaza evolutia degenerescentei maculare legate de varsta. Din acest motiv, specialistii recomanda persoanelor cu aceasta afectiune sa consume pesti uleiosi de cel putin doua ori pe saptamana.


Ce iti poate afecta sanatatea ochilor?

Fumatul creste riscul de cataracta si degenerescenta maculara legata de varsta. De asemenea, poate agrava afectiunile oculare provocate de diabet.
Specialistii avertizeaza ca fumatul pasiv este aproape la fel de periculos pentru sanatate.

Consumul excesiv de alcool iti poate afecta si vederea. Ambliopia toxica face parte dintre afectiunile despre care se crede ca sunt declansate de obiceiurile proaste precum fumatul, consumul excesiv de alcool si alimentatia proasta.

Se stie ca un consum excesiv de sare si zahar dauneaza sanatatii. Un consum ridicat de sare pe o perioada indelungata de timp poate duce la hipertensiune sistemica. Aceasta este asociata cu boli vasculare care afecteaza rinichii, creierul, inima si ochii.

Diabetul poate afecta serios starea de sanatate a ochiului si poate duce la afectiuni precum retinopatia diabetica. Retinopatia diabetica se poate manifesta prin tulburari de vedere si chiar orbire. Se poate preveni prin mentinerea glicemiei in limite normale.


De retinut!

O dieta echilibrata, bogata in fructe si legume, nu numai ca te vor ajuta sa te mentii in forma, dar te va ajuta si sa iti pastrezi claritatea vederii pentru timp indelungat.

Ai grija ca din dieta ta sa nu lipseasca:
  • Alimentele bogate in luteina si zeaxantina (oua, varza, spanac);
  • Fructele si legumele care contin beta caroten (morcovi, mango, piersici);
  • Fructele si legumele bogate in vitamina C (portocale, capsuni, rosii, ardei verzi);
  • Alimentele bogate in vitamina E (migdale, seminte de floarea-soarelui);
  • Alimentele care contin zinc (carne, ficat, lapte).