Iata niste date statistice valabile in Statele Unite ale Americii, unde rata de folosire a calculatorului personal a atins niste cifre impresionante:
1. 90% din copiii cu varsta scolara au acces la computer acasa ori la scoala.
2. 54 de milioane de copii americani au acces la un computer, fie acasa, fie in institutiile de invatamant.
Aceste informatii sunt importante in primul rand pentru ca ele ofera date despre utilizarea masiva a computerului in randul celor mici. De aceea, multi pediatri avertizeaza asupra riscului de miopie timpurie in randurile copiilor. Atunci cand fac aceste afirmatii, ei se bazeaza pe o serie de studii care au demonstrat ca statul la computer poate avea un impact negativ asupra vederii copiilor.
Iata o parte dintre concluziile cecetarilor:
1. Intre 25% si 30% dintre copii au nevoie de ochelari de corectie a vederii din cauza calculatorului, arata un studiu efectuat la Catedra de Optometrie Berkley din cadrul Universitatii California;
2. Procentul copiilor de clasa intai care sufera de miopie s-a marit de la 12,1% in 1995 la 20,4%, potrivit Departamentului pentru Sanatate din Taiwan;
3. Un studiu similar, efectuat in Singapore, a aratat ca in doar trei ani, procentul de copii cu miopie la varste de 7-9 ani s-a dublat, ajungand la 34%. Statul la computer pentru ore intregi are un efect negativ asupra vederii celui mic, pentru ca aceasta activitate forteaza muschii oculari si necesita o concentrare mai mare decat oricare alta;
Acum douazeci de ani copiii se jucau in mare parte in aer liber, iar vederea la distanta era pentru ei mai importanta. Astazi, din cauza privitului constant in ecranul computerului, copiii au probleme de vedere care nu erau cunoscute acum cativa ani. Parintii trebuie sa ia in calcul toate aceste probleme cauzate de computer. Calculatorul necesita niste abilitati motorii foarte specializate, pe care ochii tineri inca nu le-au dezvoltat. Abia atunci cand sistemul vizual este complet matur poate suporta mai bine stresul implicat de calculator.
Potrivit Asociatiei Americane de Optometrie, impactul pe care calculatorul il are asupra vederii copiilor este legat de urmatorii factori:
1. Astfel, ei pot sta ore intregi in fata calculatorului, uitand de sine, facand prea putine pauze. Aceasta activitate prelungita poate crea probleme oculare prin focalizarea atentiei asupra unui singur punct si prin efort indelungat. Copiii au un grad redus de constiinta de sine.
2. Copiii se adapteaza foarte usor. Ei cred ca ceea ce vad si modul in care vad este normal - chiar daca au probleme cu vederea. De aceea este important ca parintii sa monitorizeze cu atentie timpul pe care copiii il petrec la computer. De asemenea, este important sa ii duca la un control ocular daca ceva li se pare a fi in neregula.
3. Copiii sunt in mod evident mai scunzi decat adultii. Astfel, daca ei lucreaza la un computer care a fost setat pentru un adult, li se va schimba unghiul din care privesc. Utilizatorii de computer ar trebui sa isi pozitioneze monitoarele putin in jos, la un unghi de 15 grade. Mai mult decat atat, ca un rezultat al intinderii mainilor si spatelui pentru a putea atinge tastatura sau mouse-ul, copiii pot simti dureri de cap, gat, umeri sau spate. Acestea pot fi inrautatite daca scaunul pe care stau este reglat pentru uzul unui adult, deoarece copiii nu pot atinge podeaua cu picioarele si nu isi pot gasi astfel un punct de sprijin.
5 sfaturi pentru a preveni sindromul privitului la computer
Multi pediatri cred ca "lumea interioara" este cea care provoaca miopia la copii, nu ereditatea. Activitatea la computer este periculoasa daca nu este supravegheata de parinti sau daca este efectuata cu lipsa de moderatie. O problema importanta ce vizeaza sanatatea publica este "sindromul privitului la computer", ce afecteaza in special copiii, care nu au capacitatea oculara suficient dezvoltata pentru a putea lucra la computer.
Pentru a preveni aceasta problema, urmeaza sfaturile urmatoare:
1. inainte de a incepe scoala, fiecare copil trebuie sa fie supus unui examen ocular amanuntit, incluzand vederea de aproape (cititul si lucratul la computer) si vederea la distanta;
2. computerul si accesoriile acestuia trebuie astfel aranjate incat sa fie potrivite pentru un copil - nu pentru un adult;
3. distanta recomandata intre ochii copilului si monitorul de computer trebuie sa fie intre 46 - 72 cm, altfel efortul depus este mult mai mare si poate produce neplaceri;
4. parintii si profesorii trebuie sa fie atenti pentru a observa daca cei mici au vreo problema cu ochii: roseata, frecare frecventa, intoarcerea capului sau alte miscari neobisnuite, oboseala sau vedere in ceata; evitarea computerului poate fi si ea un semn de disconfort ;
5. cel mai important, cereti sfatul medicului ori de cate ori vi se pare ceva ciudat in legatura cu vederea celui mic sau daca el acuza vreo durere.
© Copyright:
Copiii si sindromul privitului la computer
In mod obisnuit, un copil sta in fata calculatorului intre una si trei ore pe zi, ocupat cu diverse activitati: teme pentru scoala, discutii on-line cu prietenii sau jocuri. Iar parintii isi incurajeaza copiii sa stea la computer chiar de la varste mici - 2-3 ani.
Comentarii (35)
ar fi bine sa va duceti cu copilasul dvoastra la un oftalmolog,el este singurul in masura sa va ofere recomandari.
Am un baietel in varsta de 1 an jumate si de curand i-a aparut un punct negru pe marginea culori ochiului nu pare sa-l deranjeze, dar eu sunt ingrijorata. Va rog sa ma ajutati. Multumesc!
Am si eu o problema care cred ca a aparut din cauza statului excesiv in fata computerului: de cate ori vreau sa -mi fac poze ,ochii mei clipesc in fata blitzului. M-am uitat pe niste poze in care eram mica , inainte sa am internet si atunci nu aveam nici o problema.Ce trebuie sa fac ? Ajutati-ma! Multumesc
Un calculator este util dar in acelasi timp este inamicul nr.1 al copiilor mei aducand multe boli si suferinte.
De la calculator ochii se inrosesc foarte tare, in functie de timpul de expunere. Cum se poate rezolva?
da,e nasol!Parerea mea e ca ,din pacate,nu putem face prea multe........e lumea in care traim si pe zi ce trece tehnologia avanseaza,iar noi suntem predispusi la tot mai multe boli si alergii.
Este greu sa deslipesti copilul din fata calculatorului...
in ce oras locuiesti?
la mine in oras este un izor cu apa pentru ochi.Este miraculoasa cand am ochii foarte obositi dupa o zi de munca pe calculator.
din pacate, pt.sanatatea ochilor nostri, este nacesar aproape oricand si oriunde accesarea unui PC. Astea-s vremurile si n-avem incotro. Ar trebui descoperite modalitati de protectie 100%,daca e posibil. Ar trebui sa fie posibil daca vrem ca generatiile ce urmeaza sa mai aiba ochii si vederea cu care ne-a inzestrat Dumnezeu.
in timpul scolii copii nu prea au ce cauta pe calculator doar duminica sau simbata citeva ore si in vacanta.asa procedez eu cu copii mei 14 si 8 ani
baiatul meu invata foarte bine pana cand i-am cumparat calculatorul,dar in loc sa invete si mai bine notele lui au inceput sa scada datorita faptului ca tot timpul era la calculator si se juca, deci in tot binele exista si un rau.
calculator si internetul printe multe altele esre un devorator de timp
este f adevarat,dar ca toate astea fiind spuse nu cred ca sar schimba cu ceva activitatea noastra,doar daca ati permiti sa ati iei asa ceva pt protejarea ochilor,dar pana ajungem acolo,,,acest articol tot in fata calc lam vazut dace ,,,daca vrei sa aflii ceva important tre sa stai in fata calc sa ati strici ochii dar daca vrei sa aflii prin alte surse ce e bun sau rau pt sanatatea noastra tre sa dai bani asa ca mai bine stau in fata calc ,,,sperc ca ati inteles:))
Este intr-adevar o problema foarte grava, cu care se confrunta foarte multi parinti. Copii buni la invatatura ajung sa-si neglijeje lectiile, char familia si prietenii datorita timpului petrecut in fata comuterului
Si copiii mei s-ar juca non-stop la calculator(au 10 si 12 ani).Parerea mea este ca parintii trebuie sa le ocupe timpul liber si cu alte activitati:sport, muzica, pictura,etc. in functie si de aptitudinile copilului. Eu asa am facut si cred ca e bine.
mda asa-i si eu ma confrunt cu problema calculatorului cu nepteii mei.Au 6 respectiv 7 ani si nu de multe ori am observat ca prefera calculatorulk in loc de a iesi afara,ii izoleaza de societate iar unele jocuri care is pentru copii mie nu imi par deloc a fi pentru copii trebe continuu sa-i controlez ce anume joc se joaca sau ce anume programe acceseaza.
Intr-adevar, statul prea mult in fata calculatorului ca de altfel si a televizorului face ca si baietelul meu sa intampine unele probleme de comunicare cu altei copii.Este destul de dificil sa gasesc si alte oferte la fel de tentante ca si calculatorul care sa-l rupa de nenumaratele jocuri pe care la gaseste pe internet.
si fiul meu se joaca ore in sir si nu vu-l mai las pt, ca nu cred caa este normal
am observat ca fiul meu se enerveaza daca nu castiga in jocurile pe care le joaca si nu este normal asa ceva.
AM OBSERVAT LA CEI DOI BAIETI AI MEI CA STATUL PREA MULT IN FATA CALCULATORULUI NU LE FACE BINE.PRIVIREA SE SCHIMBA SI TREPTAT DEVIN FOARTE AGITATI, UNEORI CHIAR VIOLENTI UNUL FATA DE CELALALT.PRIN URMARE, FARA SA-SI DEA SEAMA,LE-AM FACUT UN PROGRAM IN CARE CALCULATORUL NU LE MAI OCUPA MULT TIMP.DACA LE IMPUI ESTE MAI GREU SA INTELEAGA ACUM CA NU LE FACE BINE.
Dup
Aveti articole foatte interesante . Acest articol despre copii si sindromul priivitul la calculator este foarte bun pt. cca trebuie atentionati mai alea parintii de cat de daunator poate fi pt. oricine computerul
intr-adevar este ff importanta aceasta problema. sora mea are 15 ani. poarta ochelari din cls a V-a. dar din cauza ca sta aprox 2 ore pe zi la calculator (in vacanta si mai mult, uitandu-se la filme), de la -0.5 dioptrii a ajuns acum la -2.5! cu siguranta o sa ii recomand sa citeasca articolul pt a se convinge cat de nociv e calculatorul pt vedere.
Cereti sfatul medicului, chear daca exista in casa un calculator de care cel mic este indrogostit, nu este de glumit
Ana, o atentionare. Mama
Din cauza privitului prea mult la calculator am inceput sa am probleme cu ochii(mi se incetoseaza vederea).Ce sfaturi imi dati?
fetita mea are 7 ani si sta la calculator mai mult ca mine.Se joaca pe internet,la jocurile din calculator.Le stie pe toate si a ajuns sa ma invete culmea si pe mine.Are o distanta fata de calculator de un metru, scaunul este si el inalt.Cred ca daca iti lasi copilul mult timp la calculator ba nu va mai iesi afara la joaca ba va deveni dependent de calculator.De cand a inceput scoala cls. intai are un program incarcat pe langa temele de la scoala, cel mult o plimbare pana in parc sau la joaca o ora sau chiar 2.
nu-mi place cand copilul meu sta mult la comp.dar nu am ce sa-i fac.i se inroseste cate un ochi de nu se mai vede albeata(retina).oare trebuie sa ma duc la control?
copiilor le este necesar calculatorul in ziua de azi si nu trebuie interzis..pur si simplu trebuie incercat sa li se gaseasca si alte activitati atractive si foarte multe plimbari in aer liber ca sa-si poata relaxa ochii si cu ceva "natural". in plus, o alimentatie sanatoasa, de exemplu multi morcovi cand simt nevoia sa rontaie ceva,poate aduce rezultate benefice. daca exista si posibilitati financiare, incercati sa faceti rost de un ecran protector si invatati-i sa pastreze o anumita distanta de ecran.
Pentru cei maturi'pericolul este tot at
Ca si alti copii,din pacate si al meu este in stare sa stea ore intregi.A inceput sa devina sedentar sa nu zic lenes,I-am fixat o ora la calculator.Pentru protectia de undele nocive emise de calculator,ca de altfel de toate aparatele electrice folosesc remedii Feng shui.
Copii stau la fel de mult si in fata televizorului la desene animate,iar acestea sunt foarte violente si promoveaza un mod de viata nu tocmai normal.Fetita mea din cauza televizorului si calculatorului a inceput sa se izoleze putin cite putin pina cind a ajuns sa aiba probleme mari de comunicare. dintr-un copil normal plin de viata ajunsese un copil care ignora pur si simplu lumea inconjuratoare.Era prezenta fizic dar gindul ei era departe,in lumea creata de desene animate si calculator.Incepuse sa aiba comportamentul personajelor si sa vorbeasca ca ele.... Am ajuns la psiholog care ne-a intezis sa o mai lasam la televizor si calculator, ne-a spus pur si simplu sa le punem pe sifonier. Acum face tratament si este mult mai bine. Din pacate ni s-a spus ca sunt multi copii in aceasta situatie ca vin zilnic la medic, iar multi nu vin pentru ca multi parinti ori nu vad, ori refuza sa creada ca copilul lor are ceva in neregula. Eu Ii sfatuiesc pe parinti care observa ceva la copilul lor,sa mearga din timp la medic pentru ca sunt situatii cind se ajunge prea tirziu si este pacat, pentru ca o tulburare de comportament din copilarie este posibi sa isi puna amprenta pe toata viata.
radiatiile emanate de monitor sunt f daunatoare in timp. Daca a-ti auzit de geamul protector bine daca nu interesativa la un centru de calculatoare E f.bun pentru protectia ochilor, nu va luati dupa ce scrie in dreapta sus a monitorului nu sunteti deloc protejati .Oricum practicati ce a ce eu fac. impuneti copilului sa citeasca o carte pe masura si un timp limitat in fata calculatorulu. am uitat sa citim dar e f important mai ales ptr. copii nostri.
si eu am un baietel de 2 ani si deja iubeste mult calculatorul si treptat am inceput sa il exclod din atentaia lui.
Posteaza comentariu