Transplantul renal, solutia salvatoarea pentru bolnavii cu insuficienta renala terminala

Aproximativ 1% din populatia generala sufera de insuficienta renala cronica decompensata, iar anual se efectueaza mai mult de 50.000 de transplanturi renale pe glob. In Romania, numai la Institutul Clinic Fundeni s-au efectuat 1000 de astfel de interventii in perioada 1997-2009 si tot aici, la ora actuala se afla peste 700 de persoane pe listele de asteptare pentru transplant de rinichi.

Persoanele diagnosticate cu insuficienta renala terminala au ca optiuni de tratament dializa si transplantul renal. Desi se recomanda efectuarea transplantului inaintea inceperii dializei, deci inainte ca organismul sa se deterioreze, din cauza faptului ca sunt foarte multi pacienti pe listele de asteptare, inainte de transplant se incepe, de regula, efectuarea dializei.

Potrivit prof. dr. Ioanel Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal Fundeni, "transplantul renal este singura modalitate terapeutica ce asigura substitutia morfologica si functionala completa, capabila sa restabileasca parametrii endocrini si epuratori ai organismului aflat in insuficienta renala cronica decompensata".


In ce consta transplantul renal?

Operatia de transplant renal consta in inlocuirea rinichilor bolnavi cu un rinichi sanatos prelevat de la o alta persoana (donator). Grefa (rinichiul sanatos) va prelua astfel functiile rinichilor care nu mai sunt functionali. Persoana care este supusa transplantului poate sa duca o viata normala daca noul rinichi functioneaza in  mod corespunzator.

"Transplantul renal este o procedura chirurgicala majora, care presupune o componenta chirurgicala vasculara si o componenta chirurgicala urologica", ne spune prof.

dr. Ioanel Sinescu. "Tehnica standard presupune plasarea grefonului in fosa iliaca dreapta, anastomoza T-L a venei renale la vena iliaca externa a receptorului, urmata de anastomoza T-T a arterei grefonului la artera hipogastrica. Restabilirea continuitatii tractului urinar se realizeaza, in majoritatea cazurilor, prin ureterocistoneostomie", continua specialistul.     
 
Prezenta anomaliilor vasculare (arteriale/venoase) impune tehnici anastomotice speciale, dar acceptarea donatorului marginal vascular creste rata transplantarii.


Categorii de donatori
 
Potrivit specialistului, exista 2 categorii principale de donatori de rinichi pentru transplant:

  • in viata: inruditi genetic (optimali), inruditi emotional, donatori altruisti;
  • donatori cadavru, cu cord batand (heart beating), marea majoritate si fara activitate cardiaca (non heart beating).

In Romania, in prezent, majoritatea transplanturilor renale se efectueaza cu rinichi recoltati de la donatori in viata (80% din totalul acestora).

Pacientii considerati a fi potriviti pentru un transplant renal efectueaza in prealabil o serie de investigatii si de teste complexe de compatibilitate.
Evaluarea pretransplant a donatorului in viata se efectueaza conform ghidurilor Forumului de la Amsterdam: evaluare imunologica, generala, renala (inclusiv vasculara, prin angiotomografie spirala sau angioRMN), screening viral, etc.  
        
Cum numarul potentialilor receptori depaseste, constant, cu mult pe cel al donatorilor, in ultimii ani se pune tot mai mult accent pe notiunile de donator si receptor marginal pentru transplant.


Cum te pregatesti pentru transplant?
 
Daca te afli pe listele de asteptare sau daca deja te pregatesti pentru operatie, este foarte important sa ai in continuare mare grija de sanatatea trupului, dar si a mintii tale. Iata cateva sfaturi care iti pot fi de ajutor:

  • ia-ti intotdeauna medicamentele prescrise de medici;
  • urmeaza dieta si recomandarile medicilor, fara niciun fel de abatere;
  • mergi regulat la doctor;
  • ramai "conectat" la realitate, nu te autoizola. Relaxeaza-te, iesi cu prietenii sau cu membrii apropiati ai familiei;
  • fii optimist! Este adevarat ca treci printr-o perioada extrem de dificila, dar gandeste-te ca o atitudine negativa nu va imbunatati cu nimic situatia.

La fel ca orice alta operatie si aceasta interventie prezinta anumite riscuri.
Pot aparea complicatii precum:
  • infectii;
  • neoplazii;
  • complicatii urologice;
  • afectiuni cardiovasculare.

Perioada imediat urmatoare transplantului este cruciala. Echipa de medici care a efectuat operatia urmareste indeaproape evolutia pacientului si se asigura ca noul rinichi nu este respins de organism si ca functioneaza normal.


Transplantul renal in Romania

Primul transplant renal reusit de la noi din tara a fost efectuat de profesorul Eugeniu Proca, in februarie 1980 la Spitalul Fundeni, cu rinichi de la donator in viata. Acest transplant a fost urmat la scurt timp de un altul, cu rinichi de la donator decedat, efectuat la Timisoara de o echipa de medici condusa de prof. dr. Petru Dragan.  
 
In perioada iunie 1997 - mai 2009, numai in Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal din Institutul Clinic Fundeni, au fost efectuate 1000 de transplanturi renale, ceea ce situeaza acest centru pe primul loc in tara si pe acelasi loc cu centrele vest-europene, in ceea ce priveste densitatea si rezultatele transplantarii, avand in vedere ca, in ultimii 5 ani, s-au efectuat mai mult de 100 de proceduri pe an, cu un maxim in 2007, cand au fost realizate 116 transplanturi.
"S-au efectuat 201 (20%) transplanturi cu rinichi de la donator cadavru, s-au transplantat 949 adulti (95%), 51 copii (5,1%), iar 40 dintre receptori au fost diabetici", ne spune prof. dr. Ioanel Sinescu.

De asemenea, specialistul prezinta evolutia si rezultatele post transplant ale acestora: 701 pacienti (70,1%) sunt in viata, cu grefon perfect functional, 197 pacienti (19,7%) au decedat, din care 98 (9.8%), cu rinichi transplantat functional, 64 de pacienti (6,4%) si-au pierdut grefonul, de cele mai multe ori din cauze imunologice, iar 38 de pacienti (3,8%) au fost pierduti din evidenta (plecati din tara, decedati, dializati).