Deshidratarea, alimentatia bogata in proteine si saraca in fibre, sedentarismul, mostenirea genetica, functionarea unui singur rinichi, infectiile urinare sunt cateva din cauzele care pot duce la aparitia "pietrelor la rinichi" (calculi renali sau litiaza renala). Rinichii filtreaza produsele reziduale din sange si le depoziteaza la un loc cu urina. Dar atunci cand reziduurile nu se dizolva complet in urina se formeaza cristale care se depun in interiorul rinichiului, ajungand la o consistenta tare ca piatra.
Cum sa scapi de pietre la rinichi
Statisticile arata ca aceasta afectiune este mai frecvent intalnita la barbati, insa in ultimii ani s-a constatat o crestere considerabila a numarului de femei care sufera de litiaza renala. Desi durerile sunt puternice indiferent de sex, barbatul simte durerea mai intens, deoarece tractul urinar este mai lung decat la femeie, iar piatra se elimina mai greu si cu dureri mai mari.
Dintre factorii de risc care pot sa favorizeze formarea pietrelor la rinichi, cei mai importanti sunt:
1. Obezitatea si luarea in greutate;
2. Istoricul familial;
3. Alimentatia: in general aceasta creste riscul de aparitie a pietrelor la rinichi numai in cazul persoanelor care prezinta o predispozitie genetica. De asemenea, persoanele care au o dieta bogata in proteine animale si o cantitate scazuta de fibre si lichide pot prezenta un risc mai ridicat de a avea pietre la rinichi;
4. Stresul: cu cat stresul este mai ridicat, cu atata riscul formarii pietrelor la rinichi este mai ridicat;
5. Pozitia in care dormi: un studiu realizat in 2001 sustine ca persoanele care au un istoric familial al afectiunii tind sa doarma in aceeasi pozitie sau mai mult pe burta;
6. Afectiuni medicale: guta, hipertensiunea arteriala, afectiunea Crohn si colitele ulcerative, infectia tractului urinar, hiperparatiroidism, diareea cronica, anumite cancere, afectiuni ale rinichilor.
Simptomele pietrelor la rinichi
- Durerea intensa care apare brusc, de obicei intr-una din partile laterale ale zonei lombare. Poate migra in sus, spre stomac sau in jos, accentuandu-se sau scazand in intensitate. Multi pacienti spun ca o simt ca si cum i-ar fi injunghiat cineva, incat medicii o compara cu durerea provocata de nasterea unui copil;
- Pe langa durere cateodata apar greata si voma;
- Sangele care apare in urina provine din zgarieturile pe care piatra le face in mucoasa ureterului;
- Uneori doar infectiile urinare repetate pot conduce spre un diagnostic de litiaza renala.
In ce consta litotritia?
Procedura ESWL-litotritia (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) consta in folosirea undelor de soc care faramiteaza calculii renali in fragmente mici care pot fi eliminate prin urina. Despre realizarea efectiva a procedurii, medicul primar nefrolog Nicoleta Carastoian ne spune ca "implica reperarea ecografica a calculului: pacientul fiind asezat pe un pat rotativ, care va fi asezat astfel incat sa se obtina o usoara arcuire a regiunii lombare. Dupa ce s-a reperat rinichiul si calculul, se incepe tirul undelor specifice, care sparg calculul cu o anumita cadenta. Pe toata durata tratamentului, fragmentarea este urmarita ecografic. Dupa incheierea procedurii, pacientul ramane in repaus 2 ore. Va fi instruit cum sa recupereze eventualele fragmente de calcul eliminate, va primi indicatii de tratament necesar pentru a facilita eliminarea fragmentelor de calcul si sa recunoasca eventualele complicatii. La un interval de 10-14 zile se face un control programat, care implica: analize sangvine, sumar de urina cu sediment cantitativ si urocultura, radiografie simpla, urocultura. Se va face evaluarea tipului chimic al litiazei, se vor evalua eventual boli predispozante si se aplica terapia de fond a litiazei renale dupa etiologie si tip chimic identificat".Ce analize trebuie sa faci inainte de litotritie?
Dr. Nicoleta Carastoian spune ca pacientul trebuie sa efectueze un set de explorari paraclinice care sunt necesare inainte de interventia propriu-zisa: hemoleucograma, probe de coagulare, functia renala, potasenie, EKG, sumar de urina, sediment urinar cantitativ, urocultura, ecografie, urografie intravenoasa, test sarcina la femeile in perioada fertila.
De asemenea, este important ca tratamentul cu antiagregante (aspirina, diclopidina) sau anticoagulante sa fie oprit cu 5-7 zile inainte de litotritie. "Pacientului ii vor fi explicate procedura, avantajele, riscurile si sansele de reusita ale acesteia. Pacientul si medicul curant vor semna formularul consimtamant-informare care va fi atasat foii de observatie. In ziua precedenta, pacientul trebuie sa pastreze un regim alimentar usor si sa aiba scaun, iar in ziua cand este programat la ESWL trebuie sa nu manance si sa isi ia medicatia uzuala (pentru afectiuni cronice) cu cantitate mica de apa", adauga medicul primar nefrolog.
Cand este recomandata interventia?
Litotritia este recomandata pentru eliminarea calculilor renali care nu au posibilitatea de a fi evacuati spontan (diamentul mai mare de 7-8 mm) si cu diamentrul maxim de 2 cm, mai exact cu volum mai mic de 8 cm cubi. "In mod particular persoanele cu rinichi unic au indicatia de ESWL pentru calculi cu diametrul de maxim 1 cm. Calculii accesibili metodei sunt cei pielici si caliceali; calculii situati in ureterul superior trebuie impinsi retrograd prin sondaj ureteral, pentru a-i face accesibili litotritiei. Referitor la structura chimica a calculului au indicatie de ESWL, calculii din oxalat de calciu de hidrat, fosfat amoniaco-magnezian, acid uric sau mixti", afirma dr. Nicoleta Carastoian.
Unde se poate efectua gratuit?
Ai nevoie doar de o trimitere de la medicul de familie sau un medic specialist pe care sa o prezinti la Clinica Gral Medical. Dupa efectuarea gratuita a unui set de analize si urografie, in functie de rezultate se programeaza si litotritia. Astfel, in conditii de ambulatoriu se poate efectua gratuit procedura de eliminarea a pietrelor la rinichi, scutind pacientul de disconfortul unei internari, iar vindecarea se efectueaza fara a apela la bisturiu. De asemenea, vei primi si sfatul unui specialist in ceea ce priveste alimentatia pentru a impiedica formarea pietrelor la rinichi pe viitor.