Se preconizeaza ca in 2015, peste 550 de mii de pacienti vor fi diagnosticati cu adenom prostatic. Cauzele aparitiei adenomul de prostata nu sunt destul de bine cunoscute. Insa, se stie ca incepand de la varsta de 40 de ani, prostata sufera niste schimbari, determinand urinarea cu dificultate si tulburari ale vezicii urinare. De aceea este foarte important sa acorzi o atentie deosebita simptomelor alarmante si sa apelezi la ajutorul unui urolog.
Care sunt simptomele alarmante?
Medicul specialist urolog Cristian Surcel recomanda sa te prezinti la un consult de specialitate daca ai urmatoarele simptome:
- efort mictional;
- jet urinar slab;
- jet urinar intrerupt;
- senzatia de golire incompleta a vezicii urinare;
- urinari frecvente noaptea;
- imperiozitate mictionala;
- durere si jena la urinat.
"Un barbat care este suspect de adenom de prostata se trezeste de mai multe ori in timpul noptii ca sa urineze. Nocturia este cel mai suparator simptom care afecteaza semnificativ calitatea somnului", mai adauga asist. univ. dr. Cristian Surcel, medic specialist urolog.
Atentie! Se intampla ca aceste simptome sa fie asociate si altor afectiuni care se manifesta la fel, de aceea trebuie pus un diagnostic corect pentru a exclude alte probleme. Principalele complicatii ale adenomului de prostata sunt: formarea pietrelor sau a diverticulilor la vezica urinara, infectiile urinare, retentie acuta de urina, hematurii recidivante, iar in cazurile severe se poate ajunge si la insuficienta renala. De asemenea, medicul specialist urolog Cristian Surcel atrage atentia asupra faptului ca un pacient care are o infectie poate sa ascunda un adenom.
Ce se intampla la urolog?
Odata ajuns la medicul urolog, dr. Cristian Surcel explica despre principalele analize pe care trebuie sa le faci in obtinerea unui diagnostic corect.
1. Discutia cu medicul urolog este foarte importanta.
2. Chestionarul numit IPSS (Scorul Simptomatic Prostatic International) care va constata nivelul de suferinta a persoanei afectate. Este vorba despre 7 intrebari cu variante de raspuns in functie de severitatea simptomului din intrebare;
3. Examenul fizic sau tuseul rectal care trebuie efectuat doar de medicii cu experienta;
4. Analize de urina si sange pentru a determina antigenul specific prostatei PSA;
5. Calendarul mictional pe ultimele 24 de ore furnizeaza informatii importante despre orele si frecventa mictiunii;
6. Ecografia prostatei;
7. La indicatia medicul se mai pot efectua si alte investigatii suplimentare, in functie de problemele descoperite.
Tratament medicamentos sau interventie chirurgicala?
In functie de particularitatile fiecarui caz se poate opta pentru supraveghere medicala atenta (cu modificari in stilul de viata: reducerea aportului de lichide seara, consum redus de alcool si cafea si urinari mai frecvente), tratament medicamentos sau interventie chirurgicala.
"Tratamentul medicamentos amana riscul de aparitie a complicatiilor, dar tratamentul chirurgical vindeca. Pacientii trebuie sa retina ca daca operatia a fost efectuata corect si adenomul de prostata a fost extirpat, riscul de recidiva este exclus", mai adauga dr. Cristian Surcel, medic specialist urolog.
Tratamentul medicamentos al adenomului de prostata consta in alfa-blocante, care relaxeaza colul vezical si faciliteaza evacuarea urinei, inhibitori de reductaza, fitoterapie sau tratamentul combinat. Fitoterapia este considerata o optiune de linia 2-3, deoarece poate sa mascheze simptomatologia si sa agraveze boala. "Ea actioneaza prin relaxarea sfincterului, insa nu exista studii relevante statistic care sa dovedeasca acest lucru. De aceea, este greu de spus ca aceasta terapie functioneaza la toti pacientii", ne spune dr. Cristian Surcel.
De retinut!
1. Noaptea nu este normal sa ne trezim pentru a urina pentru ca vezica se odihneste;
2. Dupa fiecare urinare, trebuie sa simti ca vezica s-a golit complet;
3. Nu este normala durerea la urinat. Daca simti durere sau jena la urinat trebuie sa ceri sfatulu urologului;
4. Carenta de zinc conduce la hipertrofia prostatei (marire necanceroasa a glandei);
4. Adenomul de prostata si cancerul de prostata sunt doua afectiuni separate care se dezvolta in zone diferite.
Sfatul specialistului
Asist. univ. dr. Cristian Surcel, medic specialist urolog la Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal - Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti.
"Barbatii peste 50 de ani trebuie sa verifice sanatatea prostatei macar o data pe an. Investigatiile sunt simple: analize de urina si sange pentru a determina antigenul specific prostatei PSA si ecografia aparatului urinar: rinichi, vezica urinara si prostata. Valorile normale trebuie sa se incadreze intre 0 - 4 nanograme, iar cele patologice sunt peste 4 nanograme. Testul PSA costa in jur de 10 -12 ron".
Articole utile:
Prostata: anatomie, afectiuni si tratamente
Cancerul de prostata: simptome de alarma
Comentarii (19)
In septembrie 2016, sotul meu s-a intalnit cu un batranel in sat si i-a spus ca era trist deoarece tata provocase un accident rutier dupa ce plecase speriat din spital. Fusese internat pentru operatie de adenom de prostata si a refuzat sa o mai faca. Batranelul i-a spus sotului meu ca si el a avut probleme care il adusesera aproape de masa de operatie dar a aflat ca poate scapa de asta cu plante. I-a dat reteta sotului meu iar tata a trebuit sa se conformeze pentru ca avea dureri mari si nu urina decat foarte putin si foarte des. Dupa primele zile tata se simtea deja mai bine. Acum nu mai are nici o problema.Iata reteta care sper sa va ajute si pe voi Se fac 3 litri de ceai pe zi din amestec de coaja de stejar (se gaseste si in plafar), coada soricelului si coada calului. Se fierbe cca 15 min. Se beau 3 litri de ceai in fiecare zi timp de o luna dupa care se face pauza 2 saptamani. Se repeta timp de 3 luni. Dupa 3 luni de baut acest ceai, tata e ca nou. Mai rau este mama acum ca a fost diagnosticata cu cancer de pancreas si metastaze la ficat.
Dupa multi ani de tratament cu prostamol uno pe data de 2 mai 2016 am avut blocaj urinar Mi sa instalat sonda si pentrui ca a sangerat am fost internat pe 13 mai la spitalul din Slatina La eliminarea sangerari am fost externat si port sonda in continuare Am 92 ani si jumatate Inima inima este buna Pot face operatie
Dupa multi ani de tratament cu prostamol uno pe data de 2 mai 2016,nu am mai putut urina.La interventia medicului din Bals,mi s-a montat o sonda.Am inceput sa urnez cu sange si pe 13 mai am fost trimis cu urgeta la spitalul din Slatina,care a eliminat sangerarea si am fost externat pe 17 mai.De atunci traiesc cu sonda.Intrebare,am 92 de ani si 8 luni,pot fi operat.Inima e buna
La un diagnostic,in urma unei biopsii prostatice, de Adenocarcinom acinar scor Gleason 6 si Prostatita cronica nespecifica in puseu acut exista un tratament neinvaziv sau singura solutie este operatia ? Va multumesc !
sunt foarte placut impresionat de saitul dumneavastre..va multumesc ptr tot..la cat timp dupa aceasta operatie pot sa fac sex...va multumesc.
sunt foarte placut impresionat de saitul dumneavastre..va multumesc ptr tot..la cat timp dupa aceasta operatie pot sa fac sex...va multumesc.
Buna ziua, As dori sa intreb daca este cineva care a facut operatia de "embolizare adenom de prostata", unde si cand a facuto, cum se simte si dacas-au ameliorat semnificativ simptomele urinare deranjante. Va multumesc,
Am inteles ca adenomul de prostata consta in strangularea prin exterior a uretrei de catre glanda numita prostata.Intreb cum poate fi extirpata sau redusa actionandu-se prin interior,prin canalul uretar,din moment ce ea este in exterior?Daca boala recidiveaza,adica peste un timp sa reapara aceleasi simptome?
Buna ziua.Va rog,cei care ati facut interventii chirurgicale pentru adenom de prostata,CAT COSTA asemenea interventie?
Cei care doresc sa afle mai multe detalii despre tratamentul adenomului de prostata pot participa la seminarul gratuit tinut de doctorul Rares Nechifor in cadrul Spitalului Ponderas in data de 31 octombrie la ora 17. Pe site ul domnului doctor se face inregistrarea pentru seminar si tot acolo gasiti mai multe informatii.
Buna ziua,bunicul meu in varsta de 81 de ani a fost diagnosticat cu adenomul de prostata acum o saptamana.Momentan,doctorul ia pus sonda.Dar,ia recomandat sa se opereze.Este mai bine sa se opereze sau sa ia tratament?Astept un raspuns urgent!Multumesc anticipat!
O serie de tratament Propolicium consta din 21 de ovule sau supozitoare, preparate din propolis, alte produse apicole si pulberi de plante (in total 39 de ingrediente), pot ajuta in mod eficient la vindecarea urmatoarelor afectiuni: an...ex........ite, cistite, uter varicos, fibrom uterin, metrite ulcerate de col uterin, inflamatii ale vaginului si colului uterin, micoze vaginale - candida, trichomonas..,..colibaciloza. Pe langa aceste boli feminine, efecte miraculoase se constata in tratarea adenomului de prostata, a prostatitei, dar si a hemoroizilor, a fisurilor anale si a altor boli ale rectului. Tratamentul trebuie repetat macar de doua ori. Se va face un control la medic inainte de inceperea tratamentului si dupa a treia serie de tratament, pentru a vedea evolutia vindecarii. Tratamentul are un caracter bland, este neinvaziv, fara reactii adverse, cu o singura exceptie: leacurile noastre sunt interzise persoanelor alergice la propolis si la alte produse apicole. O serie de tratament dureaza 21 de zile mai multe detalii:http://www.natural-propolicium.ro/
Pentru ca au trecut mai bine de 2 ani...poate ne relatezi care sunt efectele acelui tratament...in mod sigur vor fi multi in asemenea suferinta care vor aprecia. Multumesc anticipat!
\sotul meu asa dintr-o data nu a mai putut urina cu jet ci numai cite putin si cu usturimi. am consultat un urolog dar nu am intrebat efectiv de la ce se face aceasta prostata,care sunt cauzele. virsta sotului 60 de ani. multumesc.
\sotul meu asa dintr-o data nu a mai putut urina cu jet ci numai cite putin si cu usturimi. am consultat un urolog dar nu am intrebat efectiv de la ce se face aceasta prostata,care sunt cauzele. virsta sotului 60 de ani. multumesc.
Sotul meu are adenom de prostata, si doar un rinichi (congenital). Cum putem sa ajungem la domnul doctor Cristian Surcel ? Va multumesc, Jeni.
Ma simt o mama norocoasa (desi ultimele 2 saptamani au fost un calvar pentru mine) pentru ca pot beneficia de sfaturile dlui dr. Cristian Surcel . Fiul meu de 17 ani a fost diagnosticat de curand, de medicul nefrolog cu adenom de prostata, colica nefritica si hidronefroza bilaterala . Acum urmeaza un tratament cu augmentin, urisan, uriclar si seren . Totul a debutat cu dureri lombare, 3 crize (una in luna septembrie-mai puternica, a doua in luna octombrie-mai slaba in intensitate si a treia in luna noiembrie la fel de slaba ...) Va rog, domnul doctor, am nevoie de sfatul Dumneavoastra !
Ma simt o mama norocoasa (desi ultimele 2 saptamani au fost un calvar pentru mine) pentru ca pot beneficia de sfaturile dlui dr. Cristian Surcel . Fiul meu de 17 ani a fost diagnosticat de curand, de medicul nefrolog cu adenom de prostata, colica nefritica si hidronefroza bilaterala . Acum urmeaza un tratament cu augmentin, urisan, uriclar si seren . Totul a debutat cu dureri lombare, 3 crize (una in luna septembrie-mai puternica, a doua in luna octombrie-mai slaba in intensitate si a treia in luna noiembrie la fel de slaba ...) Va rog, domnul doctor, am nevoie de sfatul Dumneavoastra !
Am 64 de ani si la o urografie am descoperit ca in rinichiul sting,se afla o piatra de 2 cm.Trebuia sa merg la operatie ,insa am fost sfatuit de catre un binevoitor sa iau timp de 2 saptamini ,inaintea meselor principale cu 30 minute inainte ,3 linguri de ulei de masline presat la rece (49 roni sticla de 1 litru) amestecat in zeama de la 2 lamii.Nu mai am dureri ,iar la urinare nu mai simt dureri ,parca am 20 de ani.Voi merge sa-mi fac un nou control ecografic si chiar urografic,chiar si din punct de vedere sexual a intrat totul in normal.
Posteaza comentariu