Importanta alimentatiei ca factor de mentinere a starii de sanatate si ca agent terapeutic este recunoscuta de toata lumea, fara rezerve. Un bun nivel nutritional presupune, de asemenea, o cunoastere aprofundata a comportamentului alimentar, a tipului si structurii lui, tinand cont de obiceiurile alimentare, precum si de evitarea dezechilibrelor legate de alimentatie.
In ultimul timp, excesul unor anumiti nutrienti este asociat cu prevalenta ridicata a unor afectiuni precum obezitatea, diabetul zaharat, neoplasmul de san sau colon, ciroza hepatica.
Pentru ca alimentatia sa devina o cale eficienta de promovare a sanatatii si pentru profilaxia bolilor de nutritie, ar trebui sa detinem informatii despre necesarul nutritiv si energetic al organismului, despre compozitia si valoarea nutritiva a produselor alimentare. Astfel, medicul nutritionist va putea sa intocmeasca o dieta sanatoasa si echilibrata, care sa va asigure cantitati optime din toate substantele de care are nevoie organismul, in diferite stari fiziologice.
O alimentatie echilibrata trebuie sa tina cont de orice modificare in gradul de activitate fizica, cel mai important element de care depinde cantitativ aportul caloric. Eforturile de secole ale omului de a-si usura munca au condus, in epoca moderna, la o reducere drastica a gradului activitatii fizice, care nu poate fi compensat de efectuarea ocazionala sau la sfarsit de saptamana a unui sport sau a unui program de activitate fizica. Intrucat scaderea activitatii fizice nu se asociaza cu o scadere proportionala a aportului alimentar, castigul ponderal constituie consecinta acestui dublu dezechilibru.
Ca o concluzie, e nevoie de implicarea mai activa in promovarea unui stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata si activitate fizica zilnica.