Activitatile educationale devin din ce in ce mai dificile si solicitante pentru elevii si studentii din zilele noastre. Ca atare, stresul este si el tot mai pronuntat. Nu uita insa ca poti face stresul sa lucreze in favoarea ta sau, cel putin, il poti ameliora sau ii poti diminua efectele! Noi iti oferim astazi cateva alternative in acest sens.
Solutiile de mai jos te pot ajuta sa iti imbunatatesti abilitatile de invatare, sa te pregatesti mai bine pentru examene, sa micsorezi nivelul stresului, astfel incat procesul de invatare sa fie mai usor.
1. Calculeaza-ti si programeaza-ti timpul cat mai bine
Este important sa iti acorzi cat mai mult timp pentru temele si lucrarile pe care doresti sa le realizezi de "nota 10". Te poti scuti de foarte multa bataie de cap daca iti planifici din timp activitatile educationale, in special in perioadele aglomerate, cum ar fi sesiunile. Pune-ti la punct un orar pentru studiu si fragmenteaza in bucati mai mici materia pe care trebuie sa o inveti.
2. Organizeaza-te
Pune-ti la punct un sistem pentru luarea notitelor si tine evidenta termenelor limita pentru lucrarile si proiectele scolare. O buna organizare iti poate aduce linistea sufleteasca, rezultata din faptul ca stii unde ti-ai pus notitele si cum anume ai rezumat cursurile urmate. Faptul ca ai in permanenta un orar vizibil al termenelor limita pentru proiecte sau al datelor de examen te ajuta sa iti eliberezi mintea si sa te concentrezi mai bine asupra studiilor.
Un calendar, un program special si un sistem de notare si de acoperire a temelor scolare te vor ajuta sa previi o sumedenie de probleme si, mai important decat orice, sa scapi de un stres suplimentar.
3. Un mediu de studiu potrivit - cheia succesului!
Crearea unui mediu de studiu adecvat poate reduce stresul si te poate ajuta in timp ce inveti. Aromoterapia, spre exemplu, are calitati binecunoscute de eliberare a stresului, iar uleiul volatil de menta are proprietati revitalizante, iti "trezeste" functiile cerebrale, astfel incat o idee excelenta poate fi sa apelezi si la aceste tehnici care sa iti usureze procesul de asimilare a informatiilor.
Muzica clasica ajuta la linistirea creierului si a intregului organism, fiind recomandabila ascultarea ei in timp ce inveti - aceasta doar in cazul in care muzica, in general, nu te deranjeaza pe parcursul orelor de studiu.
4. Descopera-ti stilul de a invata
Ai observat deja ca stilurile de invatare difera de la persoana la persoana. Este important sa stii daca ai o memorie mai degraba vizuala, chinestezica sau auditiva. Acest lucru te poate ajuta sa iti adaptezi obiceiurile de invatare la stilul propriu, ceea ce inseamna ca telurile tale poti fi atinse mai usor.
5. Practica vizualizarea
Vizualizarea si efortul de imaginatie sunt tehnici dovedite de management al stresului. De asemenea, poti reduce stresul si iti poti imbunatati evolutia scolara imaginandu-ti ca iti indeplinesti telurile propuse.
In fiecare zi, acorda-ti cateva minute si vizualizeaza, in detaliu, ceea ce ti-ai dori sa se intample, fie ca este vorba despre sustinerea fara emotii a unei prezentari in fata corpului profesoral, fie ca este vorba despre luarea notei maxime la un examen important si dificil sau altceva care iti sustine succesul. Munceste din greu pentru acest lucru si indeplineste-ti visul!
6. Optimismul trebuie cultivat
Este un lucru dovedit faptul ca persoanele optimiste - respectiv cele care uita rapid de esecuri si care reusesc sa isi multiplice succesele - sunt mult mai sanatoase, mai putin stresate si au mai mult succes. Cultiva-ti optimismul si invata trasaturile sale specifice. Pune-le in aplicare - in curand vei culege roadele si te vei descurca mult mai bine la scoala (si) datorita acestui aspect.
7. Odihneste-te suficient
Daca vrei sa dai randament maxim la cursuri si la activitatile educationale pe care le ai in plan, este preferabil sa fii bine odihnita. Studiile arata ca persoanele care se priveaza de orele de somn atat de necesare organismului au probleme de invatare si dificultati de memorare si, de asemenea, rezultate scazute in foarte multe domenii si la variate materii. Aranjeaza-ti programul de studiu astfel incat sa ai "la purtator" necesarul de ore de somn sau dormi in pauze, cate o ora, pentru "incarcarea bateriilor".
8. Foloseste tehnici de management al stresului
Stresul cronic iti poate pune in pericol abilitatea de a invata si de a memora diferite informatii, astfel incat managementul stresului este una dintre necesitatile cele mai importante si, in acelasi timp, cele mai trecute cu vederea. Practicand regulat tehnici de reducere a stresului, iti poti ameliora nivelul general al stresului si te poti pregati mai bine pentru greutatile care urmeaza.
Mai mult decat orice, pregateste-te serios pentru examenele grele care te asteapta. Este adevarat, toate aceste sfaturi iti pot usura procesul de invatare, insa ele nu inseamna nimic daca tu nu depui tot efortul pentru a studia materia respectiva. Stim, studentia este "boala grea", dar extrem de necesara!
Comentarii (4)
Se scrie answer ::))))))))
tibi.. lasa engleza frate=))))))))))))))))))))))
din ce in ce vad cum baietii(si fetele) sunt in "calduri" in timpul pauzei sau se pipaie.nu stiu de ce!recunosc ca si eu nu stau bland"whay". please give me a unswer(asa se scrie?)
pai in primu rand la scoala esti stresat din 2 motive note si parerea celorlalti despre tine cum sa nu fi stresat cand ajungi acasa te intreaba maicata ce ai facut la scoala si tu sti ca ai luat 3 la matematica ii zici ca ai facut bine si despre al doilea motiv ajungi la scoala si vezi colegi tai imbracati in cine stie ce nikeuri si puma si tu sti ca nu ai bani de asa cv si iti maisi spune unu 'ce ma tu n-ai bani de nike-uri?' sau ca te faci de ras in vreo ora cand te asculta profa eu personal am una dintre problemele astea cea cu notele ca in rest stau super bine dar nu imi place cand ajunge mama la scoala si ii zice dirigu ca am 3 la mate si o groaza de absente
Posteaza comentariu