La ce riscuri te expui
Cand stai cu ochii-n soare, gandeste-te ca s-ar putea sa te imbolnavesti destul de serios: cataracta, arsuri solare, dezlipire de retina, glaucom sau chiar pierderea vederii. Potrivit www.epa.gov (Environment Protection Agency, SUA) cercetarile au aratat ca radiatiile ultraviolete cresc riscul de a avea unele forme de cataracta (o forma de lezare a ochiului care se manifesta printr-o pierdere a transparentei cristalinului, ceea ce incetosaza vederea). Daca este lasata netratata, cataracta poate duce la orbire. Alte leziuni oculare provocate de expunerea la radiatiile UV, amintite de www.epa.gov, includ: cresteri de tesut care pot bloca vederea, cancer de piele in jurul ochiului, degenerarea unei parti a retinei responsabila cu perceptia vizuala acuta. Toate acestea pot fi evitate cu o protectie adecvata a ochilor (ochelari de soare cu protectie UV peste 99%).
De retinut este ca ultravioletele sunt mai intense in perioada verii, intre orele 11 si 16, si la altitudini ridicate.
Cum alegi ochelarii
Cand cumperi ochelari de soare, trebuie sa fii foarte atenta la lentile. Acestea trebuie sa fie de calitate si sa fie un filtru excelent pentru radiatiile ultraviolete. In plus, conteaza foarte mult si forma. Cei mai buni sunt ochelarii cu lentile foarte mari, care acopera fata, si care au un factor de protectie 4 (care corespunde unei protectii de 100% impotriva razelor ultraviolete).
De asemenea, pentru ca razele ultraviolete se pot reflecta si prin partea laterala a ochelarilor, este bine ca bratul acestora sa fie mai lat. Soferilor si celor care sunt nevoiti sa lucreze in spatii deschise le sunt recomandate lentilele verzi. Purtarea ochelarilor de soare este foarte importanta in momentul in care conduci, deoarece luminozitatea puternica reflectata prin parbriz iti oboseste ochii foarte tare.
Una dintre probele pe care trebuie sa le faci atunci cand cumperi ochelarii este cea de claritate. Daca vezi la fel de bine ca atunci cand nu ai ochelarii pe nas, cumpara-i! Si nu te orienta dupa pret, spunand ca daca dai mai multi bani s-ar putea sa ai parte de calitate. Sunt ochelari si la 10 lei, cu factor de protectie bun. Asadar, alegerea potrivita pare a fi o loterie.
Ce faci cand porti ochelari de vedere?
Daca ai o deficienta de vedere si iti mai pui si ochelari de soare, s-ar putea sa faci o fotofobie indusa. Cel mai bine este sa-ti aplici, intr-un centru de optica, la ochelarii de soare, dioptriile pe care le ai la cei de vedere. Sau sa-ti cumperi ochelari heliomati (cu lentile care se inchid la soare si se deschid la intuneric).
Si daca ai bebelus?
Razele solare sunt extrem de periculoase pentru ochii bebelusilor. Cu toate acestea, moda ochelarilor la bebelusi nu este, spun unii doctori, o solutie pentru protectie. Si asta pentru ca ochii copilului trebuie sa se obisnuiasca la conditiile de mediu. Purtarea ochelarilor duce la dependenta si la o acuitate vizuala mai scazuta. Cei mai multi oftalmologi sunt de parere ca este mai indicata purtarea, de catre copil, a unei palarii, decat a unei perechi de ochelari.
Un articol realizat de Catinca Pop
Posteaza comentariu