Cum aplici corect crema de protectie solara

Ce factor de protectie trebuie sa aiba crema pe care o folosim, cand si cata crema trebuie aplicata pe corp, ne protejeaza sau nu de soare, dar si de cancer - sunt cele mai frecvente intrebari legate de produsele cosmetice destinate protejarii pielii de efectele radiatiilor ultraviolete.
Ce factor de protectie trebuie sa aiba crema pe care o folosim, cand si cata crema trebuie aplicata pe corp, ne protejeaza sau nu de soare, dar si de cancer - sunt cele mai frecvente intrebari legate de produsele cosmetice destinate protejarii pielii de efectele radiatiilor ultraviolete.

Nu trata cu ignoranta!


Protectia solara nu trebuie tratata cu ignoranta, ci ca pe un adevarat medicament cu actiune preventiva. Modul cum este aplicata crema conteaza foarte mult pentru ca aceasta sa isi indeplineasca scopul.  COLIPA, organismul european care reglementeaza proprietatile si standardele pe care trebuie sa le indeplineasca produsele cosmetice in general, si in special produsele destinate protectiei solare, a stabilit si cum trebuie aplicate pentru a fi eficiente.

Trebuie puse deci pe piele in cantitati suficiente, actiunea acestora fiind determinata, in sens strict, de cat produs este aplicat pe piele. Trebuie stiut totusi, ca nicio crema de protectie solara nu protejeaza total si nu combate cancerul de piele. Singura solutie ramane aceea de a evita excesul expunerii la soare, mai ales intre orele 12-16.

Crema din abundenta


Pentru a atinge nivelul de protectie indicat de "factorul de protectie solara", crema trebuie aplicata in cantitate mare, echivalentul a sase linguri pline, raportat la o persoana adulta, pentru fiecare aplicare.

Crema antisolara este cea mai raspandita modalitate de a ne prelungi durata expunerii la soare. Insa, pentru a ne asigura factorul de protectie maxim promis de produsul respectiv, ar fi necesar sa aplicam crema mult mai generos decat se intampla in practica. La testul-standard Colipa, prin care se determina aceasta valoare, se intrebuinteaza doua miligrame de crema pentru un centimetru patrat de piele.

"Ca recomandare generala, pentru ca o crema sa fie aplicata corect, ar trebui ca un adult sa consume in jur de 30 ml pe zi", spune dr. Katrin Kiper, director stiintific la firma de cosmetice farmaceutice Vichy. Ceea ce inseamna ca un om aflat in concediu vara, ar termina un tub sau un flacon cu 150 ml de crema antisolara in numai cinci zile. Iar cine crede ca poate alege o crema cu factor de protectie ridicat, ca s-o aplice intr-un strat mai subtire, se insala. Pentru ca filtrul antisolar sa formeze pe piele o pelicula continua, cu efect garantat, el trebuie intins totdeauna intr-un strat gros.

Reaplicare la fiecare doua ore


Chiar daca este grasa si hidrofoba (nu se dizolva in apa), aderenta cremei de protectie are de suferit in contact cu apa. De aceea, este bine ca dupa fiecare iesire din apa sa aplici din nou crema. Chiar daca nu inoti si preferi sa stai la plaja, stratul de crema trebuie reinnoit la fiecare doua ore. Pielea trebuie sa fie curata inainte sa aplici crema. Orice alte lotiuni aplicate pe piele anterior cremei de protectie solara diminueaza efectul acesteia.

Daca nu vrei insa sa folosesti atat de multa crema, trebuie sa tii cont ca pentru minimul de protectie, trebuie sa utilizezi doua linguri de crema pentru intregul corp. Cei mai multi folosesc doar jumatate din aceasta cantitate, ceea ce inseamna ca se protejeaza doar pe jumatate. In special, trebuie acoperite nasul, urechile, gatul, umerii si varfurile picioarelor. In plus, dermatologii recomanda si protejarea buzelor, care au si ele de suferit de pe urma soarelui puternic.

Nu astepta sa ajungi la plaja pentru a proteja pielea. Aceasta are nevoie de cel putin 20 de minute pentru a absorbi substantele componente ale cremei protectoare. Autoritatile americane au interzis inscriptionarea pe etichete a mentiunii "rezistent la apa", deoarece, pana in prezent, nu exista suficiente dovezi in acest sens. Nicio crema nu rezista apei, mai ales celei sarate.

Un articol realizat de Simona Tucaliuc
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod