Regulile de expunere la soare pentru persoanele cu piele sensibila

A venit vara si, daca nu ai plecat inca in concediu, probabil te pregatesti sa faci in curand acest lucru. Ce ti-ai mai putea dori? Soare, valurile marii, briza care iti ravaseste parul... De acord cu tine, insa, inainte de a alege destinatia pentru relaxare, informeaza-te asupra riscurilor la care te expui daca ai pielea sensibila. Pe unele cu siguranta le cunosti, despre altele poate nici ai auzit: cuperoza, venectazii, hiperhidroza... Despre toate acestea, dar si despre alte afectiuni dermatologice mai cunoscute, riscuri si modalitati de prevenire a agravarii situatiei ne-a povestit dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatovenerolog.

Persoanele cu piele sensibila au un tegument care se usuca usor, se inroseste si nu suporta cremele cosmetice, fiind usor iritabil. Este o epiderma hiperreactiva. Acesti indivizi tolereaza foarte greu expunerea la soare si sunt greu de ingrijit dupa expunere accidentala la lumina. Sunt recomandabile produsele de hidratare farmaceutice care hidrateaza intens pielea si evitarea luminii solare pe cat posibil si mai ales cu protectie mecanica (palarie, umbrela, umbra), pentru ca nu suporta orice fel de produs de protectie.



Pentru mult timp s-a considerat ca, in urma expunerii la soare, leziunile acneice se vor ameliora. Si, asa cum ne spune dr. Leventer, unii dintre pacienti spun ca, dupa ce stau la plaja, pielea arata mai bine. Dar s-a constatat ca, in urma actiunii razelor solare, se produce edem cutanat - deci pielea se umfla. In felul acesta, porii sunt "striviti", torturati si se produce staza (ceea ce, ne explica dr. Mihaela Leventer, inseamna ca secretia de sebum se blocheaza in interiorul porilor, fapt care determina aparitia cosurilor).

"Toti autorii de specialitate, atat americani cat si europeni, au dovedit, in urma unor studii dincolo de observatia clinica, expunerea la lumina produce in mod secundar agravarea leziunilor de acnee. De altfel, suedezii au descris primii acest tip de acnee, numita acnee estivala, aparuta la persoanele care isi petrec concediul in Palma de Majorca si care, dupa o saptamana de la intoarcerea acasa, fac o explozie de acnee", spune dr. Leventer.

Asadar, cu toate ca s-a crezut mult timp ca expunerea la soare este benefica pentru acnee, acest lucru nu este recomandat - mai ales pacientilor cu acnee nodulara, nodulo-chistica, sau cicatriceala. "De exemplu, cicatricele de acnee, care in mod normal sunt rosii, au toate sansele sa se hiper coloreze, sa se hiper pigmenteze in urma expunerii la lumina", subliniaza dr. Mihaela Leventer.

Pe de alta parte, exista o forma de acnee minimala, foliculita, caracterizata prin numai cateva leziuni. Persoanele respective pot sa beneficieze de bai de lumina, nefiind expuse unui risc major.

Este bine sa se tina cont si de faptul ca in tratamentele impotriva acneei se folosesc medicamente fotosensibilizante, care cresc sensibilitatea pielii la arsura, si deci, implicit, este un risc mai pronuntat de arsura si de aparitie a petelor - asadar, inca o contraindicatie de expunere la soare pentru persoanele cu acnee.



O alta afectiune dermatologica in care nu este recomandata expunerea la soare este cuperoza. Termenul defineste situatia cand unele vinisoare care s-au dilatat - nu s-au spart, dar au devenit vizibile pe suprafata pielii. Cauzele sunt diverse - fragilitatea peretelui capilar sau motive de ordin genetic.

Dr. Mihaela Leventer ne avertizeaza: "Persoanele care au un inceput de cuperoza, cuperoza constituita sau chiar cuperoza rozacee (o forma de boala care inglobeaza si cuperoza intre semne), vor evita expunerea la soare. Este aceeasi problema intalnita si la acnee - pielea se coloreaza pentru o vreme uniform, dar la capatul acestei vagi ameliorari, vasele se dilata din cauza caldurii. Fiecare val de caldura va cauza extinderea cuperozei - daca am avut 2-3 puncte pe obraz, probabil vor fi mai multe si an de an lucrurile se agraveaza. Asadar, exista o contraindicatie importanta pentru expunerea la soare a persoanelor care au cuperoza".



Daca vrei sa-ti pastrezi culoarea naturala a tenului, nu este recomandabila expunerea la soare. Melasma (petele cafenii de pe obraz) pot aparea spontan din cauza unui ovar polichistic, sau la o femeie care a folosit un contraceptiv cu progestativ, dupa o sarcina, sau pot fi patari patologice care tin de o sensibilitate a pielii la lumina.

Pentru a-ti mentine tenul normal colorat si a evita aparitia petelor, trebuie evitata expunerea la soare. Daca tii neaparat, foloseste o crema de protectie cu factor de protectie maxim (un SPF peste 60), stai sub umbrela si poarta palarie de soare. Insa chiar si in acest caz trebuie sa stii ca pielea tot se va pata pentru ca lumina este reflectata de nisip, de soare si in general de suprafetele din jur.

Pentru persoanele care au pistrui, vestile sunt mai bune. Acestia sunt mult mai stabili ca leziuni. Sigur ca se accentueaza in perioada de expunere la soare, dar depinde de fiecare caz in parte. Daca nu te deranjeaza prezenta lor te poti expune la soare, fara a uita de crema de fotoprotectie.

Insa exista si o exceptie, asa cum ne spune dr. Leventer. "Atunci cand pistruii formeaza leziuni compacte, cafenii, expunerea este contraindicata". De asemenea, daca in ultimul an ai facut un peeling medical pentru tratamentul melasmei (adica epiderma a fost indepartata pentru a se obtine decolorarea tegumentului), categoric se va evita expunerea la soare sau radiatii ultraviolete artificiale, pentru ca rezultatul va fi o patare mai intensa chiar decat leziunea initiala".



Acestea sunt vase de calibru mai mare decat vasele de cuperoza si mai mic decat cel al varicelor, avand calibru de pana la 1 mm si se dezvolta pe gambe si pe coapse. Daca persoanele cu varice nu au voie sa stea la soare, cei cu venectazii se pot expune la soare si, tot pentru acestia, inotul este benefic si le ajuta - pentru ca masajul apei actioneaza masa musculara, ceea ce ajuta circulatia periferica.



Fenomenul acesta are multiple cauze, cea mai importanta afectiune care se manifesta prin pete deschise la culoare fiind vitiligo. "Este o boala autoimuna, cu mecanism genetic, care trebuie investigata. Exista un tratament cu rezultate mai mult sau mai putin multumitoare si nu se pot face recomandari. Daca vorbim de depigmentarile cicatriceale ca urmare a unei leziuni, acestea nu se modifica dupa expunerea la soare".

Singurele pete decolorate care se recoloreaza treptat la lumina si pentru care se recomanda expunerea la soare sunt petele albicioase care raman in urma unui pitiriazis vezicolor tratat. Aceste pete raman mai ales pe umeri, pe spate si in zona pieptului. Initial apar ca niste pete brun-cafenii si apoi, sub tratament, se decoloreaza treptat si raman albicioase. "Aceste pete se pot recolora prin bai de lumina, deci pentru uniformizarea culorii pielii", explica dr. Mihaela Leventer.



Problema alunitelor este deosebit de delicata. Persoanele care au alunite multe, de marimi mai mari de 5-6 mm, cu forme neregulate (asimetrice), au mai multe culori pe suprafata alunitei, sau alunitele sunt voluminoase vor evita expunerea la soare. Este stiut ca expunerea la raze ultraviolete constituie un factor decisiv in producerea melanomului malign - cancerul de piele care se produce prin transformarea alunitei.

Agresiunea solara produce o modificare a ADN-ului celular. Aceasta agresiune este una cumulata in timp. "Nu se pune problema ca am stat la plaja doua zile, m-am ars si nu mai stau. E vorba despre o actiune lenta, care are loc de-a lungul anilor si care conduce la producerea acestei modificari, potential fatala. Daca exista cancere de piele in familie, descendentii au un potential de risc mai mare", arata dr. Leventer.



Denumirea stiintifica a acestui proces este hiperhidroza si este o afectiune care se declanseaza dupa expunerea la soare (de obicei la ore nepotrivite, cand este nu numai lumina, ci si caldura puternica, sau in zilele fara vant).

Secretia sudoripara este influentata si drept urmare se produce o transpiratie care nu are pe unde sa se elimine. In felul acesta se produc mici "brobonite" de calibru foarte mic, pe decolteu, spate si umeri, care se numesc leziuni de sudamina si dispar dupa un tratament extrem de simplu - comprese cu apa si bicarbonat de sodiu (o lingurita la o cana de apa).

"Aceasta metoda modifica ph-ul pielii si usuca brobonitele. Se mai poate folosi un emolient hidratant sau, daca situatia este mai grava, recomandam un lapte cortizonic intr-o baza foarte blanda, lejera, cum ar fi emulsia cutanata", mai spune dr. Mihaela Leventer.