Doamne, ce toamna!...

Ne place sa constatam, uneori, ca asistam la momente istorice. Acest lucru ne face sa ne simtim mai importanti fata de altii si mai ales fata de urmasii nostri. Cu toate acestea, trecem, actualmente, prin adevarate momente unice in istoria fenomenelor meteorologice din Romania si nu ne bucuram deloc!

Vremea extrem de umeda, cantitatile imense de precipitatii care au saturat si pamantul si atmosfera nu puteau sa nu-si arate coltii si asupra sanatatii noastre. Despre aceste aspecte mi-am propus sa va spun cate ceva, impartasindu-va din comorile intelepciunii artei chinezesti Qigong si ale stravechii medicine traditionale din aceasta parte a lumii.

Inca de acum patru milenii, maestrii chinezi ai sanatatii stabileau niste reguli privind raporturile omului cu schimbarile anotimpurilor. Ei au observat ca trecerea de la anotimpurile cu dominanta de Yang - primavara si vara - la cele cu dominanta de Yin - toamna si iarna - trebuie intampinata cu grija de orice om. Prin aceasta, ei voiau sa spuna ca este necesar sa acumulezi rezerve de Yang in anotimpurile calde, pentru a face fata excesului de Yin din timpul celor reci. Or, asa ceva s-ar traduce prin doua lucruri:

exercitiile speciale de intretinere si cultivare a sanatatii: Qigong;
o alimentatie adecvata.


Conform teoriilor medicinei traditionale chineze (MTC) - astazi, confirmate si practic si stiintific - anotimpul toamnei aduce in atentie asa-numitul factor patogen exogen Uscat. Acesta se caracterizeaza printr-un exces de Yang care consuma din Yin-ul plamanilor si al intestinului gros. Aceasta se traduce prin aparitia sau reactivarea guturaiului, a pneumoniei interstitiale, precum si a unor tulburari de tranzit intestinal (diaree, balonari si altele). De asemenea, scade necesarul de Yin din rinichi, ceea ce determina aparitia durerilor reumatice sau intensificarea lor. Simptomatologia este foarte bogata si, uneori, inselatoare.

Poate ca acum ar fi cam tarziu sa vorbim despre masurile de prevenire ce ar fi trebuit luate pe timpul verii. Asa incat, vom vedea cateva lucruri ce pot fi facute cu usurinta pentru a inlatura suferintele provocate de fata urata a acestei toamne...

Vorbind despre un posibil guturai, am putea aplica rapid cateva retete destul de placute:

Se prepara o portie normala de spaghete, la care se adauga 25g ceapa verde proaspata si 25g ghimber proaspat, amestecand foarte bine. Preparatul se va consuma seara, inainte de culcare, deoarece urmeaza o noapte de transpiratie intensa.


Se face un decoct din 10g menta verde si 10g ceapa verde (partea alba) strivita, in prealabil, in 250ml apa; astfel, durerile de cap generate de raceala se vor risipi.

Daca, pe langa durerea de cap, mai apare si un frison, atunci puneti continutul unui ou de gaina proaspat intr-un pahar de vin de orez, amestecati bine, incalziti pe flacara mica, pana cand oul este pe jumatate fiert, adugati si putin zahar brun; se bea preparatul fierbinte, in special seara.

Daca semnele sunt mai apropiate de cele ale unei gripe, va recomand sa fierbeti 10g soia galbena in 250ml apa, timp de 15 minute; apoi, se adauga 30g pastarnac si se mai fierbe inca 15 minute. Se bea, de asemenea, seara, inainte de culcare, pentru ca urmeaza o noapte de transpiratie abundenta.

O metoda atat preventiva, cat si curativa pentru gripa o constituie inhalatiile din cateva felii de ceapa verde sau usturoi (strivite) puse intr-o masca respiratorie.

Ce am putea face pentru a mai calma durerile reumatice? Chiar daca unii, mai dotati cu simtul umorului, considera ca oasele lor sunt cei mai buni meteorologi, acest lucru nu inseamna ca ei nu sunt "tocati marunt" de niste dureri continue si sacaitoare, care, pana la urma, le macina nervii si rabdarea.
Un reumatism instalat de multa vreme si cu o mare viteza de reactie la factorii meteo poate schimba comportamentul pacientului. Acesta devine mai irascibil, mai sensibil la orice fel de durere; se mai remarca aparitia unui sentiment de teama inexplicabila, care transforma pacientul intr-o persoana prapastioasa, cu un pesimism din ce in ce mai pronuntat.

In consecinta, MTC recomanda, mai intai de toate, o dieta adecvata, alcatuita din alimente cu energie calda sau fierbinte. Dintre acestea, desigur, condimentele iuti sunt pe primul loc - dar, cu masura, caci stomacul si/sau intestinele pot avea de suferit la un exces de picanterii - urmate de arpagic si praz, fasolea pastai, scortisoara, cuisoarele, chiar si cafeaua, curmalele, semintele de marar, cojile de mandarine si grapefruit, fenelul, usturoiul, ghimbirul, rozmarinul, busuiocul dulce, coriandrul, ceapa verde, fructul de paducel, fructul guava, frunzele de mustar, fructele de licii, piersicile, zmeura, nucile, ficatul de pui si de porc, rinichii de vita si de oaie, berbec sau miel, laptele si branza de oaie, carnea de berbec, crevetii, uleiul de soia, dovleacul, semintele de floarea soarelui, otetul, vinul alb (50ml pe zi!).

Orice bolnav de reumatism poliarticular ar trebui sa aiba o rezerva de 10 litri de apa de rau, de la munte.
Cand durerile incep sa tortureze trupul si nervii pacientului, se aplica urmatoarea tehnica: seara, inainte de culcare, se incalzeste bine o camera in care se face procedura de turnare a apei de rau, cu un furtun subtire (diametrul interior sa nu depaseasca 2 mm), pe articulatiile dureroase. Apa se recupereaza in alt vas. Dupa 20 minute de procedura, se impacheteaza articulatiile bolnave cu tesatura din lana. Se repeta tratamentul timp de 15 seri consecutiv.

La acest tratament extern se mai poate adauga si unul intern: coaceti intr-o tigaie de teflon 500g boabe de soia, pana incep sa crape; apoi, puneti-le intr-un vas de pamant si turnati peste ele 2-4 pahare de vin de orez, lasati sa se raceasca si pe urma scurgeti boabele. Se bea cate o cescuta de zeama de doua ori pe zi.

Nu uitati ca in alimentatia de toamna-iarna a unui reumatic nu trebuie sa lipseasca fasolea soia neagra!

Deocamdata, atat! Mai sunt inca multe spus, asa ca voi reveni si cu alte sfaturi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod