Electrocutarea poate fi cauzată de:
- atingerea cablurilor electrice neizolate corespunzător;
- fulgerul;
- aparatura electrică defectă;
- atingerea prizelor.
Deși în general electrocutarea cauzată de aparatura casnică nu are efecte severe, situația se poate agrava rapid dacă un copil pune în gură cabluri electrice sau pune degetele în priză.
În afară de sursa șocului electric există și alți factori care determină gravitatea efectelor asupra organismului și anume:
- voltajul;
- durata contactului cu sursa de electricitate;
- starea generală de sănătate;
- traseul urmat de energia electrică din momentul în care intră în contact cu organismul;
- tipul de curent electric (cel alternativ este mult mai nociv decât cel direct pentru că va cauza spasme musculare, fiind mult mai greu să se dea drumul sursei de curent electric).
Dacă tu sau o persoană din apropierea ta ați fost electrocutați este posibil să nu fie nevoie de îngrijire medicală de urgență, dar trebuie să știi cum să acorzi primul ajutor în caz de electrocutare pentru a minimiza consecințele negative.
În orice caz trebuie să programezi cât mai curând un consult de specialitate pentru că deteriorarea organelor interne nu poate fi detectată în alt mod.
Care sunt simptomele electrocutării?
Manifestările apărute ca urmare a electrocutării vor depinde de gravitatea șocului resimțit.
Printre simptomele potențiale se regăsesc:
- leșinul;
- spasmele musculare;
- amorțeala sau senzația de înțepături;
- dificultăți de respirație;
- dureri de cap;
- probleme cu auzul sau cu vederea;
- arsuri;
- puls neregulat.
În unele cazuri electrocutarea poate cauza apariția sindromului de compartiment, care se manifestă când deteriorarea mușchilor provoacă umflarea membrelor. Consecința va fi compresia arterelor, ceea ce poate provoca probleme grave de sănătate. Sindromul de compartiment nu va fi ușor de observat imediat după șoc, dar supraveghează cu atenție mâinile și picioarele pentru a observa rapid orice umflături.
În ce constă primul ajutor în caz de electrocutare?
Dacă tu sau o altă persoană ați fost electrocutați modul în care reacționezi va avea un impact semnificativ pentru minimizarea consecințelor negative.
Dacă ai fost electrocutat
Dacă tu ești cel care trece prin șocul electric poate fi dificil să faci ceva, dar încearcă următoarele lucruri dacă bănuiești că a fost vorba despre un șoc sever:
- dă drumul sursei de curent electric cât mai repede posibil;
- dacă poți sună la 112 sau strigă pentru ca altcineva să facă acest lucru;
- nu te mișca, cu excepția cazului n care trebuie să te îndepărtezi de sursa de curent electric.
Dacă șocul resimțit a fost minor trebuie să procedezi astfel:
- mergi la medic cât mai repede, chiar dacă nu remarci niciun simptom problematic.
Nu uita că organele interne pot fi afectate;- acoperă orice arsuri cu bandaje sterile, evitând orice variantă care s-ar putea lipi de porțiunea de piele afectată.
Dacă o altă persoană a fost electrocutată
În cazul în care o altă persoană a fost electrocutată trebuie să iei următoarele măsuri pentru a fi în siguranță și a o ajuta:
- nu atinge persoana electrocutată dacă încă este în contact cu sursa de curent electric;
- nu mișca o persoană electrocutată decât dacă este în pericol să intre din nou în contact cu sursa de curent electric;
- oprește alimentarea la curentul electric dacă este posibil. Dacă nu ai cum să faci acest lucru mută sursa departe de persoana afectată folosind un obiect dintr-un material care nu este conductor de electricitate. Lemnul și cauciucul sunt alegeri utile, dar evită orice lucru ud sau din metal;
- stai la o distanță de 5m dacă persoana a fost electrocutată de o linie de curent de înaltă tensiune (cu voltaj ridicat), iar alimentarea nu a fost oprită;
- sună la 112 dacă observi că o persoană a fost fulgerată sau electrocutată de o sursă de curent electric;
- verifică pulsul și respirația persoanei dacă alimentarea a fost oprită și realizează masajul cardiac sau respirația „gură la gură” dacă observi un puls foarte slab, neregulat ori prea rapid și probleme cu frecvența respirației;
- dacă persoana este în stare de șoc și leșină, are stare de vomă sau devine foarte palidă ridică-i picioarele mai sus decât restul corpului, dacă acest lucru nu îi cauzează durere;
- acoperă arsurile vizibile cu pansamente sterile, dar evită orice bandaj cu adeziv;
- menține-i căldura corpului cu pături sau haine groase.