Chiar dacă suprafețele vizibile sunt curățate mult mai des și mai simplu și salteaua trebuie igienizată și dezodorizată pentru a reduce riscul de îmbolnăvire. Potrivit experților, greutatea saltelei crește în timp ca urmare a acumulării lichidelor eliminate de organism, a prafului și a altor particule alergenice. În timp se formează și pete, iar curățarea saltelei devine un pas esențial pentru a-i prelungi durata de utilizare și a face economii cu medicamentele care tratează alergiile.
Dacă în fiecare zi te culci obosit după o zi lungă de lucru poate nu dai foarte multă atenție saltelei, ci mai degrabă apreciezi lenjeria de pat cu miros proaspăt, dintr-un material plăcut la atingere, dar și salteaua de dedesubt trebuie menținută într-o stare optimă.
Odată cu trecerea timpului salteaua poate acumula praf și acarieni în interior și este esențial să o igienizezi pentru a o folosi pe termen lung, dar și pentru a avea parte de un somn liniștit și profund.
Iată ce pași trebuie să respecți pentru curățarea saltelei:
1. Dă jos lenjeria de pat
În primul rând trebuie să elimini pernele și toată lenjeria de pat de pe saltea, inclusiv materialele care protejează salteaua.
2. Spală lenjeria de pat
După ce ai eliminat lenjeria de pe saltea pune-o în mașina de spălat pentru a o curăța corespunzător. Dacă ai o mașină cu uscător este indicat să treci lenjeria prin cea mai ridicată setare de temperatură, eliminând complet microbii.
3. Îndepărtează petele
Folosește o soluție specială pentru saltele împotriva petelor, dar nu uita că trebuie să utilizezi cât mai puțin lichid posibil. Saltelele nu sunt create pentru a rezista contactului cu lichidele, mai ales cele realizate din spumă cu memorie, care pot fi deteriorate de contactul direct cu acestea. Evită să aplici soluții împotriva petelor sub formă de spray, ci umezește o cârpă și tamponează ușor zonele afectate ale saltelei. În niciun caz nu trebuie să freci locul respectiv cu apă caldă pentru că nu vei face decât să permanentizezi pata.
Dacă îți dorești o soluție naturală pentru îndepărtarea petelor poți folosi peroxid de hidrogen cu detergent de vase.
Amestecă 2 linguri de peroxid de hidrogen cu o lingură de detergent de vase lichid. După ce ai mixat bine folosește o periuță de dinți pentru a aplica pe pete și șterge cu o cârpă moale, puțin umezită. Lasă salteaua la uscat pentru a evita acumularea mucegaiului.
4. Aspiră salteaua
Este o operațiune esențială care elimină praful, stratul de celule moarte și orice factori alergeni. Ai grijă să pătrunzi în toate îndoiturile pentru că praful se va strânge în special în acele zone.
5. Dezodorizează salteaua
Din cauza prafului sau a mirosurilor pe care le absoarbe salteaua poate avea un miros neplăcut, fiind necesar să o dezodorizezi la fiecare 2-3 luni.
Poți realiza această operațiune în mod eficient folosind bicarbonatul de sodiu.
Aplică bicarbonat de sodiu pe toată salteaua cu ajutorul unei strecurători. Poți pune și 20-25 de picături din uleiul tău esențial favorit dacă vrei să obții un miros care te binedispune. Lasă bicarbonatul de sodiu să acționeze 30 de minute pentru a îndepărta mirosurile neplăcute, deschizând între timp ferestrele pentru a expune salteaua la aerul curat de afară. La final elimină bicarbonatul de sodiu de pe saltea cu ajutorul aspiratorului, acordând atenție sporită colțurilor și îndoiturilor.
Posteaza comentariu