Cum vei proceda in urmatoarea situatie? Sa presupunem ca intr-o dimineata, inca din primul moment in care te-ai trezit, ti-ai dat seama ca nu te simti deloc bine. Pe moment, nici nu-ti dai seama de ce, dar ai sentimentul ca ai fost invinsa prin KO intr-un meci de box. Nu ti-ai dori decat sa stai in pat pe durata intregii zile, insa te straduiesti sa te mobilizezi pentru a merge la serviciu.
Oare ai luat decizia corecta? Nu cumva ar fi mai bine sa stai acasa si sa te ingrijesti? Sau nu este nimic grav si, de indata ce starea de disconfort dispare, poti merge la serviciu? Iata cateva aspecte pe care este bine sa le iei in considerare si care te vor ajuta sa-ti dai seama ce ai de facut.
I-ai putea pune in pericol pe ceilalti?
Daca pornim de la premisa ca este vorba despre o indispozitie trecatoare, este de presupus ca ai fi in masura sa mergi la birou. Lucrul pe computer nu le-ar putea cauza, propriu-zis, probleme celor din jurul tau; iar daca tu simti ca esti in stare sa te concentrezi pentru a-ti indeplini sarcinile, poti sa o faci.
Pe de alta parte insa, ar fi bine sa-ti suni seful si sa-l anunti ca nu poti veni, daca te regasesti in una dintre urmatoarele situatii: in ziua respectiva, trebuie sa conduci; ar urma sa participi la o sedinta decisiva sau la o intalnire cu niste clienti importanti. Este mai bine sa ramai acasa. Cu siguranta, le vei face tuturor un serviciu si, in primul rand, tie insati. La fel este bine sa procedezi daca, pentru a te simti mai bine, este nevoie sa iei medicamente puternice, de natura sa-ti denatureze reactiile si sa-ti incetineasca reflexele.
Afectiunea este contagioasa?
Este un aspect crucial, desi problema este ca nu intotdeauna iti dai seama daca boala de care suferi este transmisibila sau nu. Mai mult decat atat: numeroase afectiuni sunt contagioase inca dinainte ca tu sa-ti dai seama ca te-ai imbolnavit.
Ce poti sa faci in aceasta situatie? Ceea ce depinde de tine: daca serviciul presupune sa intri in contact cu multe persoane, copii sau oameni in varsta, este de preferat sa stai acasa si sa mergi la medic, pentru ca acesta sa-ti confirme daca este vorba de o afectiune contagioasa ori nu.
Esti constienta ca nu vei da randament?
Cel de-al treilea aspect pe care ar trebui sa-l iei in calcul se refera la "productivitatea" ta in ziua respectiva. Numai faptul ca te prezinti la locul de munca nu este suficient, stii si tu acest lucru. Ba dimpotriva, ar putea chiar sa-ti faca deservicii: ce se va intampla daca, nefiind apta sa lucrezi ca de obicei, faci vreo greseala capitala?
Pe de alta parte, gandeste-te si la urmatorul lucru: daca stai acasa, in pat, si te ingrijesti, ai sanse ca in ziua urmatoare sa fii pe deplin restabilita. Dar daca vii la birou, starea sanatatii tale s-ar putea inrautati, ca urmare a efortului depus.
Simptome care ar trebui sa-ti arate ce ai de facut
Dincolo de toate aspectele despre care am vorbit (si care sunt, pana la un anumit punct, subiective), simptomele constituie un "barometru" excelent al starii tale de sanatate. Iata cum ar trebui sa decodifici semnalele transmise de organismul tau, astfel incat sa alegi intre cele trei variante: telefonezi la serviciu si anunti ca nu te simti bine, mergi la medic sau, pur si simplu, te ridici din pat si pleci la lucru.
Stranut, febra, dureri de gat si tuse
Daca stranuti, dar nu ai alte simptome (cum ar fi durerile de cap, de gat sau febra), probabil ca este vorba despre o alergie. Nu ai nici o scuza - aprovizioneaza-te cu un pachet de servetele si grabeste-te spre serviciu.
Tusesti? Se aplica rezolutia prezentata anterior: un pachet de servetele si pregateste-te sa infrunti ziua de munca. O precizare, insa: este bine sa mergi la medic, mai ales daca tusea a aparut de cateva zile si "nu vrea" sa cedeze. Ar putea fi un prim simptom al unei afectiuni pulmonare.
Ai nasul infundat, tusesti, ai sentimentul ca tot capul ti-a fost infasurat in vata si te simti nejustificat de obosita? Sunt toate "sansele" sa fie vorba despre o raceala sau gripa, mai ales daca ai si febra (nu foarte ridicata). Cum raceala sau gripa sunt deosebit de contagioase mai ales in primele zile, ar fi recomandabil sa stai acasa in ziua respectiva si sa faci si o vizita la medic.
Nu te incapatana sa mergi la munca: este de asteptat sa nu-ti poti indeplini sarcinile in mod corespunzator si pe langa aceasta, risti sa-i imbolnavesti si pe cei din jurul tau.
De asemenea, durerile puternice de gat, insotite de febra puternica si aparitia unor pete albe pe amigdale, ar putea indica prezenta unui streptococ. Acesta este deosebit de contagios, asa incat este obligatoriu sa nu intri in contact cu alte persoane si sa ceri sfatul medicului in vederea efectuarii unui test specific, pentru depistarea eventualului streptococ.
© Copyright:
Nu te simti bine, dar nu ai vrea sa lipsesti de la serviciu?
Cum vei proceda in urmatoarea situatie? Sa presupunem ca intr-o dimineata, inca din primul moment in care te-ai trezit, ti-ai dat seama ca nu te simti deloc bine.
De Greta Nita
Posteaza comentariu