Riscul aparitiei melanomului - cel mai periculos tip de cancer de piele - creste, in fiecare an aparand un minim de 100 000 de cazuri de melanom malign..
Inlaturarea unei alunite poate avea ca motivatie indicatia medicala, disconfortul fizic (cauzat de frecarea de haine sau prezenta lor in zone in care pot fi usor traumatizate) sau aspectul inestetic. Cea mai solida motivatie o au persoanele cu alunite atipice, excizia lor avand in acest caz un caracter preventiv.
Cum recunoastem o alunita periculoasa?
- Alunitele maligne - care prezinta risc de melanom sunt in primul rand asimetrice, asta inseamna ca jumatatile lor nu se suprapun perfect;
- Marginile neregulate - marginile neregulate sau delimitate prost pot apartine, de cele mai multe ori, unei alunite maligne;
- Alunitele cu mai multe culori impartite neregulat pe suprafata sau alunitele a caror culoare se schimba in timp prezinta riscul de a fi alunite maligne;
- Alunitele mari sau al caror diametru s-a marit in timp sunt de obicei alunite cu risc de melanom.
Exista trei metode prin care poate fi indepartata o alunita, alegerea uneia dintre ele fiind la latitudinea medicului care va efectua procedura si bazata pe aspectul leziunii.
Excizia chirurgicala
Excizia chirurgicala se face sub anestezie locala si presupune excizia alunitei cu ajutorul bisturiului. Alunitele plate sunt candidatele ideale pentru acest tip de excizie. Daca se suspecteaza un melanom, marimea fragmentului excizat va depasi cu aproximativ 1 cm marginile alunitei pentru a se asigura indepartarea tuturor celulelor potential maligne.
Excizia este urmata de sutura plagii, iar fragmentul excizat va fi examinat histopatologic pentru a se determina natura sa. Cicatricea restanta este liniara, brazdata perpendicular din loc in loc de urmele firelor de sutura.
Electrocauterizarea
Prin electrocauterizare se indeparteaza alunitele proeminente. Dupa ce pielea este amortita cu un anestezic local, alunita de la suprafata acesteia este "rasa" cu ajutorul electrocauterului. Nu se foloseste sutura, iar cicatricea este foarte putin sau deloc vizibila, in functie de marimea si localizarea alunitei.
Laser
Folosirea laserului este limitata la alunitele superficiale de mici dimensiuni. Nu este una din cele mai folosite metode, deoarece raza laser nu penetreaza tegumentul suficient de adanc pentru a inlatura in totalitate leziunile profunde. Nu necesita sutura, iar cicatricea va avea forma stelata.
Firele de par ce cresc din alunite vor putea fi inlaturate numai prin intreaga excizie a alunitei.
Riscurile rezectiei unei alunite sunt mici si sunt reprezentate de cicatrici, infectii locale, alergie la anestezicul folosit sau leziuni nervoase, in cazul unei localizari particulare a leziunii. Este important de mentionat ca printre riscuri NU se numara si declansarea unui cancer, perceptie gresita impartasita de foarte multe persoane.
Comentarii (3)
cat ai platit carmen?
Buna Carmen, te rog frumos imi poti spune ce metoda ai folosit pt extirparea alunitelor? bisturiul si cum s-a cicatrizat zona? Multumesc frumos. adresa mea de e-mail este : fellicia_91@yahoo.com
Bine v-am gasit, Acum 2 ani mi-au fost indepartate un numar de 6 alunite, in zona fetei, prin excizie chirurgicala.Ma bucur foarte mult ca am avut curajul sa fac acest lucru, ma simt foarte bine, erau destul de proeminente si ma deranjau.Acum trasaturile fetei ies mai mult in evidenta si ma simt mai libera si relaxata din acest punct de vedere. Toate cele bune si multa sanatate tuturor!
Posteaza comentariu