Ti-ai dorit toata viata un catelus sau o pisicuta drept animale de companie... Dar a fi stapanul unui animal nu este intotdeauna usor. Desi ne aduc atata bucurie, datorita comportamentului lor vesel si devotamentului pe care ni-l arata, nu trebuie sa uitam ca animalele de companie au nevoie de ingrijire speciala: ingrijire medicala, dresaj, timp, dragoste, atentie si chiar toleranta. Aceasta este indeosebi necesara atunci cand proprietarul este alergic la propriul animal de companie...
Studiile indica faptul ca aproximativ 15% din populatia lumii este alergica la caini si pisici. Aproximativ o treime dintre americanii care sunt alergici la parul de pisica (in jur de 2 milioane de persoane) isi duc viata, oricum, in prezenta a cel putin unei pisici... In fapt, unul dintre factorii din cauza caruia acest tip de alergie este asa de greu de controlat este faptul ca majoritatea persoanelor alergice decide sa isi tina animalele de companie in casa.
Un studiu arata ca, din 341 de adulti alergici la caini si pisici care au fost sfatuiti de catre doctorul de familie sa renunte la animalele lor de companie, numai unul din cinci a facut acest lucru. Mai mult decat atat, 122 dintre aceste persoane si-au luat un alt animal de companie dupa moartea celui dinainte... Acest lucru vorbeste despre faptul ca dezavantajele unei alergii la parul de animale sunt mult mai putin importante pentru stapani decat avantajele si beneficiile pe care compania animalelor o ofera oamenilor. Un trai linistit si confortabil, chiar daca esti alergica la animale, poate fi posibil daca intelegi conditia alergiei tale si daca urmezi cateva reguli de baza.
Toate pisicile si cainii reprezinta potentiali alergeni (ceea ce inseamna ca sunt surse de alergii) pentru oamenii care sunt alergici la animale, in general. Pisicile tind sa cauzeze mai multe alergii decat cainii, desi o mare parte dintre oameni sunt mai sensibili la caini decat la pisici. Contrar parerii obisnuite, nu exista rase de caini sau de pisici "non-alergenice"; chiar si rasele fara par pot avea un potential alergenic ridicat pentru persoanele care au aceasta sensibilitate...
Cainii cu par moale, dar intr-o continua crestere, cum ar fi Pudelul sau rasa Bichon Frise, de exemplu, pot cauza mai putine iritatii unor anumiti indivizi, dar acest lucru se poate datora faptului ca sunt spalati si periati in mod frecvent. Un caine sau o pisica dintr-o anumita rasa poate fi mai alergenic(a) pentru o persoana cu acest tip de alergie decat un alt animal din aceeasi rasa.
Care este sursa iritatiei cauzata de animale la persoanele alergice?
Glandele din pielea animalelor secreta mici proteine care declanseaza alergia. Aceste proteine se numesc alergeni, ce rezista in blana animalelor, dar care, de asemenea, pot foarte usor sa pluteasca in aer. Alergenii sunt prezenti si in saliva si in urina animalelor si pot fi purtate pe calea aerului atunci cand saliva se usuca pe blana acestora.
Severitatea reactiei fata de aceste substante difera de la o persoana la alta: de la nas infundat si care "curge", stranut insistent, tuse, roseata fetei sau a gatului, dificultati respiratorii, pana la astmul care ameninta viata persoanelor alergice. In plus, aceste reactii adverse pot fi complicate de dezvoltarea unor alergii spontane la alti iritanti existenti in mediul inconjurator.
Alergiile la animale apar adesea in perioada copilariei sau adolescentei, insa si o persoana adulta, care nu a avut pana acum nici o reactie alergica la parul sau saliva unui animal de companie, se poate trezi stranutand atunci cand isi imbratiseaza pisica sau catelul... De cele mai multe ori, alergiile la animalele de companie sunt mult mai grave decat cele la polen, iar reactiile la acesti alergeni sunt mult mai puternice.
In afara de pisica (cea mai des intalnita forma de alergie) si caini, oamenii mai pot dezvolta alergii si fata de alte animale de companie de mici dimensiuni, cum ar fi porcusorii de Guineea.
Ce poti face pentru a atenua aceste reactii?
Daca tu sau un membru al familiei va confruntati cu simptome ale alergiei pur si simplu neplacute, dar care nu va afecteaza viata, puteti lua aceste masuri, pentru a atenua reactiile adverse. Cea mai buna solutie insa, dupa cum afirma doctorii, este evitarea cauzei care provoaca alergia. In cazul nostru, evitarea contactului cu animalul care determina reactia adversa a organismului tau...
Creeaza in locuinta o zona "libera de alergeni"! Este de preferat ca aceasta zona sa fie dormitorul, deoarece adesea aceste manifestari adverse disturba un somn linistitor. In aceasta zona, accesul animalelor de companie trebuie sa fie interzis in mod strict. Foloseste in aceasta incapere un purificator de aer si cuverturi impermeabile pentru saltea, pat si perne, deoarece particulele alergenice aduse in aceasta camera, pe haine si alte obiecte, se pot "instala" confortabil in ele, cauzand stranutul "caracteristic".
Foloseste astfel de purificatoare de aer in intreaga locuinta si evita materialele si mobila pe care se acumuleaza foarte usor praful, cum ar fi tapiteriile, cuverturile textile si covoarele. Curata temeinic praful si mizeria, acumulate in articolele ce pot fi spalate, cum ar fi cuverturi, perne, draperii, perdele si, mai ales, culcusul animalelor. Pentru un plus de eficienta, foloseste la aspiratorul tau un "microfiltru", care reuseste sa capteze cea mai mare parte a acestor particule alergenice.
O baie saptamanala a animalului de companie poate reduce cu pana la 84% nivelul alergenilor pe care ii contine blana acestuia! Desi exista produse ce reduc alergenii o data ce sunt pulverizate pe suprafata blanii animalelor de companie, studiile efectuate in America arata ca acestea sunt mult mai putin eficiente decat o baie saptamanala. Chiar si pisicile pot fi obisnuite cu aceasta "tortura"... Intreaba-ti veterinarul sau ghideaza-te dupa indrumarile unei carti de ingrijire a animalelor si vezi cum poti proceda pentru ducerea la indeplinire a acestui "obiectiv"! Intotdeauna foloseste un sampon recomandat de medicul veterinar - astfel eviti sa ii faci rau animalului in orice fel.
Nu te grabi sa dai vina pentru alergia ta pe bietul animal al familiei!... Cere-i medicului in mod special sa iti faca testul alergenic la parul animalului, decat sa presupui tu ca aceasta este cauza alergiei tale. Te sfatuim sa tii cont si de faptul ca alergiile sunt cumulative, ceea ce inseamna ca foarte multe persoane sunt alergice la mai mult decat un singur iritant. Astfel incat, daca esti alergica la praf, la insecticide, polen, fum de tigara, par de pisica, trebuie sa reduci nivelul alergenilor, in general, in caminul si mediul tau inconjurator, concentrandu-te asupra tuturor cauzelor si nu doar asupra alergiei la animalele de companie.
Spre exemplu, s-ar putea sa fie necesar sa iei masuri suplimentare pentru indepartarea parului pisicii din camere, precum si pentru evitarea fumului de tigara in timpul lunilor de primavara, cand este dificil sa eviti expunerea la polen. Fiecare anotimp va necesita o atentie sporita din partea ta - pentru evitarea anumitor alergeni mai usor de "ocolit" decat cei de "sezon", asa cum am mentionat mai sus.
Imunoterapia (injectii impotriva alergiei) poate ajuta la ameliorarea simptomelor, dar acestea nu vor fi eliminate in intregime. Aceste injectii au un sistem ceva mai lent de functionare - treptat, ele "desensibilizeaza" sistemul imunitar al unei persoane la acest tip de alergii. Proteinele cauzatoare de alergii sunt injectate sub pielea persoanei suferinde, determinand organismul sa produca anticorpi (proteine care protejeaza corpul) ce blocheaza alergenii sa produca vreo reactie adversa.
Pacientilor le este injectata, de obicei, o doza pe saptamana timp de cateva saptamani pana la cateva luni (in functie de severitatea alergiei). Dupa acest tratament "intensiv", pot face fata alergiei la animalele de companie cu doar o singura injectie lunar. Studiile arata insa ca acest tratament nu are o foarte ridicata rata a succesului daca pacientul continua sa traiasca in prezenta animalului sau de companie...
Exista si tratamente aditionale impotriva alergiei la animale, dar acestea sunt simptomatice - spre exemplu, spray-uri nazale antihistaminice si pastile de acelasi tip. In cazul astmului, exista numeroase indicatii terapeutice: medicamente, spray-uri sau inhalatoare. Mai important decat orice este insa sa gasesti un doctor care sa iti inteleaga hotararea de a-ti pastra animalul de companie mult iubit. O combinatie de abordari medicale pentru a-ti controla alergia si simptomele, cu metode eficiente de intretinere a curateniei din locuinta ta, precum si cu imunoterapia, poate contribui la buna convietuire a ta cu pisicuta sau catelusul drag...
Daca nu ai inca un animal de companie, dar te gandesti sa adopti unul, chiar daca stii ca esti alergica la parul si saliva acestuia, asigura-te ca intelegi in profunzime implicatiile acestui lucru. Inainte de a aduce un animal acasa, fii sigura ca stii la ce riscuri te expui si asigura-te ca poti trai in conditii bune cu acest animal. Putine persoane care sufera de alergii ajung sa se obisnuiasca cu animalele la care sunt alergice. Exceptie de la acest lucru fac copiii, care pot trece, in timp, peste alergii.
Insa un animal de companie nu este un moft de care te poti debarasa in orice clipa consideri ca nu mai ai chef de el... Un animal de companie devine un membru al familiei, de care trebuie sa ai grija intreaga sa viata. Tocmai de aceea decizia de a "infia" unul, in aceste conditii, trebuie sa fie foarte bine gandita, pentru a evita apoi complicatii inutile - atasarea emotionala a tuturor membrilor familiei de pisica sau catelul "adoptat", plasarea ulterioara in caminul unei alte familii, stres emotional pentru copiii tai si pentru animal, probleme de adaptare etc.
Pentru o persoana alergica la animale, decizia este si mai greu de luat. Si, din pacate, de cele mai multe ori, stapanii decid sa renunte la animale, o decizie dificila pentru toti membrii familiei implicati...
© Copyright:
Cum sa iti pastrezi pisica sau catelul chiar daca esti alergica la animale...
De Alina Bleaja
Comentarii (10)
Acum cateva luni, de ziua mea am primit o pisicuta tare dragalasa, dar, din pacate eu am alergie la parul de animale si eram nevoita sa o dau. Asa ca am inceput sa caut pe internet si sa incerc tot felul de remedii pana cand am gasit solutia salvatoare. Aceasta se numeste Hay Max, o crema pentru alergii si sunt foarte multumita. Eu am gasit-o in farmacia Sensiblu. O recomand!
Daca fetita dvs. este alergica trebuie neaparat sa luati masuri. Starea copilului se poate agrava la un moment dat. Cereti sfatul medicului alergolog dar si pe cel al veterinarului. S-ar putea sa nu fie nevoie sa renuntati la acel buldog englez desi daca este nevoie, ia ganditi-va: ce este mai important? Sanatatea copilului dvs. care poate deveni dependenta de medicatie sau pastrarea acelui animalut care intr-adevar n-are nicio vina. Dar nici copilul dvs. nu are nicio vina iar cand va fi mare v-ar putea reprosa ca a ajuns intr-un stadiu in care alergia i-a facut muuuult rau, Doamne fereste!! Eu n-as sta pe ganduri. Alergiile se pot complica in timp daca nu sunt tratate la timp si, fie vorba intre noi, preferati ca fetita dvs. sa se trateze de o boala sau sa eradicati cauza?? Un copil poate renunta la ceva drag lui daca parintele este bun diplomat si fin psiholog; incercati sa-i faceti pe plac alegand jucarii sau ceea ce stiti ca-i place foarte mult. De fapt, ce alegeti: sanatatea copilului dvs sau acel buldog ??
Nu mai tratati animalele dupa ureche sau parerile altora; mergeti la veterinar. Nu folositi absorbante, servetele parfumate, umede etc pentru a sterge animalul. El se linge pe corp si inghite substanta respectiva care este foarte toxica. Spuneti veterinarului cum intretineti animalul dvs., ce-i dati sa manance, cu ce-l spalati si el va hotari ce este de facut. Eu imi stergeam catelusul cu servetele parfumate si umede pe blanita scurta pentru a mirosi mai frumos si, bietul de el, se lingea si a doua zi vomita ceva alb; era acea substanta toxica din servetel. M-am dus la medic si i-a facut o injectie anti - toxic si nu mai face asa dar nici eu nu-l mai sterg cu absolut nimic. Daca ii fac baie, folosesc sampon special, fara a exagera, il clatesc bine si-l sterg si usuc fara sa-l las sa se linga desi o poate face el mai tarziu, fara sa-l vad. Nu dati animalului dvs. medicamente fara a consulta un medic veterinar. Va este chiar atat de greu sa-l duceti la veterinar? Cum l-ati lasat sa slabeasca atat fara a-l duce la un cabinet?? Este o fiinta care nu stie sa se planga de durere. Este inuman ce faceti!
Ar fi bine sa-ti controlezi cuvintele urate si pe urma sa dai sfaturi...
pt ALINA ! MAI FETITO DACA FETITA TA ESTE ALERGICA LA CAINELE PE CARE L-A PRIMIT CUM POTI SA FI ATAT DE TAMPITA SI SA SPUS CA VREI SA AITI VACCINEZI FETITA! ATUNCI DU LA CRESA FETITA SI LINGE IN CUR CATELU ! PROASTO :)))
atentie ! alergia la pisica poate provoca moarte! orice forma de alergie se poate complica, si poate duce al forme deosebit de grave ! sufocare noaptea in sonmn etc. cel mai bien este cada descoperiti ca sunteti alergic la pisica, este sa luati pisica si sa o duceti ! se pripaseste ia pe la vreo casa si terminati balciul cu pisica si mizerie si par gramada!
am micoza si sigur asta este de la o alergie care inc anu pot s aspun de unde desii am catei d ecompanie cu tratamente efectuate d emedicul veterinar cu o curatenie zilnica s tratament contra bolilor anirabice la acesti catei de companie si ai am d epeste 5 ani si nu am facut alergie sau micoza dar e posibil ca dupa atata timp sa cedeze organismul zic eu sau poate cautat si alte cauze d eunde am luat acesta boala micoza care s emanifesta prin mancarime si usturime si bubite pe cap si dupa urechi ,dar medicul mia recomandat tratament ear dupa 10 zile daca nu trece imii da trimitere la dermatologie si acolo se va vedea ce e de facut teste alergologice etc.....Poate stie cineva care sant simptomele alergige la parul de caine si in general la cei d ecompanie sa vad daca de la acesti catei am acesat micoza desii nu as dorii sa fie de aici dar cei car estiu sau pot da relatii fie si saituri internet unde poti sa te documentezi despre alergia parului la animale o pot face la adresa de email:elvis_aneta2000@yahoo.com
si eu chiar am observat ca am alergie, dar am decis sa pastrez pisicutele, a 2, ca ele nu au nici o vina ca eu nu am anticorpii necesari .... am sa fac un tratament si voi continua sa a le tin! va multumesc pentru informatii si sfatuiesc pe toti ce au animale, sa incerce sa le tina, e mai repede sa renunti dar ce vina au ele! tot timpul e o solutie, mai ales azi in zii, cu toate avansarile tehnologice!
Pisicilor mele le au iesit bubite care se usuca foarte tare,in special in jurul gatului si banuiesc, ca sunt de la absorbantele pe care le tot schimbam, in speranta ca vom gasi unul mai bun, Evident au mancarimi, insa ce ma ingrijoreaza este faptul ca una dintre ele este plina pe abdomen si coapse, A slabit mult, este inapetenta si cu siguranta nu este vorba despre macare,pentru ca una dintre pisicute mananca doar pe ste proaspat si nu, nu este problema pestele pentru ca altii nu vor sa-l vada. Deci.....??? Ce medicament pot sa i dau, caci sunt convisa de faptul ca si intern ... Este bun REDIGEST-ul ? dar carbunele? si ce unguent le pot da ? MULTUMESC !
Familia mea este in aceasta situatie de curind fiica mea a primit un catel cadou de la un prieten spaniol care nu stia ca fetita este alergica la mai multe polen praf mucegai par de pisica si acum nu vrea sa-l mai dea nici in ruptul capului.Ce sfaturi ne puteti da,daca este indicat sa-l pastram si daca este alergica la mai multe se poate vaccina?(rasa de ciine este buldoc englez).Va multumesc.
Posteaza comentariu