Ti-ai dorit toata viata un catelus sau o pisicuta drept animale de companie... Dar a fi stapanul unui animal nu este intotdeauna usor. Desi ne aduc atata bucurie, datorita comportamentului lor vesel si devotamentului pe care ni-l arata, nu trebuie sa uitam ca animalele de companie au nevoie de ingrijire speciala: ingrijire medicala, dresaj, timp, dragoste, atentie si chiar toleranta. Aceasta este indeosebi necesara atunci cand proprietarul este alergic la propriul animal de companie...
Studiile indica faptul ca aproximativ 15% din populatia lumii este alergica la caini si pisici. Aproximativ o treime dintre americanii care sunt alergici la parul de pisica (in jur de 2 milioane de persoane) isi duc viata, oricum, in prezenta a cel putin unei pisici... In fapt, unul dintre factorii din cauza caruia acest tip de alergie este asa de greu de controlat este faptul ca majoritatea persoanelor alergice decide sa isi tina animalele de companie in casa.
Un studiu arata ca, din 341 de adulti alergici la caini si pisici care au fost sfatuiti de catre doctorul de familie sa renunte la animalele lor de companie, numai unul din cinci a facut acest lucru. Mai mult decat atat, 122 dintre aceste persoane si-au luat un alt animal de companie dupa moartea celui dinainte... Acest lucru vorbeste despre faptul ca dezavantajele unei alergii la parul de animale sunt mult mai putin importante pentru stapani decat avantajele si beneficiile pe care compania animalelor o ofera oamenilor. Un trai linistit si confortabil, chiar daca esti alergica la animale, poate fi posibil daca intelegi conditia alergiei tale si daca urmezi cateva reguli de baza.
Toate pisicile si cainii reprezinta potentiali alergeni (ceea ce inseamna ca sunt surse de alergii) pentru oamenii care sunt alergici la animale, in general. Pisicile tind sa cauzeze mai multe alergii decat cainii, desi o mare parte dintre oameni sunt mai sensibili la caini decat la pisici. Contrar parerii obisnuite, nu exista rase de caini sau de pisici "non-alergenice"; chiar si rasele fara par pot avea un potential alergenic ridicat pentru persoanele care au aceasta sensibilitate...
Cainii cu par moale, dar intr-o continua crestere, cum ar fi Pudelul sau rasa Bichon Frise, de exemplu, pot cauza mai putine iritatii unor anumiti indivizi, dar acest lucru se poate datora faptului ca sunt spalati si periati in mod frecvent. Un caine sau o pisica dintr-o anumita rasa poate fi mai alergenic(a) pentru o persoana cu acest tip de alergie decat un alt animal din aceeasi rasa.
Glandele din pielea animalelor secreta mici proteine care declanseaza alergia. Aceste proteine se numesc alergeni, ce rezista in blana animalelor, dar care, de asemenea, pot foarte usor sa pluteasca in aer. Alergenii sunt prezenti si in saliva si in urina animalelor si pot fi purtate pe calea aerului atunci cand saliva se usuca pe blana acestora.
Severitatea reactiei fata de aceste substante difera de la o persoana la alta: de la nas infundat si care "curge", stranut insistent, tuse, roseata fetei sau a gatului, dificultati respiratorii, pana la astmul care ameninta viata persoanelor alergice. In plus, aceste reactii adverse pot fi complicate de dezvoltarea unor alergii spontane la alti iritanti existenti in mediul inconjurator.
Alergiile la animale apar adesea in perioada copilariei sau adolescentei, insa si o persoana adulta, care nu a avut pana acum nici o reactie alergica la parul sau saliva unui animal de companie, se poate trezi stranutand atunci cand isi imbratiseaza pisica sau catelul... De cele mai multe ori, alergiile la animalele de companie sunt mult mai grave decat cele la polen, iar reactiile la acesti alergeni sunt mult mai puternice.
In afara de pisica (cea mai des intalnita forma de alergie) si caini, oamenii mai pot dezvolta alergii si fata de alte animale de companie de mici dimensiuni, cum ar fi porcusorii de Guineea.
Daca tu sau un membru al familiei va confruntati cu simptome ale alergiei pur si simplu neplacute, dar care nu va afecteaza viata, puteti lua aceste masuri, pentru a atenua reactiile adverse. Cea mai buna solutie insa, dupa cum afirma doctorii, este evitarea cauzei care provoaca alergia. In cazul nostru, evitarea contactului cu animalul care determina reactia adversa a organismului tau...
Pacientilor le este injectata, de obicei, o doza pe saptamana timp de cateva saptamani pana la cateva luni (in functie de severitatea alergiei). Dupa acest tratament "intensiv", pot face fata alergiei la animalele de companie cu doar o singura injectie lunar. Studiile arata insa ca acest tratament nu are o foarte ridicata rata a succesului daca pacientul continua sa traiasca in prezenta animalului sau de companie...
Daca nu ai inca un animal de companie, dar te gandesti sa adopti unul, chiar daca stii ca esti alergica la parul si saliva acestuia, asigura-te ca intelegi in profunzime implicatiile acestui lucru. Inainte de a aduce un animal acasa, fii sigura ca stii la ce riscuri te expui si asigura-te ca poti trai in conditii bune cu acest animal. Putine persoane care sufera de alergii ajung sa se obisnuiasca cu animalele la care sunt alergice. Exceptie de la acest lucru fac copiii, care pot trece, in timp, peste alergii.
Insa un animal de companie nu este un moft de care te poti debarasa in orice clipa consideri ca nu mai ai chef de el... Un animal de companie devine un membru al familiei, de care trebuie sa ai grija intreaga sa viata. Tocmai de aceea decizia de a "infia" unul, in aceste conditii, trebuie sa fie foarte bine gandita, pentru a evita apoi complicatii inutile - atasarea emotionala a tuturor membrilor familiei de pisica sau catelul "adoptat", plasarea ulterioara in caminul unei alte familii, stres emotional pentru copiii tai si pentru animal, probleme de adaptare etc.
Pentru o persoana alergica la animale, decizia este si mai greu de luat. Si, din pacate, de cele mai multe ori, stapanii decid sa renunte la animale, o decizie dificila pentru toti membrii familiei implicati...