Dar schimbări mici în alimentație și în stilul de viață te pot ajuta să-ți stimulezi sistemul imunitar astfel încât să nu te îmbolnăvești în sezonul rece.
Mănâncă mai mult usturoi
Alimentele nu trebuie să aibă un preț astronomic și o denumire neobișnuită pentru a fi super-alimente. Usturoiul este un adevărat antibiotic natural, care are proprietăți antivirale, antibacteriene și antifungice, fiind un aliat important în lunile de iarnă. Ingredientul activ din usturoi, numit alicină, este eliberat atunci când bulbii sunt pisați. Pentru a beneficia la maximum de efectele sale pozitive, pisează usturoiul și lasă-l timp de 10 minute înainte de a-l adăuga în mâncare.
Dacă nu îți place mirosul de usturoi, poți lua suplimente de usturoi, care nu au miros.
Include probiotice în alimentația ta
Aproximativ 70-80 la sută din sistemul imunitar este determinat de intestine. Poți susține sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor dacă crești numărul bacteriilor "bune" din intestine, numite probiotice.
Poți face asta cu suplimentele de probiotice, dar și cu alimente care le conțin în mod natural. Este vorba în special de produse fermentate, precum iaurt, chefir, brânză fermentată, murături, varză murată, borș etc.Bea ceai de ghimbir
Rădăcina proaspătă de ghimbir are un efect antioxidant puternic, dar și proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene. Ceaiul de ghimbir este excelent pentru a trata răcelile încă de când se instalează, pentru că are un efect diaforetic, ceea ce înseamnă că te încălzește din interior. De asemenea, susține eliminarea toxinelor din organism prin stimularea transpirației.
Pentru a face un ceai din ghimbir, curăță o bucățică de ghimbir proaspăt de mărimea degetului mare, taie în felii subțiri și adaugă o felie de lămâie. Toarnă apă fierbinte și așteaptă cinci minute.Ia suplimente de vitamina D
Nu degeaba este numită "vitamina razelor de soare". Corpul produce în mod natural vitamina D atunci când pielea este expusă la razele soarelui, de aceea ne putem confrunta cu deficit de vitamina D pe timpul iernii. Iar vitamina D joacă un rol esențial în menținerea sistemului imunitar la capacitate maximă. Nivelul scăzut de vitamina D a fost asociat cu depresia și tulburarea sezonieră.
Poți lua pe timp de iarnă suplimente de vitamina D, cu recomandarea medicului. Alimente care conțin vitamina D sunt peștele gras (somon, macrou, sardine), ouă sau cereale îmbogățite cu vitamina D.Nu uita să faci mișcare
Poate nu ai deloc chef să faci sport în zilele geroase și mohorâte de iarnă, dar exercițiile sunt cele mai bune stimulente pentru sistemul imunitar. Chiar și activitatea fizică moderată te poate ajuta, dacă nu îți place să mergi la sala de fitness. Mergi pe jos, urcă scările în loc să iei liftul și fă exerciții în casă de cel puțin două ori pe săptămână.
Activitatea fizică a fost asociată cu o creștere a numărului de celule care luptă împotriva microorganismelor nocive, dar și cu beneficii pe termen lung asupra sistemului imunitar.