Unii se întreabă dacă aceasta este de fapt o condiție patologică reală. Cu siguranță este posibil să fii deprimat și să reușești să maschezi cu succes simptomele. Cel mai apropiat termen tehnic pentru această afecțiune este depresie atipică. De fapt, multe persoane care au o dispoziție proastă și nu reușesc să găsească nicio plăcere în diferite activități reușesc să-și ascundă starea. Iar acești oameni ar putea fi deosebit de vulnerabili când vine vorba de sinucidere. Iată cum îți dai seama dacă o persoană este deprimată, deși pare fericită!
Învață să recunoști o persoană deprimată care pare fericită
Poate fi foarte greu să descoperi persoanele care suferă de depresie și par fericite. Pare că nu au niciun motiv să fie triste, au un loc de muncă, un apartament și poate chiar copii sau un partener.
Acestea zâmbesc când vă vedeți și purtați conversații plăcute. Cu alte cuvinte, par că duc o viață normală și activă. În interior, simt că nu mai au nicio speranță și uneori își doresc chiar să se termine totul. Faptul că trebuie să fie puternici în viața lor de zi cu zi îi face vulnerabili la planurile de sinucidere. Acest lucru este diferit de alte tipuri de depresie, în cadrul cărora oamenii s-ar putea gândi la sinucidere, dar nu ar acționa niciodată în această direcție.Deși oamenii cu acest tip de depresie par fericiți în lumea exterioară, aceștia pot experimenta o îmbunătățire a stării de spirit ca rezultat al aparițiilor pozitive din viața lor. De exemplu, primirea unui mesaj de la cineva de care voiau să știe sau laudele de la locul de muncă pot să îmbunătățească dispoziția pentru câteva momente înainte de a reveni la tristețe.
Alte simptome ale acestei afecțiuni includ consumul excesiv de alimente, senzația de greutate la nivelul brațelor și picioarelor, sensibilitatea crescută la critici sau respingere.
Oamenii care par fericiți și sunt depresivi se simt de obicei mai rău seara și simt nevoia de a dormi mai mult decât de obicei. În cazul altor forme de depresie, dispoziția ar putea fi mai proastă dimineața, iar nevoia de somn ar fi mai scăzută decât în mod obișnuit.Acest tip de depresie este mai des întâlnit în rândul persoanelor cu anumite temperamente. Este corelat cu anticiparea eșecului, dificultățile în depășirea situațiilor jenante sau umilitoare și tendința excesivă a situațiilor negative care au avut loc.
Poate fi tratată această depresie? Un punct de plecare este recunoașterea faptului că această afecțiune există și că este serioasă. Numai atunci când ne raționalizăm problemele, deoarece credem că nu sunt suficient de grave, putem începe să schimbăm lucrurile cu adevărat.
Pentru unele persoane, această realizare poate fi suficientă pentru a cere ajutor și pentru a încerca să scape de depresie.Cum poate fi ameliorat și tratat acest tip de depresie?
Meditația și activitatea fizică s-au dovedit a avea beneficii extraordinare pentru sănătatea mentală. De fapt, un studiu realizat de Universitatea Rutgers din SUA a arătat că persoanele care au făcut meditație și exerciții fizice de două ori pe săptămână au înregistrat o scădere de aproape 40% a nivelului depresiei, la doar opt săptămâni de la începutul studiului. Terapia cognitiv comportamentală este o altă opțiune pentru persoanele care suferă de această afecțiune.
Și găsirea sensului în viață este extrem de importantă. Piatra de temelie a sănătății mintale bune este găsirea unui scop în viață.
Nu ar trebui să ne dorim să trăim într-o stare fără tensiune, fără responsabilități și provocări, ci mai degrabă să luptăm pentru ceva anume în viață.