Dacă deja te-ai obișnuit să folosești des masca de dormit, în momentul în care observi că nu ai luat-o cu tine într-o călătorie poți avea impresia că vei avea cearcăne și va trebui să stai trează tot timpul. Chiar dacă nu poți respecta rutina care ți-a intrat deja în reflex, nu trebuie să te stresezi. Ai în continuare soluții pentru a te bucura de un somn odihnitor.
Potrivit specialiștilor, în unele cazuri persoanele care folosesc masca de dormit ajung să devină dependente de ea, resimțind anxietate când realizează că nu au luat-o cu ele atunci când sunt pe drum. Pentru a evita astfel de momente neplăcute, ai putea încerca să nu o folosești în fiecare zi, ci de 2-3 ori pe săptămână, astfel încât să nu ți se pară că întregul tău confort depinde exclusiv de acest produs. Cu siguranță este mai comod să nu simți deloc lumina, dar uneori razele soarelui care te trezesc pot avea și efecte benefice.
În urma studiilor efectuate s-a constatat că trezirea provocată de lumina soarelui este mai puțin stresantă decât o alarmă. Efectul negativ se accentuează dacă amâni alarma de câteva ori pentru că sentimentul de enervare se va prelungi. Dacă vizitezi un prieten sau ești în vacanță și deodată îți dai seama că ți-ai uitat masca de dormit nu intra în panică. Nu lăsa acest lucru să-ți strice cheful de distracție.
Iată ce poți face pentru a dormi bine chiar și fără o mască de dormit:
1. Redu cantitatea de lumină
Dacă vrei să adormi rapid și să te poți odihni mai multe ore, cel mai important este să oprești contactul cu lumina cel puțin până dimineața. Becurile de pe stradă, luminile mașinilor din trafic, precum și sursele de lumină din celelalte camere ale casei îți pot periclita somnul.
Astfel, fii atentă la perdele și ai grijă să acopere bine ferestrele.
2. Elimină dispozitivele electronice
Lumina emisă de ecranul laptopului sau PC-ului, precum și de tablete sau iPad-uri te va ține cu siguranță trează. În plus, specialiștii au constatat că energia statică emisă de acest tip de dispozitive favorizează insomnia și anxietatea. Cel mai bine ar fi să păstrezi toate dispozitivele electronice în altă cameră și să renunți la ele cu 1-2 ore înainte de culcare. Mesajele sau apelurile la ore târzii nu te vor ajuta deloc să ai un ten proaspăt și odihnit a doua zi.
3. Schimbă poziția patului
Dacă îți dorești să ai un somn neîntrerupt până dimineața contează și cum este așezat patul. În cazul în care camera are un pervaz foarte jos și orice lumină te deranjează imediat, ai putea încerca să schimbi orientarea patului.
În acest fel vei crea un unghi de umbră, iar luminile de pe stradă nu te vor face să te trezești de multe ori în timpul nopții.
4. Folosește o eșarfă
În cazul în care simți nevoia să blochezi lumina la nivelul ochilor și îți lipsește foarte mult masca de dormit, poți încerca să o înlocuiești cu o eșarfă în timpul vacanței. Evită materialele sintetice pentru că ar putea irita pielea. Alege o eșarfă din mătase ori bumbac, care va lăsa pielea să respire. În plus, mătasea are un efect antibacterian și reduce inflamațiile asociate cu leziunile acneice. Pentru o neutralizare mai bună a luminii selectează o nuanță închisă, preferabil negru. Vei dormi liniștită, iar a doua zi chiar și razele soarelui vor avea un impact mai redus.
5. Încearcă dischetele demachiante
O alternativă utilă pentru măștile de dormit sunt și dischetele demachiante. Umezește 2 dischete cu puțin ceai de mușetel sau de albăstrele și te vei putea relaxa tot timpul nopții.
Stresul și epuizarea se vor reduce rapid, iar tu vei avea parte de un somn odihnitor.
6. În ultimă instanță, cumpără o altă mască
Dacă ai testat alternativele propuse, dar ai prefera totuși masca, poți încerca să cumperi una nouă, însă trebuie să te gândești dacă vrei să-ți petreci vacanța căutând acel produs sau preferi să te bucuri de soare și distracție. De multe ori este posibil ca variantă de mască dorită de tine să nu fie disponibilă în acea locație, dar dacă nu te stresezi vei reuși să adormi blocând lumina din timpul nopții.