Te foiesti in fiecare noapte, te sucesti de pe o parte pe alta si nu stii cum sa mai stai ca sa te prinda somnul... Sunt cuvintele care caracterizeaza, de regula, una dintre cele mai obisnuite si totusi putin cunoscute tulburari ale somnului, numita sindromul picioarelor nelinistite (engleza: restless legs syndrome)... Poate ca nu te gandeai ca este cu adevarat o problema, ci ca... asa esti tu. Ei bine, exista si explicatii pentru noptile tale lungi si chinuite...
Potrivit Institutului National de Sanatate din Statele Unite ale Americii, aproximativ 12 milioane de americani sufera din cauza sindromului picioarelor nelinistite. Desi in ultima perioada au inceput sa se faca studii pe seama acestei afectiuni, devenind cunoscuta in cercurile de specialitate, o mare parte dintre experti considera ca este o boala subdiagnosticata si, cel mai adesea, trecuta cu vederea. Aceasta si din cauza pacientilor, care simt ca simptomele lor nu vor fi luate in considerare sau care cred ca acestea nu pot fi tratate.
Sindromul picioarelor nelinistite reprezinta o afectiune neurologica motorie, caracterizata de anomalii senzitive si motorii distincte, insa in mod frecvent subdiagnosticate. Specialistii afirma ca impunerea unui diagnostic corect poate dura pana la doi ani din clipa in care pacientul a cautat pentru prima oara sfatul medicului...
Senzatiile sunt greu suportabile: somnul este o adevarata utopie, iar calatoriile indelungate, cu masina, un adevarat chin, din moment ce nu poti sta linistit pe locul tau... Pacientii se simt adesea frustrati de aceste simptome, pe care le considera mai degraba un inconvenient decat o boala in adevaratul inteles al cuvantului. Insa studiile efectuate indica faptul ca sindromul picioarelor nelinistite reprezinta o afectiune care, mai mult decat atat, poate fi tratata.
Simptomele clasice ale acestei boli sunt reprezentate de senzatii inconfortabile in special la nivelul membrelor inferioare, senzatii care devin din ce in ce mai suparatoare in timpul noptii, atunci cand persoana in cauza nu si-a miscat picioarele pentru o perioada indelungata de timp sau in perioadele de relaxare.
Singura modalitate de a "scapa" de aceste senzatii este sa iti misti picioarele, ceea ce face ca somnul de noapte sau activitatile care restrictioneaza miscarea, cum ar fi plimbarile lungi cu masina, calatoriile cu avionul, mersul la cinematograf sau evenimentele sportive, sa fie cu adevarat dificile...
Persoanele care sufera de aceasta afectiune au o calitate a vietii mult diminuata. Insa ceea ce este mai trist este faptul ca este foarte posibil sa nici nu fie constiente ca au simptomele clasice ale unei boli care poate fi diagnosticata si tratata. De asemenea, este important ca si doctorii sa fie constienti de acest sindrom, pentru a putea diagnostica in mod adecvat aceata boala si pentru a prescrie medicamentatia adecvata, daca este cazul.
Printre frecvente ale sindromului picioarelor nelinistite se numara:
Aceste miscari sunt adesea repetitive si pot include mersul cu pasi masurati, leganatul, scuturatul, agitatia de pe o parte pe alta in timpul noptii, in pat, intinsul, batutul pasului pe loc sau efectuarea unor exercitii repetitive, cum ar fi mersul pe o bicicleta medicinala sau plimbatul. Foarte multi pacienti isi dezvolta propria rutina a miscarilor stereotipe si tind sa repete aceleasi miscari, drept raspuns la senzatiile incomode resimtite.
In cazuri mai grave, senzatiile neobisnuite se resimt in zona picioarelor. Iar in cazurile rare si severe, senzatiile pot fi prezente in zona genitala sau in tors. Aceste senzatii pot fi resimtite pe o parte a corpului, apoi pe cealalta sau pot fi asimetrice. Spre exemplu, poti simti intepaturi intr-un picior, fara ca celalalt sa fie afectat in vreun fel.
Printre acestei boli se numara:
Miscarea periodica a membrelor, caracterizata de o miscare convulsiva a piciorului, fie in timpul somnului, fie in perioada in care persoana respectiva este treaza - o miscare repetitiva stereotipa a piciorului. Aceste miscari tipice constau in extensia si intinderea degetului mare de la picior, precum si in flexarea gleznei, a genunchiului sau a soldului. Se produc la fiecare 15-40 de secunde si dureaza de la o jumatate de secunda pana la 6 secunde, de regula in perioada somnului superficial.
Pacientii care experimenteaza cel putin cinci astfel de miscari periodice ale membrelor pe ora sunt diagnosticati si cu acest sindrom. Se pare ca numarul acestor miscari periodice creste proportional cu gravitatea afectiunii. Majoritatea persoanelor care sufera de sindromul picioarelor nelinistite sufera si de acest sindrom asociat. Insa, de regula, este necesar un studiu specializat pe durata somnului, pentru confirmarea sindromului miscarilor periodice ale membrelor. Miscarile periodice accentuate contribuie, intr-o oarecare masura, la trezirea repetitiva a pacientului.
Tulburari ale somnului si oboseala. Majoritatea pacientilor manifesta tulburari de somn, cum ar fi dificultatea de a adormi, precum si dificultatea de a dormi mai mult timp. Dificultatea mentinerii starii de somn poate fi datorata activarii simptomelor in perioada de relaxare. In plus, sindromul miscarilor periodice ale membrelor in timpul somnului poate contribui la aceste tulburari de somn nocturn.
Din aceasta cauza, 50% dintre pacienti nu reusesc sa aiba un somn odihnitor noaptea. Cei care sufera de forme grave ale bolii reusesc sa prinda doar cateva ore de somn nocturn, ceea ce inseamna ca sunt caracterizati de oboseala in timpul zilei. Aceste tulburari ale somnului sunt, de regula, asociate cu cele mai grave forme ale sindromului picioarelor nelinistite.
In perioada de odihna sau de relaxare, pacientii pot experimenta miscari necontrolate, sporadice ale picioarelor si, in unele cazuri, si ale bratelor. Aceste miscari, care se pot produce in timpul zilei sau al noptii, pot fi extrem de rapide, convulsive, sau prelungi si usoare. De regula, dispar dupa o actiune voluntara. Unii cercetatori considera ca aceste miscari pot reprezenta o forma a sindromului miscarilor periodice ale membrelor, in perioada cand pacientul este treaz. 50% dintre pacienti manifesta si acest simptom.
Aceste simptome progreseaza o data cu varsta. De obicei, pacientul apeleaza la sfatul medicului inainte de varsta a doua sau chiar mai tarziu. In plus, un istoric familial al acestei boli este adesea un factor mentionat in fisele pacientilor. In jur de 50% sau 60% dintre pacienti (procentele sunt si mai mari de atat in unele studii) au relatat cazuri ale acestei boli in familie.
Totusi nu trebuie sa disperi... Chiar daca studiile sunt inca la inceput, exista deja o sumedenie de resurse si de tratamente eficiente ale acestei afectiuni. In cazurile "blande", o simpla schimbare a stilului de viata, cum ar fi includerea in obiceiurile tale a masajului, a bailor cu apa calda, a unor exercitii de yoga sau alte exercitii de relaxare de acelasi tip, precum si renuntarea la cofeina si alcool pot duce la o ameliorare a simptomelor.
In cazurile severe, mai multe tipuri de medicamente, cum ar fi sedativele, medicamentele anti-convulsive si tranchilizantele, au ajutat la atenuarea simptomelor. Bineinteles insa, fiecare tip de medicament are avantajele si dezavantajele sale, astfel incat trebuie sa discuti cu doctorul tau despre efectele secundare pe care le resimti, pentru a putea gasi impreuna medicamentatia adecvata in cazul tau.